Scenkonstarrangemang för förskola och grundskola

Sundsvalls Kulturskola har i uppdrag att arrangera scenkonst för barn och elever i Sundsvalls kommuns förskolor och grundskolor.

Detta görs enligt en fördelnings- och rättviseprincip för olika åldrar och skolor emellan. Oftast kommer barnen till teaterkvarteren eller annan spellokal i Sundsvall. Ibland ges föreställningar hemma på den egna förskolan eller skolan. Vårt mål är att öka samverkan mellan förskola och skola, Sundsvalls Kulturskola och kulturlivet.

Skolkulturombud

Vi vänder oss till skolkulturombuden på förskolor och skolor med en inbjudan till en föreställning. Ombudens uppgift är svara ja eller nej inom angiven tid på erbjudandet för att så många barn som möjligt ska få tillgång till utbudet och att publikplatserna fylls.

Läs Riksteaterns folder Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola, pdf.

Titta på Dansplaneten, en film från Skånes dansteater.

Lyssna på Öronöppnaren – vad är musik?, ett samarbete mellan Sundsvalls Kulturskola, Sveriges Radio och Scenkonst Västernorrland. Stillbild av Kulturskolans bildelev Ella Wiles.

UTBUD Höstterminen 21

En kammarorkester spelar.

Foto: Nordiska kammarorkestern

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?
Nordiska Kammarorkestern
September-december
F-klass

F-klassare gör klassbesök på repetition med Nordiska Kammarorkestern. Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig de olika instrumenten och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepetitionen startar får barnen hälsa på dirigenten.

Tre skådespelare i historiska kläder.

Foto: Teater SOJA

DAGBOKSBLAD
Teater SOJA
September
Åk 3-4

Dagboksblad – anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722.

Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!

Man använder sina händer som instrument.

Foto: Scenkonst Västernorrland

RYHTHM & COMEDY – Peter Stavrum Nielsen
Musik Västernorrland
September
Åk 5

Kokkärl och gummikyckling, allt är musik. Det var i mammas kök allt började, bland grytor och kastruller. Sedan dess har Peter Stavrum Nielsen från Danmark lekt sig fram och utforskat ljud med hjälp av det mesta. Nyfikenheten och lekfullheten = upptäckarglädje.
Med gummikyckling och vattentankar experimenterar Peter med ljud. Naturligtvis kommer även modern teknik in i bilden. Det här är en konsert om ljud, musik, humor, nyfikenhet och body percussion (kroppen som instrument).

En liten stol och två ögon bildar ett ansikte.

Foto: Norrdans

ONE ONE ONE
Norrdans
September
Åk 3

En stol, en dansare. Detta är utgångspunkten för verket One One One. Du sätter dig på stolen, en dansare kommer fram till dig och säger:
– Jag kommer att dansa för dig så länge vi håller ögonkontakt. Det som händer sedan är en tyst dialog, ett exklusivt möte. En möjlighet att se dans med nya ögon. Att se, att verkligen se dans. När du har sett nog kan du lämna stolen.

Tre skådespelare med pekfingret i luften.

Foto: 4:e teatern

LIVSRUS
4:e teatern
September
Åk 8

En komedi om längtan efter dramatik i tillvaron. På ett litet café i en liten stad utbryter panik när en anställd hittar en avhuggen tå i en räkmacka. Det visar sig dock att det inte är en tå, utan en havsanemon. Vilken tur… Vilken lättnad… Eller?… Kanske inte bara? Så inleds Livsrus – en existentiell komedi om längtan efter dramatik i tillvaron, riktning i livet och modet att vara ärlig om sin musiksmak. Vi träffar Berit, som i tjugo år dragit största lasset i stadens frivilligverksamhet och känner att det är nog nu. Om Marco, som vill bli något mer än killen som blev kvar och jobbade på café men inte vet hur. Och om Sonja a.k.a. Sorrow eater, som spelar i ett black metalband men inte känner sig tillräckligt ond. De möts av en slump, som kommer att ha större inverkan på deras liv än någon kunnat ana.

En man med klarinett och en kvinna med dragspel.

Foto: Nadja Sjöström

MAGISK MUSIK – Magnus & Irina
Musik Västernorrland
Oktober
Åk 5

Magnus och Irina bjuder in till en magisk musikvärld med klarinett och accordeon, där toner från hela världen möts i en sprakande musikalisk fest. Musiken blandas med trollerikonster där notställ svävar och instrument går upp i rök mitt framför ögonen på publiken! Vi klappar brasilianska rytmer, sjunger nordeuropeiska melodier och kanske till och med lär oss hur man andas in och ut samtidigt.

