För arbetsplatser
Vill du vara med och ge unga i Sundsvall en meningsfull sommar?
Ta emot sommarjobbare
Sommarjobben för gymnasieungdomar administreras och bekostas av Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF). En sommarjobbare får inte ersätta ordinarie personal och är att betrakta som en extra resurs. Alla sommarjobbare ska ha en tillgänglig handledare på arbetsplatsen.
Om er arbetsplats vill ta emot sommarjobbare, gör en ansökan här
Vi kan inte garantera att vi placerar sommarjobbare på er arbetsplats.
Perioder för 2024
- Period 1: 17 juni – 7 juli
- Period 2: 8 juli – 28 juli
- Period 3: 29 juli – 18 augusti
De ungdomar som blir erbjudna sommarjobb träffar vi och skriver anställningsavtal med. När anställningarna är klara skickas ett mejl till chefen med uppgifter på sommarjobbarna och ett arbetsmiljöansvar som ska skrivas under och skickas tillbaka till oss på IAF.
Tilldelningarna kommer runt 20 maj. Ta sedan kontakt med sommarjobbarna som ska vara på din arbetsplats och hälsa dem välkomna och svara på eventuella frågor.
Utdrag ur belastningsregister
Om arbetsplatsen kräver registerutdrag behöver det anges vid anmälan av arbetsplatserna. Ungdomarna informeras om detta när de skriver på sitt anställningsavtal och vi beställer ett utdrag i samband med anställningen. Om en ungdom kommer till arbetsplatsen utan registerutdrag första dagen, så gäller arbetsplatsens egna rutiner och regler.
För att arbetstiden ska bli så effektiv och givande som möjligt för både arbetsplatsen och sommarjobbaren är det viktigt att förbereda sig innan hen kommer.
Handledaren ska ha viljan och vara intresserad av att visa och lära sommarjobbaren verksamheten. Handledaren måste få tid för detta.
Är handledaren positiv, engagerad och kunnig om verksamheten kommer sommarjobbaren att lära sig mer. Det är handledaren som har den största rollen i att förmedla den bild ni vill visa upp av verksamheten och branschen.
I uppdraget som handledare är det viktigt att försäkra sig om att sommarjobbarna har förstått de arbetsuppgifter och rutiner som gäller på arbetsplatsen. Tänk på att det är ungdomar som kanske är på en arbetsplats för första gången i sitt liv.
Ett vänligt och inkluderande mottagande är såklart extra viktigt för att alla sommarjobbare ska känna sig välkomna på sin arbetsplats.
Du som är ansvarig chef på respektive arbetsplats ansvarar för att sommarjobbaren har en säker arbetsmiljö. Skulle det hända en olycka eller ett tillbud ska detta rapporteras till ansvariga för sommarjobben och till Arbetsmiljöverket.
Då sommarjobben riktar sig till personer som är mellan 16 och 19 år gäller särskilda arbetsregler. Sundsvalls kommun har arbetsgivaransvaret för alla sommarjobbare, men som handledare är det viktigt att vara medveten om vilka regler som gäller för barn och unga.
Vi har gjort en film som samtliga på arbetsplatsen som handleder sommarjobbarna ska se.
Arbetsmiljöverket har information gällande barn och ungas arbetsregler
Grattis!
Du har ett av de viktigaste uppdragen i kommunen. Sommarjobb ger ungdomar möjlighet att testa på ett yrke och samtidigt tjäna egna pengar. Men det är också en värdefull erfarenhet inför deras framtida yrkesliv. Tack för att du möjliggör detta!
Vad är en sommarjobbsplats?
Sommarjobb är en arbetsmarknadsinsats där ungdomar i kommunen erbjuds en meningsfull sysselsättning under sommaren. En sommarjobbare ska inte ersätta ordinarie personal, en handledare ska finnas tillgänglig under hela perioden och det ska erbjudas meningsfulla och varierande arbetsuppgifter.
- Sommarjobbarna är ungdomar mellan 16-24 år.
- Sommarjobbarna får arbeta maximalt 40 timmar per vecka i tre veckor.
