Unga i Indal, Liden och Holm samverkar för att förverkliga sin drömbygd
Konserter, dansbandskvällar och crossbana är några av sakerna som ungdomar i Indal, Liden och Holm drömmer om. Nu börjar en gemensam planering kring lokala aktiviteter.
Före sommarlovet hölls en workshop för med ungdomar från Indal, Liden och Holm. Under workshopen arbetades det fram förslag på vad som skulle kunna utveckla landsbygden för unga. Marianne Leek, landsbygdssamordnare och processledare i Ett Sundsvall som håller ihop, blev imponerad över engagemanget hos ungdomarna.
– Workshopen, ledd av Pia Fjällmo, demokratisamordnare på Sundsvalls kommun, lade grunden till att vi sågs igen i augusti. Tanken är att vi spinner vidare på några av idéerna som kom fram under workshopen. Det vi gör är att visa ungdomarna att det finns möjligheter att påverka och vara delaktig i både planering och utförande i aktiviteter, säger Marianne.
Indal, Liden och Holm är ett av de sex områden som är prioriterade
Andra träffen i augusti blev startskottet för planeringen av lokala aktiviteter i Indal, Liden och Holm. Samarbetet med ungdomarna är sprunget ur Sundsvalls kommuns politiska huvudprioritering Ett Sundsvall som håller ihop.
Syftet med arbetet är att skapa förutsättningar för ett mer jämlikt Sundsvall.
– Förutsättningarna ser olika ut i olika områden. I Indal, Liden och Holm är ungas vardag, fritid och miljö ett av prioriteringsområdena, säger Marianne.
Träffen ägde rum på Wärdshuset i Liden. Där bjöds det på pizza samtidigt som det samtalades om vilken typ av aktiviteter ungdomarna vill satsa på. Planen är att fortsätta träffa ungdomarna regelbundet och målet är att kunna genomföra aktiviteter med start i höst.
Idéer som kan bli verklighet
Erik Lidin, medlem i lokala rådet Indal, Liden och Holm deltog för att agera bollplank med ungdomarna. På träffen samtalades det mycket om konserter och dansbandskvällar. Under hösten 2022 kommer Erik Lidin ha en tidsbegränsad anställning som landsbygdscoach på Sundsvalls kommun. Han kommer bistå med lokal kännedom samt agera kontaktperson och bollplank med ungdomarna.
– Dansbandskväll eller något arrangemang med musik står högt på önskelistan. Min roll blir att tillsammans med ungdomarna i första steget se över vilka lämpliga lokaler som finns i närområdet och vilka artister eller band som kan vara intressanta, säger Erik Lidin.
En finansiell möjliggörare till ungas evenemang på landsbygden är Leader Mittland Plus. Lotten Rapp, projektledare för Ungas drömbygd på Leader Mittland Plus ser positivt på ungdomarnas kreativa idéer.
– När ungdomarna bestämt vad de vill satsa på finns möjlighet att söka medel för aktiviteter. Att bolla idéer med ungdomarna har varit väldigt roligt och givande. Det är viktigt att det som anordnas är något som kan förverkligas utifrån idéerna från workshopen, säger Lotten Rapp.
Fakta
Ett Sundsvall som håller ihop
Sedan 2019 pågår utvecklingsarbetet ”Ett Sundsvall som håller ihop” som är en politisk huvudprioritering som handlar om att utjämna de socioekonomiska skillnaderna i levnadsvillkoren i Sundsvall. Inom ramen för arbetet görs insatser i sex geografiska områden. De olika områdena är Indal/Liden/Holm, Bredsand, Skönsberg, Nacksta, Kvissleby, Ljustadalen/Sundsbruk.
Leader Mittland Plus
Leader Mittland plus är en ideell förening som fördelar projektmedel från delvis europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Ungas drömbygd och Young Events är två möjliggörande projekt i organisationens verkningsområde som består av Bräcke, Ånge, Timrå och Sundsvall kommuns landsbygdsområden.
Lokala rådet i Indal, Liden och Holm
Representanter från lokala närings- och föreningslivet samt politiker träffas regelbundet för att gemensamt arbeta med lokala frågor.
Senast ändrad: , klockan