Delegater från EU besöker Sundsvall för att diskutera norra Sveriges utmaningar
Delegater från EU besökte Sundsvall för att få inblick i det som sker i norra Svergie och för att diskutera Sundsvalls möjligheter och utmaningar.
Den 23 september så besökte North Sweden-kontoret* Sundsvall för att diskutera de möjligheter och utmaningar som finns i vår region och för att föra en dialog kring norra Sveriges kopplingar till EU-politiken. De togs även med på studiebesök till några av våra regionala företag för att få mer samlad bild av de intressanta nya satsningarna och verksamheterna i Västernorrland.
Med vid besöket fanns representanter från regionen, Sundsvalls kommun, företag i Västernorrland och Mittuniversitet som på olika sätt arbetar med regionens utveckling.
Intresset för vad som sker i norra Sverige är stort på Bryssel-arenan
Flera goda exempel från Västernorrland ligger i linje med EU:s ambitioner om en grön och digital omställning.
– Vid vårt besök fick vi se den framtidstro som finns. Utmaningarna finns där och behovet av kompetens är enormt. Men det finns också attraktiva miljöer och nya satsningar i den gröna nyindustrialiseringen som ger en skjuts framåt, där samverkan mellan näringsliv, samhälle och inte minst Mittuniversitetet ligger helt i linje med EU:s fokus på grön omställning, digitalisering och smartare innovativa lösningar på olika samhällsutmaningar, säger Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office.
Kompetensförsörjning, som är en växande utmaning i hela västvärlden, är förstås en utmaning även i Västernorrland. Här liksom i övriga Sverige är svårigheter att kompetensförsörja sina verksamheter det största tillväxthindret för näringslivet. Här spelar tillgång till ändamålsenlig infrastruktur en dubbel tillväxtfrämjande roll, dels genom att skapa förutsättningar för regionförstoring via pendling (persontrafik), dels genom att möjliggöra snabba, klimatvänliga godstransporter.
En förbättring av infrastrukturen skulle därför innebära att arbetskraft lättare kan röra sig mellan arbetsmarknadsregionerna i länet. Bättre infrastruktur in till länet, både genom flyg och tåg, skulle även kunna locka mer etableringar och arbetskraft.
Framtidstro
I Sundsvall finns en framtidstro och det pågår flera stora gröna industrisatsningar. Det finns nya verksamheter som Renewcell, som knappt hunnit etablerat sig men som redan verkar på globala marknader, och som växer med stor potential inom grön energi och cirkulär ekonomi.
– Det vi tar med oss är att kunna berätta om allt som sker i Sundsvall, Västernorrland och hela norra Sverige till gagn för EU:s ambitioner att bli en klimatsmart kontinent med smarta digitaliserade städer. Men även att det från EU:s sida behöver komma bättre anpassade stöd och plattformar för att fortsätta utvecklas i den riktningen. Helt säkert kommer vi att visa upp goda exempel från Sundsvall i EU för att få förståelse för våra perspektiv och för att få stöd för det lokala och regionala arbete som görs. Särskilt eftersom intresset är stort i Bryssel för vad som händer i våra regioner i norra Sverige, avslutar Mikael Jansson, North Sweden Office.
Fotnot
* North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Senast ändrad: , klockan