God och nära vård
Vi ställer om till en God och nära vård i Sundsvall, tillsammans med Region Västernorrland och övriga kommuner i länet.
God och nära vård är en reform från staten för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Vården behöver komma närmare patienten och brukaren. Utvecklingen av en nära vård pågår på lokal, regional och nationell nivå. Sveriges Kommuner och Regioner har en roll att stödja och synliggöra kommunernas och regionernas arbete för nära vård.
God och nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg:
- Utgår från individuella förutsättningar och behov.
- Bygger på relationer, är hälsofrämjande, förebyggande och proaktiv.
- Bidrar till jämlik hälsa, trygghet och självständighet för alla kommunens invånare.
- Grundas i gemensamt ansvarstagande och tillit.
Befolkningsutvecklingen visar på att vi lever längre och andelen med kroniska sjukdomar och komplexa tillstånd ökar. Färre personer arbetar och betalar skatt samtidigt blir det svårare att rekrytera till välfärden/hälso- och sjukvården. Att ställa om hälso- och sjukvården är ett arbete som pågår bland Sveriges alla regioner och kommuner.
Sundsvalls kommun har, tillsammans med länets övriga kommuner och Region Västernorrland, utifrån en medborgardialog, tagit fram en målbild för God och nära vård i Västernorrland 2030. Målet är att våra invånare ska uppleva vården som god, jämlik och trygg.
Den 1 juli 2021 startade programmet God och nära vård i Västernorrland där länets sju kommuner och Region Västernorrland tillsammans, som jämbördiga parter, ska utveckla en god och nära vård för länets invånare. Programmet har ett uppdrag att samordna och stödja utvecklingsprojekt som verkar för nära vård i länet.
Varför är omställningen till en god och nära vård viktig?
- Det är ett paradigmskifte; individen som medskapare och delaktig i planering av vård. Proaktivt istället för reaktivt. Nära vård till att fler kan utveckla sin egenvård, ha lättillgängliga vårdkontakter oavsett organisation/vårdgivare. Att vården ska uppfattas sömlös; där administrativa och organisatoriska gränser inte utgör systemhinder. Primärvård som navet, där också kommunens hälso- och sjukvård är primärvård i nära samverkan med vårdcentral/hälsocentral och specialistvården, säger Hans Wiklund.
Hur vill du bidra till en ökad samverkan mellan kommuner och region?
- Vi har gemensamma mål och tankar om hur vi kan skapa en sömlös vård och undvika slutenvård. Personer ska kunna få vård i hemmet, men vi behöver få frihetsgraden att prova nya angreppssätt och sätt att arbeta, för att reformarbetet ska utvecklas vidare. En levande dialog mellan kommuner och region är avgörande för en samsyn om vägen framåt mot den gemensamma målbilden, säger Hans Wiklund.
På gång i arbetet med God och nära vård i Sundsvall
Ett projekt om barn, ungdomar och föräldrar och hur vården kan bli bättre på att följa med en liten stund på vägen tillbaka till vardagen.
Projektet syftar till att barn och ungdomar som förlorar en närstående ska få bättre förutsättningar att klara av sitt sorgearbete och inte drabbas av psykisk ohälsa. Målgruppen är de barn som finns som närstående i den palliativa vården på Mellannorrlands Hospice och projektets samverkansparter.
Projektets mål är att stärka barn och ungdomar som närstående i den palliativa vården, dels genom att stärka deras inflytande, dels ge dem bättre information och skapa relationer med både vuxna och andra unga. Inom ramen för projektet vill vi utveckla samverkansformer, metoder och höja kunskapsnivån för personal inom vård och skola. Projektet vill också arbeta för att stärka den överlevande föräldern/vårdnadshavaren för att denne ska få bättre förutsättningar att hantera både sin egen och barnets sorg. I projektet vill vi arbeta kreativt och hitta olika metoder att möta och arbeta med barn och ungdomar utifrån dess egna vilja och förutsättningar.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta naravard@sundsvall.se
BarnSäkert, en strukturerad arbetsmetod som innebär att alla föräldrar som kommer till barnavårdscentralen (BVC) vid ordinarie besök erbjuds ett program för att identifiera riskfaktorer och erbjuda stöd och hjälp utifrån behov och önskemål i samverkan med socialtjänsten. Pilotprojekt med införande av BarnSäkert på tre olika BVC inom Sundsvalls kommun, utvärderas under hösten 2022.
Reportage om samverkan som stärker skyddsnätet runt barnfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Region Västernorrlands webbplats.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Anette Sjöstedt, projektledare anette.sjostedt@rvn.se
En trygg och nära vård för personer i LSS-boende i Sundsvalls kommun är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun, primärvården och specialistvården i Region Västernorrland. Syftet med projektet är att hitta samarbetsformer, arbetssätt och rutiner som leder till ökad trygghet och undvikbar slutenvård för personer som bor i kommunala LSS-boenden i Sundsvalls kommun. Målet är att genomföra en pilot inom ramen för projektet hösten 2022.
Reportage på Regionens webbplats om:Bättre stöd för brukare på LSS-boende ska ge färre inläggningar på sjukhus. Länk till annan webbplats.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Annelie Rosfjäll, projektledare annelie.rosfjall@rvn.se
Inom arbetet mot en god och nära vård, har kommunen och regionen fått ett uppdrag från politiken att hitta en fördjupad samverkan i Indal-Liden. Vi ska tillsammans hitta sätt att samverka och samutnyttja resurser på ett bättre sätt. Allt för att ge en tryggare vård och omsorg med innevånaren i centrum. Området Indal-Liden är särskilt intressant eftersom avstånden är stora och befolkningen äldre. Detta arbete har påbörjats tillsammans med regionen.