Sju skådespelare i ett klassrum

Foto: Unga Klara

ÖGONBLICKET
Unga Klara
Oktober
Åk 5

Ögonblicket handlar om förmågan till empati som aktiv handling: att närma oss, känna in och relatera. Det där som gör oss till en del av varandra, om så bara för ett ögonblick. Ögonblicket är en världsomspännande teaterföreställning som utspelar sig såväl lokalt på skolan som runt om i världen, där skådespelarna berättar flera berättelser inspirerade av olika kulturers berättarform genom språk, musik, sång, dans och rytm.

Tecknad bild av soluppgång.

Foto: Uusi teatteri

SOLEN SOVER
Uusi teatteri
Oktober
5-åringar
Samarrangemang Pirjo Linna – samordnare nationella minoriteter, Sundsvalls kommun

Det är läggdags! Alla måste sova, brandbilen och grävmaskinen, huset och trädet, och till och med solen behöver gå och lägga sig för att orka stiga upp igen på morgonen! Vad har de egentligen hållit på med för de verkar så trötta? Godnattsagorna i Solen sover berättas med hjälp av nyskriven musik, text och rörelse. Det blir en riktig konstpaus för barnen – en föreställning som ger plats för känslor, tankar och drömmar, och förstås även lite skoj.

Tecknad bild på ett skelett med mobiltelefon.

Foto: Teater Västernorrland

JA SKITER I ATT DET ÄR FEJK, DET ÄR FÖRJÄVLIGT ÄNDÅ
Teater Västernorrland
Oktober
Åk 7-9

När Mats får höra om eleven som fått kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan blir han förbannad. Det är fake news men ilskan avtar inte för det. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävlig ändå”, rasar han på Facebook. Detta är en av alla sanna, eller falska, historier som vävs samman i en pjäs med rappt tempo och stor igenkänning där vi söker efter svar på frågan varför så mycket lögner sprids på nätet. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” är en svart komedi om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik. Fritt efter boksuccén av Jack Werner.

Ett finger nuddar en glasstrut som ligger uppochner.

Foto: Norrdans

PIANOFAVORITER
Norrdans
Oktober
Åk 7

Vad är en klassiker? Fint och fult, fult är fint och upp är också ner om du hänger i knävecken från en gren. I Pianofavoriter med Norrdans undersöker Martin Forsberg och Rebecka Berchtold smak och estetik. På scenen; en internationell ensemble och en klassisk pianist. Det kommer att dansas till den mest sönderspelade repertoaren på fullaste allvar. Für Elise, Månskenssonaten, Aria från Goldbergvariationerna.

Tre skådespelare i stora mössor tittar upp ur en låda.

Foto: 4:e teatern

ALLA MOT ALLA
4:e teatern
Oktober
F-klass-Åk1

Vad är rättvisa? Vem har rätt till vad och varför, och vem ska bestämma det? Kan det verkligen bli helt rättvist för alla eller måste man kompromissa och hur mycket kan man kompromissa för att det ska kännas rättvist ändå och ska man verkligen kunna ändra på saker som man en gång bestämt?”Alla mot alla” kan kännas igen vid lekar och idrott när man ska dela in i lag och ibland beslutar sig för att köra ”Alla mot alla”! Tillsammans med publiken undersöker vi livets små och stora orättvisor i en interaktiv föreställning. Vi vältrar oss tillsammans i stämningar och situationer, ja, med allt det tveklösa och igenkännliga som gör det ordlösa mötet universellt förståeligt.

Porträtt på ung pojke med ritad mustasch.

Foto: Illustration Martin Broberg

SVANSJÖN & JAG
Riksteatern
Oktober
Åk 5

Hur är det att inte känna sig som alla andra? Att gå på mellanstadiet och längta efter något helt annat än vad ens kompisarna håller på med? Svansjön och jag bygger på skådespelaren Adam Stålhammars erfarenheter av att växa upp och vilja något annat än killarna i samma ålder. Att dansa. Pjäsen handlar om att våga stå emot grupptryck och gå sin egen väg. Om att få vara den man är, fullt ut.  Adam Stålhammar tar med publiken i klassrummet på en känslomässig resa där hans egen berättelse vävs ihop med dans och delar ur historien från den klassiska baletten Svansjön.

Tre skådespelare med olika miner.

