Träblås: blockflöjt, klarinett, oboe, saxofon, tvärflöjt

Som elev på träblås får du lära dig melodispel – efter noter och på gehör. Du får också spela i orkester.

Instrumenten

Träblåsfamiljen består av blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt. För närvarande kan vi inte erbjuda undervisning i fagott på Kulturskolan.

Blockflöjten är oftast gjord i trä och finns i flera olika storlekar. Den har sedan medeltiden funnits i den form som vi känner den idag. Blockflöjten var särskilt populär under rennässansen och barocken. Därför finns det väldigt mycket musik skriven för blockflöjt just från denna tid. Flöjten är också ett populärt instrument i folk- och världsmusik.

Blockflöjter spelar ibland en viktig roll i folksagor, där de anses ha magisk förmåga.

Blockflöjtsbus för elever i ålder 8-9 år (födda 2012-2013). 

Kursen genomförs i grupp under höstterminen 2021 i Kulturskolans lokaler på Floragatan 8. Vi lär oss melodier, noter och rytmer på ett lekfullt sätt till bakgrundsmusik. Under kursen får du träffa andra blåslärare som visar upp tvärflöjt, oboe, klarinett, saxofon, trumpet, horn och trombon. Det kanske blir något instrument du fastnar för och vill fortsätta med så småningom om. Efter kursen erbjuds du fortsättning i grupp eller enskild undervisning i blockflöjt eller ett annat blåsinstrument.

För att börja i Blockflöjtbus behöver du ha en egen blockflöjt och en spelbok. 

Kursen startar när det finns tillräckligt många anmälda elever, men tidigast v 36, och pågår under höstterminen. Mer information kommer vid kursstart till anmälda elever.

Anmälan till kursen INBLOCKFLÖJTSBUSKSK görs i e-tjänsten. Är du nyfiken och vill veta mer innan anmälan, kontakta blockflöjtsläraren Bijan Toghiani-Rizi, telefon: 070-190 39 42

Fyra blockflöjter i olika färger

Foto: Sundsvalls Kulturskola

Klarinetten är ett träblåsinstrument som förekommer i många olika sammanhang. Från jazz och folkmusik till klassisk musik.

Klarinetten påminner lite om en stor blockflöjt med klaffar. De är över tjugo stycken och används för att kontrollera hålen som avgör tonhöjd. För alla musikinstrument med enkelt rörblad används en del av ett vassrör som hålls fast på munstycket med en rörhållare, vilken läggs an mot underläppen. Klarinetten är känd för att kunna framställa många olika klangfärger.

Oboe är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad.  Den uppfanns i Frankrike under 1600-talet.

Oboen har en mycket fin och tydlig klang och får därför ofta spela vackra melodier i blås- eller symfoniorkestern. Som oboeelev får du också lära dig att göra egna rör. Att vara oboist är nämligen ett hantverksyrke där varje musiker kan förvandla stora vasstrån från medelhavsområdet till en del av instrumentet!

Saxofonen är ett träblåsinstrument, trots att dess kropp är byggd i metall. Det som gör den till ett träblåsinstrument är att den har ett rörblad av trä i sitt munstycke. Saxofonen kännetecknas av sin s-böjda form och sina stora möjligheter att skapa variationer av klang och uttryck.

Saxofonens namn kommer av dess skapare, Adolphe Sax, en belgisk instrumentmakare och klarinettist med visionen att skapa ett instrument med den starkaste rösten bland träblåsinstrument, som skulle fylla gapet mellan brass och de svagare träblåsinstrumenten.

Saxofonen patenterades 1846, blev snabbt populär och har använts flitigt inom jazz och blues, pop och rock, klassisk musik och folk- och världsmusik. Saxofoner finns i åtta varianter, varav de vanligaste är sopran, alt, tenor och baryton.

Tvärflöjten är oftast gjord av metall med silveröverdrag, och har minst 13 tonhål som regleras med klaffar. De tidiga tvärflöjterna var gjorda i trä och kallades då traversflöjt. Den moderna flöjten som vi använder idag fick sitt utseende i slutet av 1800-talet.

Förutom den vanliga C-flöjten finns det mindre och större varianter som piccolaflöjt, altflöjt och basflöjt. Flöjten är ett urgammalt instrument och har sina rötter i de flesta kulturer världen över. Tvärflöjten förekommer i både klassisk musik, jazz, folk- och världsmusik samt populärmusik. Den har ofta en viktig roll i filmmusik där den med sin mjuka klang skapar stämning, spänning och mystik.

TooTs är ett mycket bra instrument för de yngre eleverna som sedan vill gå vidare att spela tvärflöjt. Instrumentet passar väldigt bra för undervisning i grupp. TooTs kan beskrivas som en kombination av blockflöjt och tvärflöjt. Kroppen liknar blockflöjtens och munstycket liknar tvärflöjtens.

Grundkurs

När du börjar spela träblås i Kulturskolan har du oftast dina lektioner i grupp tillsammans med andra elever. Lektionerna sker oftast på dagtid men kan även ske på eftermiddagarna inne på kulturskolan.

Så snart du lärt dig grunderna på ditt instrument får du möjlighet att vara med i någon av kulturskolans blåsorkestrar.

Fortsättnings- och fördjupningskurs

När du kommit vidare till fortsättningskursen blir det också vanligare att du får din instrumentlektion enskilt. Även här dagtid på din skola eller inne på Kulturskolan. Allt eftersom du utvecklas på ditt instrument kan du också vara med i Kulturskolans källarband, F-linjen, jazzworkshop, Flora Big Band och mycket mer.

Hyra eller köpa?

Väljer du att spela oboe så kan du hyra ditt instrument från Kulturskolan. Det kostar 500 kronor per termin. Väljer du något av de andra träblåsinstrumenten så måste du köpa eller hyra ett eget instrument från någon musikaffär. Ibland kan man också hitta fina instrument begagnade. Tala med dig lärare om du behöver råd.

Länk till Kulturskolans E-tjänst för anmälan

E-tjänst Kulturskolan

 

Kontakt

Kerstin Garmert Kallberg Tvärflöjt, Toots, Ensemble

076-346 39 91

Anna Pettersson Klarinett, saxofon, ensemble

070-190 39 40

Bijan Toghiani-Rizi Oboe, blockflöjt, ensemble

070-190 39 42

Erik Barthold Trummor och slagverk, Saxofon, Ensemble

070-190 39 53

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.