- Lönen sätts enligt kollektivavtal.
- Alla sommarjobbare har rätt till sjukersättning från tredje veckan.
Planering
- Planera lämpliga arbetsuppgifter med hjälp av arbetsbeskrivningen för de sommarjobbsplatser du har ansvar för. Ha gärna extra uppgifter i beredskap.
- Visa runt på arbetsplatsen och presentera din sommarjobbare för övriga kollegor. Hen ska känna sig som en i laget.
- Berätta vilka rutiner som gäller, till exempel om lunchrast, möten och annat som är viktigt på arbetsplatsen.
- Tillhandahåll arbetsmaterial, arbetskläder och skyddsutrustning.
- Upprätta en överenskommelse om tystnadsplikt om det krävs för arbetet.
- Motivera och entusiasmera.
- Stötta och ge konstruktiv återkoppling.
Tidrapportering
Tidrapporteringen görs digitalt via appen ”Heroma MinTid”. Veckans pass läggs in varje fredag, gör gärna detta tillsammans med sommarjobbarna.
Varje tidrapport behöver bli godkänd och attesterad av ansvariga handläggare på IAF för att sommarjobbaren ska kunna få sin lön.
Frånvaro
Sommarjobbarna har inte rätt till semester eller frånvaro från arbetet. Vi beviljar endast frånvaro vid specifika anledningar så som läkartid, bröllop och liknande. Om sommarjobbaren begär ledighet gäller arbetsplatsens regler och rutiner för detta. Sommarjobbaren får inte betalt för de timmar som hen är frånvarande från arbetet.
Sjuklön
Om anställningen är kortare än en månad har sommarjobbaren rätt till sjuklön när anställningen varat i 14 kalenderdagar, det vill säga från och med vecka tre i sommarjobbsperioden. Den första dagen är en karensdag, vilket innebär att man inte får någon ersättning. Efter 7 dagars sjukfrånvaro ska läkarintyg lämnas till arbetsgivaren (IAF).
Midsommarafton
Midsommarafton är en arbetsbefriad dag utan lön.
Försäkringar
Sommarjobbarna är olycksfallsförsäkrade under sitt sommarjobb genom Sundsvalls kommun. Försäkringen gäller på arbetsplatsen och när de reser till och från densamma. Försäkringen täcker kroppsskador som skett på arbetsplatsen.
Förstörelse eller förlust av privata ägodelar täcks inte av försäkringen. Detta innefattar kläder, elektronik och glasögon. Sommarjobbaren måste istället vända sig till sitt eget försäkringsbolag för möjlighet till ersättning av detta.
Informera alla på arbetsplatsen
Informera alla i verksamheten att ni tänker ta emot en sommarjobbare. Det är mycket viktigt att alla i verksamheten vet varför ni tar emot sommarjobbare så att de känner sig delaktiga att hjälpa till.
Skriv ned viktig information
Förbered ett dokument där viktig information finns samlad. Adress och viktiga telefonnummer och aktuella arbetstider. Det är svårt att komma ihåg allt som det informeras muntligt om.
Informera om praktiska delar
Informera sommarjobbaren om praktiska delar som arbetstider, lunch och andra regler som kan vara viktiga att känna till. Försäkra dig om att hen känner sig trygg och bekväm. Ju längre tiden går, desto mer självständig kommer hen att bli.
Verktygs- och säkerhetsgenomgång
Gå igenom hur verktyg och skyddsutrustning fungerar. Var noga med att tala om vilka verktyg och maskiner sommarjobbaren måste få en specifik genomgång på före användning. Gå igenom de lagar som gäller för sommarjobbaren. Visa också var första hjälpen finns och hur den fungerar. Glöm inte informera om rutiner vid exempelvis brand.
Inlärning och utlärning
Tänk på att alla lär sig på olika sätt. Prova därför gärna att lära ut ett moment med några olika metoder. Lägg tyngdpunkten på inlärandet istället för utlärandet. Hur lär sig din aktuella sommarjobbare? Du lär inte ut bara med ord; gester, röstnivå och kroppshållning, ditt beteende och sätt att vara är en lika viktig del.
