Skyddsjakt

Djur och fåglar är fredade (skyddade), även ägg och bon. Du får bara fånga eller döda vilda djur om det finns stöd i jaktlagen.

Jakt

Du får endast jaga vilt om det följer direkt av jaktlagen eller är beslutat med stöd av den. Även i jaktförordningen finns regler som du som jägare ska följa.

Jaktlag (1987:259), Notisum

Jakttförordning (1987:905), Notisum

Jakt och vilt, Länsstyrelsen

Skyddsjakt

Beslut om skyddsjakt är ett undantag från bestämmelserna i jaktlagen om att alla vilda däggdjur och fåglar är fredade.

Det är i regel länsstyrelsen som fattar beslut om skyddsjakt. Om skyddsjakt är nödvändig för att skydda människors hälsa kan kommunen fatta beslut om det.

Skyddsjakt, Naturvårdsverket

Jakt och vilt, Länsstyrelsen i Västernorrland

Vilda djur som kan orsaka skada eller sprida smitta

Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma och ta till åtgärder mot djur som kan orsaka skada eller sprida smitta på egendomen. Det kan exempelvis röra sig om grävlingar eller skabbrävar. Följ jaktlagens bestämmelser för skyddsjakt Jaktlag (1987:259), Notisum.

Skabbräv inom tätbebyggelse

Om du uppmärksammar att det finns djur som bör avlivas eller tas om hand inom din fastighet eller på privat mark ska du eller den som är fastighetsägare själv ta hand om djuret, följ jaktlagens bestämmelser för skyddsjakt. Om djuret däremot finns på kommunal mark ska du kontakta stadsbyggnadskontoret.

Vill du veta mer?

Fler sidor på sundsvall.se

Kontakt

Ellinor Unger Fastighetsassistent

060-19 89 92

Hans Asplund Skogsförvaltare

070-190 71 18

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.