Sundsvalls kommun har ekonomi för nya satsningar
Sundsvalls kommun fortsätter att göra satsningar för att utjämna sociala skillnader, skapa förutsättningar för 5 000 nya jobb och minska klimatpåverkan.
Sundsvalls kommun gör ett starkt resultat för 2021. Nu väljer den politiska majoriteten att stoppa besparingen. Det starka resultatet kommer som en effekt av besparingar och statsbidrag kopplat till pandemin. Därför satsar man på kommunens huvudprioriteringar – jämlikhet, arbete och miljö.
– Det handlar om våra politiska prioriteringar om 5000 nya jobb till 2030, att utjämna sociala skillnader och att vara klimatneutrala till 2030. Vi har också identifierat att vi måste höja måluppfyllelsen inom skolan. Men vi vill veta att pengarna går till rätt insats. Därför vill vi ge i uppdrag till Barn- och utbildningsnämnden att ta fram en plan och redovisa den, säger Bodil Hansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.
Satsning som ska utjämna sociala skillnader
En av satsningarna handlar om att stärka samverkan mellan skola, socialtjänst och polis. Även insatser mot barn och ungdomar i riskzon prioriteras. Syftet med satsningen är att utjämna sociala skillnader mellan Sundsvalls invånare.
– Elevernas skolgång är särskilt viktigt för att förebygga social utsatthet och därför tillförs resurser för insatser som syftar till att stärka kontakten mellan skolan, föräldrar och elever, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
Jobb ska minska utanförskap
Ett av de politiska huvudmålen är 5 000 nya jobb till 2030. Det är en del av Sundsvalls väg framåt som handlar om att skapa nya arbetstillfällen. Det kan bland annat handla om att företag ska växa eller att nya företag ska etablera sig. Det är viktigt både ur tillväxtperspektiv och för att minska utanförskapet i samhället. Resurserna ska därför avsättas för att få arbetslösa i arbete. Med hjälp av en kom-i-jobbmodell som består av bland annat arbetsträning, praktik och utbildning. Målet är att försörjningsstödet ska kunna ersättas med ett riktigt arbete.
– Det handlar om att se till att hjälpa människor som just nu är långt från arbetsmarknaden till jobb. Det är viktigt för barn och ungdomar att kunna se att deras föräldrar ha ett arbete att gå till, säger Erfan Kakahani, (V), vice ordförande i Individ- och arbetsmarknadsnämnden.
Partierna är också beredda på att tillsätta resurser för att öka måluppfyllelsen i grund- och gymnasieskolan. En bra utbildning är en förutsättning att nå framgång på arbetsmarknaden och bidrar också till att minska de sociala skillnaderna. Därför är det särskilt prioriterat att fler elever klarar skolan.
Minska koldioxidutsläpp
Miljömålet för Sundsvalls kommun är att bli klimatneutrala till år 2030. Arbetet är igång och just nu arbetar man med att ta fram en klimat- och energiplan. En del av satsningen är att tillsätta resurser för att förstärka arbetet ytterligare. Den politiska majoriteten föreslår också att ta bort sparkravet på kollektivtrafiken. Syftet är att få fler människor att åka kollektivt. Det anses också vara en viktig del för att minska kommunens utsläpp av koldioxid.
– Vidare föreslår vi att resurser tillsätts för att minska kommunens koldioxidutsläpp. Exempel på åtgärder är att utreda förutsättningarna att ta tillvara trädgårdsavfall och tillverka biokol, öka utsortering av plast i våra hushållssopor samt ställa högre klimatkrav i upphandlingar och på så sätt minska koldioxidutsläppen. Andra åtgärder vi föreslår är att elektrifiera den kommunala fordonsparken och bygga ut laddinfrastrukturen i hela kommunen, säger Hans Forsberg, (C), ordförande i service och förvaltningsutskottet.
Under både 2018 och 2019 redovisade Sundsvalls kommun ett underskott. Det innebar att Sundsvalls kommun behövde göra ett flertal besparingar. Beslutet togs för att långsiktigt stärka kommunens ekonomi. Besparingarna handlade till stor del om effektivisering och minskad administration och att arbeta på ett smartare sätt. Exempelvis infördes roboten Karolina för att hantera ansökningar om skolskjuts.
Senast ändrad: , klockan