Äntligen! Nu kommer elsparkcyklarna till Sundsvall
Nu blir det grönt ljus för uthyrning av elsparkcyklar i centrala Sundsvall.
- Vi ser elsparkcyklar som ett bra komplement till gång, cykel och kollektivtrafik och ett smidigt sätt att transportera sig, säger Madeleine Blom, projektledare Sundsvalls kommun
Att hyra elsparkcyklar kommer inom kort att bli ett nytt sätt att ta sig fram i Sundsvall. Hittills har två olika elsparkcykelföretag sökt tillstånd hos Polisen för att få ställa ut uthyrningsbara elsparkcyklar i centrum.
- Vi tycker att elsparkcyklar har en plats i stadsbilden. Vi vet att många sundsvallsbor ser fram emot att de här företagen ska etablera sig i sundsvall, säger Madeleine Blom
Det blir ett begränsat antal elsparkcyklar till en början men företagen har möjlighet att ställa ut fler elsparkcyklar allt eftersom.
- Vi tittar på att släppa in runt 400 elsparkcyklar totalt. Initialt handlar det om några hundra cyklar som kommer finnas utplacerade i centrala Sundsvall, säger Madeleine Blom.
Sundsvall har till skillnad från andra städer varit noga med att redan från början diktera villkor för elsparkcyklar.
- De elsparkcykelföretag som vill etablera sig här i Sundsvall gör en ansökan till polisen om att få använda den allmänna platsmarken. Precis som man får göra om man vill sälja något eller sätta upp en uteservering. I skrivande stund har två-tre företag visat intresse, säger Mattias Bjurström, trafikingenjör Sundsvalls kommun.
Viktigt att elsparkcyklar inte slängs och ligger kastade i stan
Politiken har satt upp riktlinjer för hur elsparkcykeluthyrning ska skötas i Sundsvall och har varit tydliga att det ska vara ordning och reda längs Sundsvalls gator även efter införandet av elsparkcyklar.
- Vi tycker det är viktigt att elsparkcyklarna inte ligger kastade eller slängda huller om buller i stan. Vi arbetar för att användandet och återlämnandet av elsparkcyklarna ska ske på ett ordnat sätt, säger Mathias Bjurström.
Vi kommer därför bland annat att jobba med Geofencing, eller Geostaket som det heter på svenska. Geostaket är ett geografiskt avgränsat område som "inhägnats" med en programvara.
- Det kommer att fungera som ett digitalt staket som vi i den fysiska miljön kan använda för att hindra eller begränsa elsparkcyklarna att exempelvis köra i en viss hastighet, eller hindra dem från att kunna köras på en viss plats under en viss tid. Esparkcyklarna kommer endast gå att köra i 6 km/tim längs Esplanaden och gågatan och kommer över huvud taget inte gå att köra genom lekparker, säger Madeleine Blom.
Hur ska elsparkcyklar köras?
- En elsparkcykel är klassad som en cykel och därmed gäller samma regler vid framförande och parkering. Där det är förbjudet att cykla och/eller parkera är det således också förbjudet för elsparkcyklar. Dessa områden visar vi för operatörerna som i sin tur kan reglera så att det inte är möjligt att köra eller parkera i ett anvisat område, säger Mathias Bjurström, trafikingenjör Sundsvalls kommun.
Mer information kommer
Arbetet pågår och vi kommer att presentera mer information senare som innehåller hur och var man kan hyra elsparkcyklar, hur skyltarna och parkeingsplatserna kommer se ut med mera.
- Vi jobbar med hur man kommer att få använda elsparkcyklar i stan och på vilka platser man kommer att kunna hämta och återlämna sin hyrda elsparkcykel, säger Madeleine Blom.
Redan nu under veckan kommer vi att påbörja målning av parkeringsrutor på olika platser i Sundsvall där elsparkcyklarna ska finnas.
Kontakt:
Madeleine Blom, projektledare
Mail: madeleine.blom@sundsvall.se
Telefon: 060-191537
Mathias Bjurström, trafikingenjör
Mail: mathias.bjurstrom@sundsvall.se
Telefon: 060-192556
Linnea Lång, kommunikatör
Mail: linnea.lang@sundsvall.se
Telefon: 060-191331
Senast ändrad: , klockan