Digital hemsjukvård
Som en del av det övergripande uppdraget i Indal-Liden ingår ett pilotprojekt för digital hemsjukvård. Pilotprojektet ska hitta nya arbetssätt med hjälp av digital teknik för att bli mer tillgängliga för invånarna. Tanken är att utveckla digital teknik för att ge en personcentrerad vård och omsorg i hemmet i så stor utsträckning som möjligt och på så sätt slippa onödiga resor till hälsocentral och sjukhus. Piloten berör hemtjänsten, hemsjukvården och hälsocentralen.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Jonas Boström, projektledare jonas.bostrom@sundsvall.se, 070-190 97 83
Sedan 2020 finns möjlighet att använda videodistansteknik för att genomföra SIP (samordnad individuell planering) mellan kommuner, region, patient och närstående.
Tre delprojekt arbetar för att öka samverkan med hjälp av videodistansteknik:
- Mellan primärvården och SÄBO
- Mellan primärvården och hemsjukvården
- Mellan sjukhus, primärvård och kommuner i samband med utskrivning från sjukhus.
I alla tre projekten sker samverkan mellan regionen och länets kommuner.
Arbetet är en del av regionens digitaliseringsarbete, med mål om att bidra till mer tillgänglig hälso- och sjukvård för länets invånare. Arbetet genomförs agilt och i samverkan med Härnösands-, Kramfors-, Sollefteå-, Sundsvalls-, Timrå-, Ånge och Örnsköldsviks kommun.
Tidplan
Det finns en preliminär, övergripande tidplan som tar fasta på genomförandet i de tre delprojekten. Utvecklingsarbetet i innehåller teoretisk utbildning, manualer för uppkoppling och test av teknik samt kontinuerlig uppföljning under perioden kvartal 2 2020 till och med 2023.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Mona Nordmar, projektledare mona.nordmar@rvn.se
Kväll- och nattsjuksköterskorna i Matfors/Stöde testar sedan 31/1 en ny arbetstidsmodell med sovande jour i området. Projektet syftar till att skapa ökad kontinuitet, tillgänglighet och trygghet för dem vi är till för. Innan projektstart har kvällssköterskan funnits på plats i området mellan kl.15.30-01.00. Efter klockan 01.00 har nattsköterskan utgått från Lindgården i Sundsvall och restiden blir längre.
I och med den nya arbetstidsmodellen finns nu en sjuksköterska på plats i området från klockan 15.30. Sjuksköterskan har aktiv tjänstgöring fram till klockan 23.30 och har sedan sovande jour på området från klockan 23.30-07.00. Sjuksköterskorna har tillgång till en liten lägenhet på Matfors servicehus som ska användas då de har sovande jour. I och med att sjuksköterskan befinner sig i området så blir restiden kortare vilket möjliggör för snabbare hembesök.
Utbildningssatsning
Utöver att införa arbetstidsmodellen, har utvecklingsprojektet tagit steget längre att utbilda all omvårdnadspersonal i palliativ vård och smärtlindring vilket påbörjades den 10 januari. För undersköterskor och personer som sitter vak finns det möjlighet att få delegering på att ge smärtlindring och ångestdämpande injektioner i redan iordningsställda sprutor av sjuksköterskan. Delegeringen är frivillig men det är en möjlighet till de undersköterskor som känner sig trygg med uppgiften och de kommer att få en mer riktad utbildning kring delegeringen. Cirka 250 omvårdnadspersonal kommer att ha erbjudits utbildning under utvecklingsprojektet. Utbildningen riktar sig till både kommunens omvårdnadspersonal i hemtjänsten och särskilda boenden men även till privat utförare.
- Vi blir först i länet med att undersköterskor får delegering på att ge smärtlindring och ångestdämpande injektioner, vilket är mycket uppskattat av våra undersköterskor och deras chefer som länge efterfrågat denna ansvarsuppgift, säger Jessica Hollsten som tillägger att delgeringsförfarandet även kommunicerats med regionens läkemedelskommitté och med kommunens medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) som är positiva till försöket.
Sjuksköterskan gör alltid ett första hembesök hos patienten och har då en dialog med undersköterskan kring de injektioner som ska ges och sjuksköterskan gör en bedömning om delegering.
Digital teknik
I projektet ingår även digital teknik så sjuksköterskan och omvårdnadspersonal kan alltid kommunicera med varandra via säker teknik även om sjuksköterskan inte kan vara på plats, sjuksköterskan kan också koppla upp sig till den läkare som har jour för en läkarbedömning. Utvecklingsprojektet sker i samarbete med Mittuniversitetet som kommer att hjälpa till att sammanställa data och slutrapport. Innan, under och vid projektets avslut kommer personal att få delta i enkätundersökningar där bland annat kunskapsnivån kring palliativ vård och smärtlindring följs upp för att fånga behovet av eventuellt ytterligare utbildning.
Projektet pågår under perioden 3 januari - 31 december 2022. Risk och konsekvensanalys är gjord tillsammans med Vårdförbundet.
Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Jessica Hollsten, enhetschef jessica.hollsten@sundsvall.se, 073-069 11 54
Informationsfilm om Nära Vård, gjord av SKR - Sveriges Kommuner och Regioner:
Kontakt
Ing-Britt Madsen
Kontaktperson God och nära vård, Verksamhetschef Hälso- och sjukvård
-
Telefon:
-
E-post: