Kemikalier i vardagen

Kemikalier i samhället är ett växande problem. Du omges av tiotusentals kemiska produkter varje dag, alltifrån läkemedel till tvätt- och rengöringsmedel.

Kemiska ämnen ingår också i kläder, möbler, datorer, kosmetiska och hygieniska produkter. Många av dagens miljö- och hälsoproblem orsakas av vår konsumtion av dessa produkter. När du köper en vara som innehåller kemikalier bör du alltid välja den som är bäst för miljön och hälsan.

Olika märkningssystem

Men det är inte alltid så lätt att välja mellan olika produkter. Som vägledning finns olika märkningssystem som är till för att underlätta för konsumenten att göra ett miljöanpassat val, exempelvis Svanen och Naturskyddsföreningens Bra miljöval. Fråga i affären om du är osäker. Personalen är skyldig enligt lagkrav att lämna information om varan innehåller särskilt farliga ämnen. Affären har 45 dagar på sig att ge dig ett svar.

Kommunens kemikaliearbete

Information om Sundsvalls kommuns kemikaliearbete hittar du här: kommunens kemikaliearbete.

Vill du veta mer?

Andra webbplatser

Informationsblad

Filmer

Kontakt

Miljökontoret

060-19 11 90

Sundsvalls kommun
851 85 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.