Frågor och svar om kommunens halkbekämpning
Med anledning av de senaste dagarnas skriverier om hur vi sköter sandning och halkbekämpning i kommunen sammanställer vi här det aktuella läget.
Vi förstår att det är väldigt halt på olika platser runt om i kommunen. Det är viktigt att kommunens medborgare kan ta sig fram på ett tryggt och säkert sätt oavsett om det är en vanlig vinter, eller som nu - en extra besvärlig vinter.
– Årets vinter är mycket mer krävande än vad den varit på flera år. Vi har sandat mycket mer nu än tidigare år. Redan nu har vi gjort av med mer än 75 % av vår årsförbrukning av sand, säger Sonny Andersson, chef för driftsektionen på gatuavdelningen.
Vi har tre sandbilar som har beredskap dygnet runt tillsammans med tolv gångbanetraktorer som också sandar. Gångbanetraktorerna har 25 mil gång- och cykelväg som de sandar. De tre stora sandbilarna har totalt 50 mil väg som sandas. När det snöar övergår en av de stora sandbilarna till att bli plogbil och snöröja istället.
Varför ser det ut som att vi inte har sandat?
Inom loppet av ett dygn har det hunnit gått från isiga vägar, till snöfall, till slask, till fulla brunnar och översvämningar. Direkt vidare till att det fryser på igen, blir halt, brunnarna fryser igen och vägarna blir hala. På grund av väderomslaget hinner sanden inte ligga kvar innan isen smälter och gruset sjunker ner. När det sedan fryser på igen är det lika halt som innan vi sandade.
– Trots att vi har tre stora sandbilar och tolv mindre sandbilar har vi inte kapaciteten att mäkta med det tempo som extremvädret de senaste veckorna har haft, säger Sonny Andersson
Blöt snö tar längre tid att ploga
Den blöta snön tar mycket längre tid att ploga än vanlig "torr" snö. Därför tar snöröjningen längre tid och våra maskinförare hinner knappt ploga klart innan det redan är dags att sanda istället.
Hur lång tid tar det att snöröja Sundsvalls vägar?
Alla prioriterade gång- och cykelvägar tar ungefär åtta timmar att snöröja, beroende på snömängd och trafikintensitet. Vid kraftigt eller ihållande snöfall kan vägarna snabbt snöa igen under de timmar det tar att köra igenom alla vägarna inom ett plogdistrikt.
Hur mycket sandar ni när det är halt ute?
Den här vintern har vi hittills gjort av med mycket mer sand än tidigare år. Vi har till och med behövt köpa in sand från närliggande kommuner för att våra lager har sinat. Vi har köpt in så pass mycket så att vi har så det räcker ett tag framöver.
Varför sandar ni inte oftare?
Utifrån befintliga resurser och med den mängd fordon och maskinförare vi har i dagsläget mäktar vi inte med mer än det vi gör just nu.
Hur har ni koll på väglaget och om det behövs sandas eller plogas?
Kommunens beredskapsledare kontrollerar väglaget varje morgon klockan 03.00 under de perioder då kommunens väderlekstjänst flaggat för att det väntas snö eller halka.
Vi har också funktionen att vi får ett sms från SMHI om prognosen snabbt skulle ändra sig, om det plötsligt väntas halka trots att tidigare rapport inte förutspått det.
Vad är fastighetsägarens ansvar?
Den som äger en villa eller annan fastighet ansvarar för att hålla gångbanan utanför huset fritt från snö och is. De ansvarar också för att själv skotta bort vallen vid en infart och se till att det är sandat fram till brevlådan och soptunnan.
På webbplatsen kan du läsa mer om vad det innebär och få svar på de vanligaste frågorna: https://sundsvall.se/.../fragor-och-svar-om-snorojning Länk till annan webbplats....
Om du upptäcker brister i snöröjning, sandning eller något annat längs våra gator och vägar hjälper du till genom att skicka in en felanmälan till oss. På så sätt får vi informationen till oss omgående och kan så snabbt som möjligt åtgärda problemet. Gå in på www.sundsvall.se/felanmalan Länk till annan webbplats.
Senast ändrad: , klockan