Smart naturvård hjälper fåglar, fladdermöss och insekter
Holkar för fåglar och fladdermöss, så kallade faunadepåer, insektshotell och nya fina skyltar för oss människor. Det har blivit möjligt genom Sundsvalls kommuns satsning på att förbättra den biologiska mångfalden i parker och naturområden.
Nu är det dags att summera kommunens senaste projekt inom ramen för den statliga satsningen LONA (lokala naturvårdsprojekt). Målet har varit att förbättra den biologiska mångfalden samtidigt som staden växer och utvecklas.
- Vi har satt upp holkar för fåglar och fladdermöss, sparat död ved och rishögar i så kallade faunadepåer och satt upp insektshotell i parker och naturområden, säger Helena Brus, biolog på Sundsvalls kommun.
Nya tydliga skyltar berättar, på svenska och engelska, om de växter och djur som finns i varje park/naturområde. Intill faunadepåer och insektshotell finns små skyltar utplacerade som talar om vem som kan tänkas bo där.
Kommunen har också börjat spara högt gräs i delar av våra parker, i stället för kortklippt gräs, för att ge bättre livsmiljöer för pollinatörer som bin, humlor och fjärilar.
- Genom att tänka nytt kan vi med enkla medel förbättra förutsättningar för våra insekter och djur, framför allt insekter. Det är häftigt! säger Helena Brus.
Här är de parker och naturområden som omfattats av projekten: Fagerdalsparken, Fridhemsparken, Granloskogen, Ortviksparken, Selångersån, Sticksjön, Södra Broparken, Tivoliparken Östermalmsparken samt Strandpromenaden i Bredsand.
Naturvårdsprojekten är ett samarbete mellan miljökontoret och parkavdelningen på Sundsvalls kommun. Vi samarbetar också med Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge, Birdlife Medelpad och föreningen Omställning Njurunda.
Senast ändrad: , klockan