Skapande skola - en satsning på mer kultur i skolan!
Sundsvalls Kulturskola har uppdraget att utforma, genomföra och följa upp satsningen i Sundsvalls kommun. Skapande skola är ett stimulansbidrag från regeringen.
Några exempel på vad vi gör i Skapande skola Sundsvall
- Flera skolor har en dramapedagog eller danspedagog som arbetar med eleverna kopplat till aktuellt ämne i undervisningen
- Inköp av utökad scenkonst där även tillhörande workshop kan förekomma
- Filmskapande, konstprojekt, författarbesök och mycket, mycket mer.
Några effekter vi har sett av arbetet med Skapande skola
- Eleverna får ökad självkänsla
- Eleverna får ett ökat inflytande över sitt lärande
- Pedagoger i skolan har fått nya verktyg i de estetiska lärprocesserna för att höja måluppfyllelsen.
Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att nå kunskapsmålet i högre grad. Möjligheterna är många, och det är eleverna och skolans behov som ska bestämma arbetssätt.
En utgångspunkt för satsningen är att barn och unga ska ha inflytande över de verksamheter som ingår. Skapande skola-satsningen är förankrad i skolans verksamhet genom det kulturuppdrag som läroplanen rymmer. Här står bland annat att skapande arbete är en väsentlig del i lärande och att eleverna ska utveckla sin förmåga till kreativt skapande och få ett ökat intresse för att ta del av samhällets kulturutbud.
Inför ansökan till Skapande skola för läsåret 2023/2024
Sundsvalls Kulturskola har uppdraget att samordna Skapande skola i Sundsvalls Kommuns grundskolor. I uppdraget ingår att utforma ansökan till Kulturrådet och genomföra, följa upp och utvärdera insatserna i kommunens grundskolor.
Skapande skola ska bidra till att konst och kultur integreras i skolan på lång sikt och öka möjligheten till estetiska lärprocesser. Genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter ger bidraget elever i grundskolan och i anpassad grundskola möjlighet att fördjupa sig inom en variation av olika konst- och kulturuttryck, utveckla sitt eget skapande samt uppleva och utveckla förståelse för professionella konst- och kulturuttryck.
- Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att nå kunskapsmålet i högre grad.
- Möjligheterna är många och det är elevernas och skolans behov som ska bestämma arbetssätt.
- En utgångspunkt för satsningen är att barn och unga ska ha inflytande över de verksamheter som ingår.
- Skapande skola-satsningen är förankrad i skolans verksamhet genom det kulturuppdrag som läroplanen rymmer. Riktlinjerna grundar sig även på barnkonventionen, särskilt artiklarna 12 och 31. Enligt artikel 12 har alla barn och unga rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.
- Samtliga insatser, bekostade av Skapande skola medel, ska vara obligatoriska för eleverna. Det innebär att genomförandet ska ske under ordinarie skoltid och ska omfatta hela klassen, hela årskursen eller hela skolan.
- Arbetet med Skapande skola i Sundsvalls kommun har tre fokusområden för insatserna:
- Elevinflytande
- Estetiska lärprocesser
- Långsiktighet
- Insatserna med Skapande skola-medel ska ha direkt anknytning till ordinarie undervisning och vara ett komplement till det som redan pågår.
- Medel från Skapande skola ska användas till inköp av Scenkonst (dans, musik, teater/cirkus) eller professionella kulturpedagoger eller konstnärer/kulturarbetare.
Tips 1
Varje år i slutet av november inbjuds elevrepresentanter från grundskolorna till ett elevmöte med fokus på erfarenhetsutbyte, Skolkulturseminarium 2. Där kan de även lämna in en önskelista på vad deras skola vill göra som ett Skapande skola-projekt. Så ta tillfället i akt och jobba med elev demokrati och inflytande under klassråd och skolråd för att sedan kunna skriva skolans önskelista. Dessa önskningar finns sedan med som ett av underlagen till ansökan om Skapande skola-medel från Kulturrådet.
Tips 2
Samla ihop kollegor/arbetsgrupper och resonera om behov och gör en ansökan om medel för Skapande skola-projekt. Ansökan läggs ut här under början av december varje läsår och riktar in sig på kommande läsårs verksamhet. Dessa behov ligger sedan till grund för ansökan om Skapande skola-bidrag till Kulturrådet.
Kontakt
Camilla Sterner
- Roll:
- Koordinator, Samordnare Skapande Skola
- Telefon:
- 060-19 24 92, 070-190 39 93
- E-post:
- camilla.sterner@sundsvall.se
- Öppettider:
-
Arbetar onsdag - fredag.