Vårdtagare i Indal-Liden har testat distansvård
via surfplattor: ”Viktigt med digitala lösningar”
I ett pilotprojekt i Indal-Liden har vårdtagare testat på att få vård på distans. Projektet visar goda resultat, men några utmaningar kvarstår.
Under 2022 har en grupp vårdtagare i åldern 70+ i Indal-Liden testat på att få vård på distans. Möjligheten gavs genom pilotprojektet Digital God och Nära vård som Sundsvalls kommun och Region Västernorrland genomfört tillsammans.
Digitala lösningar viktig förutsättning för framtidens vård och omsorg
I piloten fick deltagarna varsin surfplatta och tillgång till en gemensam digital plattform för den enskilde vårdtagaren och vårdgivare i Indal-Liden. Däribland hemtjänsten, hemsjukvård, rehab och hälsocentralen. Plattformen användes främst som kontaktyta och för regelbunden uppföljning av bland annat patientens blodtryck och blodsocker.
– I takt med att vi blir allt fler äldre och resurserna inom sjukvården minskar behöver vi hitta nya sätt att tillgängliggöra och trygga vården för invånaren. Att ta fram nya arbetssätt med stöd i digitala lösningar och teknik är en viktig förutsättning i det arbetet, säger Jonas Boström, IT-projektledare i Sundsvalls kommun som lett projektet.
Positiv respons men en utmaning att få ihop deltagare
Syftet med projektet har varit att utveckla nya arbetssätt kring distansvård och samarbetsformer mellan kommunens vård- och omsorgsverksamhet och primärvården. Projektet avslutades i månadsskiftet november-december 2022 och responsen från de som deltog har varit positiv.
– En deltagare berättade att hen chattade med en sjuksköterska på vårdcentralen som peppade deltagaren att gå ut på sin dagliga promenad, vilket gjorde att det kändes lättare för hen att ge sig ut, säger Jonas Boström.
Men att ställa om och digitalisera delar av vården är en stor omställning som även kommer med en hel del utmaningar. Det fick projektarbetsgruppen känna på tidigt i projektet då det visade sig vara svårt att få ihop deltagare.
– Flera av vårdtagarna i området var för sköra för att medverka. Det var även många som var i en punkt i livet där det här med att lära sig ny teknik kändes främmande, berättar Jonas.
Lillemor Olofsson, enhetschef för hälsocentralen i Liden och primärvårdens samordnare för nära vård i Sundsvall-Ånge, menar att utmaningen med att hitta deltagare till projektet inte är detsamma som att behovet inte finns.
– I det här projektet har vi fått utrymme att utforska hur regionen och kommunen kan samarbeta för att erbjuda invånare i Västernorrland en trygg och nära vård. Digitala lösningar spelar en central roll här. Vi kan inte förvänta oss nå hela vägen på ett projekt utan arbetet fortsätter, säger hon.
Andra verksamheter inspireras av projektet
Projektet har fått andra verksamheter att få upp ögonen för hur digitala lösningar som chatt och videosamtal, under säkra former, kan vara en möjliggörare i den egna verksamheten.
– Inom Sundsvalls kommun har nu Individstöd börjat testa den här mobila lösningen med digital plattform. Det har också diskuterats om detta digitala stöd skulle kunna bidra till en tryggare hemgång från sjukhus, säger Jonas Boström.
Piloten, som är en del av satsningen God och nära vård i Västernorrland, avrapporteras nu till ledningen för vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun och blir ett underlag för det fortsatta arbetet med vård och omsorg på distans.
Senast ändrad: , klockan