Sundsvalls mål- och resursplan visar vägen framåt de kommande åren
Forskning, skola, boende, friluftsliv, mötesplatser och innovationer – och Sveriges vackraste stadskärna. Det är några av de grundförutsättningar som ska ta Sundsvall framåt.
Sundsvalls väg framåt är kanske inte spikrak – men den är spårad och utstakad.
Sundsvall befinner sig i en spännande tid där vi står inför både nya utmaningar och möjligheter. Den politiska majoriteten som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har enats om en politisk riktning för Sundsvalls väg framåt kommande år.
Det är höga politiska ambitioner – och målet på 5 000 nya jobb till 2030, och ett klimatneutralt Sundsvall som håller ihop ska hela kommunkoncernen tillsammans arbeta för.
”Ta en tydligare position”
– Vi ska göra en förflyttning från ett läge där vi är relativt anonyma till att ta en tydligare position som är präglad av stark utveckling och framtidstro. Det är en spännande tid med utmaningar och nya möjligheter. För att lyckas med det behöver hela kommunorganisationen kraftsamla, säger Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.
Sundsvalls kommun erbjuder en livskvalité som kombinerar den urbana miljön med Sveriges vackraste stadskärna, samtidigt som Sundsvall med omnejd erbjuder ett attraktivt friluftsliv. Det är de grundförutsättningar som kommunen ska bygga vidare på - och utveckla ytterligare. Genom att bland annat skapa fler mötesplatser och arenor för idrott och kultur. Det, samt göra vår vackra stadskärna ännu mer attraktiv.
Skapa förutsättningar för gröna industrietableringar
Sundsvalls kommun fortsätter arbetet tillsammans med andra i regionen för att skapa förutsättningar för gröna industrietableringar. Sundsvall behöver också ett tydligt fokus på utbildning, forskning, kultur, fritid och innovationer. Det är saker som går hand i hand.
Sundsvall är regionens urbana nav och en universitetsstad som ska erbjuda spännande och kreativa miljöer för att skapa en positiv befolkningsutveckling.
De senaste åren har kommunen haft goda ekonomiska resultat men de snabba förändringar som sker i omvärlden gör att vi möter tuffare tider. Utmaningarna kommunen står inför kräver att vi håller en fortsatt god kontroll på vår ekonomiska utveckling för att kunna prioritera rätt i kommunens ambitioner.
– Det är också av största vikt att fortsätta genomföra de besparingar som är beslutade i tidigare Mål och resursplaner samt att kontinuerligt fortsätta att effektivisera verksamheterna. En nyckel är att använda tekniken på ett smart sätt och att anpassa och utveckla arbetsprocesser, säger Örjan Folkesson, ekonomidirektör.
”Samsyn mellan politisk ledning och tjänstemannaledning”
Sundsvalls kommun inför även ett nytt sätt att mäta vad som går bra och för att fånga upp vad som kanske behöver ett något större krafttag.
Inför detta arbete så har politiker och tjänstemän mötts under vecka genom goda dialoger. Där har man bland annat enats om ett nytt sätt att mäta hur det som politiskt prioriteraras genomförs under en mandatperiod.
– Dialogveckan är ett nytt arbetssätt där samsyn mellan politisk ledning och tjänstemannaledning, och mellan olika nämnder och förvaltningar, kring vad det politiska uppdraget i Mål och resursplanen innebär och hur det följs upp. Det är en flerårig process som har varit mycket lyckosam, säger Jonas Walker, kommundirektör.
Exempel på några saker som ska mätas är till exempel hur Sundsvalls kommun använder pengarna. Vilka effekter får det som kommunen gör i samhället. Vilken kvalité har kommunen i verksamheterna – och hur bra är Sundsvalls kommun på det som görs i jämförelse med andra kommuner.
Vi har framtidstro och vågar tro att det vi gör är bra – och vi gör det tillsammans.
Senast ändrad: , klockan