Sundsvall stärker det nordiska samarbetet inom näringsliv, turism och infrastruktur med medlemskap i Kvarkenrådet
Sundsvalls kommun har valts in som medlem i Kvarkenrådet EGTS, något som stärker kommunens möjlighet att gemensamt driva kommunala och regionala frågor med fokus mot Västerbotten och Österbotten i Finland på nationell och EU-nivå.
– Kommunens nordiska samarbeten får nu ytterligare utbredning i och med vårt medlemskap i Kvarkenrådet. Utökade kontaktytor till både näringsliv, akademi och turism i Kvarkenregionen och då speciellt Finland kan bidra till att stärka Sundsvalls kommuns utveckling och tillväxt, säger Bodil Hansson.
Länk till Kvarkenrådets hemsida https://www.kvarken.org/ Länk till annan webbplats.
Gränsöverskridande samarbeten i över femtio år
Kvarkenrådet är ett nordiskt gränsregionalt samarbetsforum under det Nordiska ministerrådet för de tre österbottniska landskapen i Finland samt Västerbotten och region Västernorrland. Tillsammans bildar de Kvarkenregionen. Kvarkenrådet har medverkat i över hundra gränsöverskridande projekt under femtio år och är en gruppering i EGTS – Europeiska grupperingar för territoriellt samarbete.
– Det är glädjande att även Sundsvall nu anslutit som medlem till Europas första helnordiska EGTS. Sundsvalls medlemskap medför möjligheten att vi lyckas skapa regional enighet över gränserna i gemensamma utvecklingsfrågor. Det gör också Kvarkenrådet till en starkare organisation med större inflytande nationellt och på EU-nivå, säger Mattias Lindström, vd, Kvarkenrådet.
Foto: Mattias Lindström, vd, Kvarkenrådet
På nationell nivå har behovet av att stärka samarbetet mellan Sverige och Finland ökat de senaste åren. Diskussioner kring NATO-medlemskap har också ökat intresset för fler samarbetsområden med Finland. På finsk sida pågår gröna omställningsprojekt inom vätgas och batteritillverkning där stora samarbetsmöjligheter finns.
Funktionella transporter som breddar näringslivet
Möjliga samarbetsområden har diskuterats inom bland annat näringsliv, transport och infrastruktur. Ett smidigt och funktionellt transportsystem främjar företagsverksamhet, ökar investeringarna och förbättrar sysselsättningen genom att göra hela Kvarkenområdet mer attraktivt för näringsliv, boende och turism,
– Vi ser möjligheter till ytterligare utveckling genom samarbete i ett större sammanhang som tillvaratar våra styrkor. Medlemskapet i Kvarkenrådet möjliggör också smidigare administration av internationella projekt där vi nu direkt påbörjat projektansökningar för gemensamma projekt, avslutar Bodil Hansson.
Kvarkenrådet arbetar för att
- erbjuda en samarbetsplattform för alla aktörer
- minska och eliminera gränshinder
- öka regionens synlighet på nationell och europeisk nivå
- aktivt arbeta i flertalet europeiska nätverk
- tillvarata regionens styrkor och främja regionens utveckling. Främst inom: näringsliv, utbildning, turism, forskning och utveckling, hälsovård, kultur, miljöfrågor, idrott, barn och unga samt kommunikationer och transportinfrastruktur
Senast ändrad: , klockan