Återkoppling
Återkoppling innebär att man får bekräftat att det man försökt förmedla har nått fram till mottagaren. Återkoppla ofta och be ofta om respons på det du har försökt att lära ut.
Beröm
Ge mycket beröm. Du ska inte bara berömma väl utförda arbeten, utan även exempelvis initiativförmåga, frågvishet och uppmärksamhet. Så länge berömmet är ärligt är det bara att ösa på.
Kritik
Kritik ska vara konstruktiv. Poängen med att kritisera är att få ett bättre resultat nästa gång. Tänk på hur du själv skulle vilja få kritik.
Kontakt
Var uppmärksam på den du pratar med. Se till att du från början kan namnet på den person du ska handleda. Var inte rädd att fråga om du uttalat namn rätt. Var tydlig med instruktioner, tänk på att använda ett enkelt språk som alla kan förstå. Bekräfta!
Om det uppstår situationer
Ibland uppstår situationer som gör att en sommarjobbare inte dyker upp på arbetet, har sen ankomst eller inte vill utföra arbetsuppgifterna. Det viktiga är att du som handledare försöker ta kontakt och prata med din sommarjobbare. Det mesta går att lösa med en god dialog. Om problemen kvarstår, kontakta ansvariga för sommarjobben.
Om sommarjobbaren inte utför arbetsuppgifterna
Förklara för din sommarjobbare att alla uppgifter inte alltid är roliga i arbetslivet. Men att det är ett frivilligt val att arbeta och att det finns en förväntan att alla sommarjobbare utför arbetsuppgifterna så gott det går när man är på arbetsplatsen.
Utvärdering och uppföljning
När sommarjobbet börjar gå mot sitt slut, är det bra att gå igenom med sommarjobbaren hur tiden har varit. Berätta för hen hur det har gått, lägg störst vikt på det som har varit bra.
Under sommarjobbarens sista arbetsvecka i varje period skickas en utvärderingsenkät ut på sms till ungdomarna. Denna enkät ligger bland annat till grund för att göra sommarjobben ännu bättre till nästa år. Det är viktigt att ni som arbetsplats ger ungdomarna tid under sitt sommarjobb för att besvara denna.
Det kommer även göras en utvärdering med er som arbetsplats och denna görs efter sommaren då vi träffas och utvärderar sommaren.
Lagar och regler
Sommarjobbaren ska givetvis delta i det dagliga arbetet så långt det är möjligt. Men tänk på att säkerheten alltid går först. Sommarjobbare under 18 år ses som minderåriga och för dem finns särskilda regler för arbetstider och arbetsmiljö. För sommarjobbare över 18 år gäller samma regler som för andra vuxna på arbetsplatsen.
Arbetsplatsens ansvar
Som arbetsgivare har du ett ansvar för att skapa goda arbetsförhållanden för sommarjobbaren.
Arbetsgivaren har det sammanlagda arbetsmiljöansvaret för sommarjobbaren och ska
- introducera sommarjobbaren till lämpliga arbetsuppgifter,
- säkerställa att arbetsuppgifterna är ofarliga för sommarjobbaren AFS 2012:03, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- utse en lämplig handledare som avsätter tillräckligt med tid för sommarjobbaren,
- rapportera alltid eventuella tillbud och olyckor till kontaktpersonerna på IAF.
Läs gärna
- Minderårigas arbetsmiljö, Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Om arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Arbetsmiljölagen, Sveriges riksdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Unga i arbetslivet, Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hör av dig!
Vi som samordnar sommarjobben finns till för dig om du har frågor eller problem som dyker upp, tveka inte att kontakta oss.
Kontakt
Jessica Olsson
Arbetsmarknadshandläggare, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Telefon: 072-147 95 43
E-post: jessica.olsson@sundsvall.se
Linda Backéus
Arbetsmarknadshandläggare, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Telefon: 070-183 53 88
E-post: linda.backeus@sundsvall.se