Mat

Behöver du få maten levererad hem, hjälp med att laga till den eller kanske hjälp vid måltiden? Allt det kan du ansöka om hos kommunen.

Vem kan få mat hem?

Alla som inte själv klarar att lösa matfrågan har rätt att ansöka om hjälp och få sina behov prövade. Socialtjänstens mottagningsgrupp för äldre och funktionshindrade utreder vilket stöd du har behov av och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen. I beslutet om hjälp med mat tar vi hänsyn till dina individuella behov av särskild mat, sättet att tillaga den, eventuell hjälp med assistans under måltiden, dukning, avdukning, disk eller hjälp med sopor.

Kostnad för maten

Du betalar en fast leveransavgift på 300 kronor per månad. Priset för matportionerna varierar. Du kan se priset för matlådor på sidan Avgifter, taxor – vård och omsorg, under fliken: Övriga avgifter.

Det är kommunens måltidsorganisation Sundsvalls Mat och Måltider som tillagar maten. Riksbud i Sverige AB levererar matlådorna. Utifrån en tvåveckors matsedel väljer du de rätter du vill ha levererade enligt det biståndsbeslut du har. Du kan välja mellan några olika rätter varje dag. Maten levereras följande dagar:

Måndag – matlådor levereras för tisdag och onsdag
Onsdag – matlådor levereras för torsdag och fredag
Fredag – matlådor levereras för lördag, söndag och måndag

Maten tillagas så långt det är möjligt på det sätt som du önskar i en restaurang i ditt område. Den färdiglagade maten bör kompletteras med sallad och kanske en efterrätt.

Önskvärt med mikrovågsugn

Det underlättar om du har mikrovågsugn i ditt hem om du har hjälp med måltiderna, i synnerhet när maten består av färdiglagad kyld eller fryst mat.

Svenska livsmedelsverket

Sundsvalls Mat och Måltider arbetar utifrån Svenska livsmedelsverkets kostråd för måltider i vård, skola och omsorg. Du kan läsa mer om deras rekommendationer på livsmedelverket.se.

Kommunens pensionärsrestauranger

Du som själv kan ta dig till en pensionärsrestaurang har åtta trevliga ställen att välja bland. Menyerna finns i lokalpressen varje måndag.

Pensionärsrestauranger

Fler sidor på sundsvall.se

Mat i Sundsvalls skolor
Mat i Sundsvalls förskolor

Kontakt

Eva Nordberg Avdelningschef, Sundsvalls Mat & Måltider

060-19 15 59

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.