Foto: Andreas Nilsson

SÅÅ FEJK
Profilteatern
November
Åk 9

Hur äkta kan en människa vara? Och är det fel att vara fejk? Såå fejk! är en nyskriven föreställning om identitet och om att vara äkta eller fejk – både inom subkulturer men även utanför. Såå fejk! kretsar kring Zelda och Valentina som är bästa vänner, trots att de är “sjukt olika”. Båda två kämpar med att komma underfund vilka de är och vilka de vill vara. Runt dem finns ett rikt persongalleri av föräldrar och skolkompisar som också försöker hitta sig själva och sina platser i livet. Vi möter bl a black metal-sångaren Vira som slutar skrika, börjar sjunga och söker till Idol… men sen då? Vi möter Charlie som läst en bok av Thoreau och gått till skogs. Valentinas pappa står och stampar i livet utan att komma vidare men hittar till slut en oväntad plats att utvecklas på. Och Zeldas tråkiga mamma som nosat på punken och vill berätta om hur det var med de brända Scan-bilarna på 90-talet. Men vill nån lyssna?

Tre dansare fångar ett torn av burkar.

Foto: Christina Tingskog dans

REGELVERK – JA JA NEJ
Christina Tingskog dans
November
5-åringar

En underfundig poetisk lek med och funderingar om regler, beteckningar, begränsningar, akustiska fenomen och relationer. Varför gör vi som vi gör? Måste vi? Vad händer om vi följer en regel till punkt och pricka? Om vi provar tänja gränserna? Om jag vill och inte vill? Om vi tänker olika? Hur ska kläder egentligen sitta och kan vi se ljud?

En kvinna spelar piano och sjunger.

Foto: Musik Västernorrland

DUO SARA & NATALIE
Musik Västernorrland
November
Åk 3

Duon Sara och Natalie samtalar utan ord. Det är instrumenten som talar. I musiken berättar de för varandra om att vara ledsna, glada, lyckliga och om vänskap. Sara och Natalie är öppna, lyssnar och nyfikna och spelar sina klassiska instrument med dansrörelser. Konserten tar barnen genom en rad känslor. Det finns sorg, glädje, ilska, humor och allt däremellan.

Två skådespelare.

Foto: Martin Skoog

VARG
Teater Tre
November
5-åringar

Vad händer när jag blir arg? En fysisk, absurd och komisk föreställning om att sätta gränser och våga bli arg.
Varför ska det vara så svårt att bli arg undrar en? Ilskan blir till tårar och kanske går det bättre sen. Är det lättare att vara arg om man blir en varg? Varg är en föreställning som handlar om känslor och om en som blev så arg så den blev en varg. Men framförallt så handlar den om två grannar i ett hus. En som precis flyttar in och den andre som har bott i trappuppgången väldigt länge. En av grannarna är nyfiken på den andre medans den bara vill vara ifred. Om olika viljor och behov, där en vill dansa med hög musik och den andre vägg i vägg bara vill ta det lugnt och sticka. Om att bli störd, bli sur, bli arg och om konsekvenserna av det. Om att knacka argt i väggen och titta in i brevlådan av ilska eller nyfikenhet. Men också om viljan att mötas, lära känna varandra och om att leka och busa tillsammans. Och vad som händer mitt i leken när någon bara försvinner. Om tomhet och ensamhet.

Kvinna hänger i ring i luften.

Foto: Cirkus Elvira

TA DA! DAFF DAFF OCH MIRANDA
Cirkus Elvira
November
Åk 1

Både Daff-Daff och Miranda drömmer. Ibland är det dagdrömmar andra gånger drömmer dom på natten. Men altid drömmer dom om att vara cirkusartister. När man ska uppfylla sina drömmar kan man behöva hjälp. Och publik! En varm föreställning om vänskap och att säga JA till varandra.

Två kvninnor sitter på golvet.

Foto: Martin Skoog

VART TOG MIN IGLOO VÄGEN?
Boulevardteatern
November
Åk 2

Oolik är en helt vanlig flicka som ger sig ut på ett ovanligt äventyr. En dag när hon sitter i sin igloo börjar det droppa på hennes huvud. Håller henne igloo på att smälta? En föreställning om klimatförändringar. Att tänka på och tala om – och vad vi kan göra åt det.

En äldre man tittar ner i en barnvagn.

Foto: Andreas Nilsson

AKTA DIG BETTY
Profilteatern
November
5-åringar

Karl Andersson ska bli morfar till pyttelilla och underbara barnbarnet Betty. Han är så glad att han vill klättra upp i ett högt träd och ropa ut sin lycka. Han vill stå på händer och slå volter och bestiga höga berg. Men inget av det där kommer han att göra, han kommer inte ens att cykla lite fort på sin cykel. Man kan ju tappa balansen, snubbla, falla, bryta, vricka, stuka och sätta i halsen! Allt det där har Kalle lärt sig eftersom han levt ett långt och innehållsrikt liv. Men Betty! Hon har inte levt ett långt liv alls. Hon vet ju ingenting. Hur ska hon lyckas akta sig för hårda bilar, höga träd, hiskeliga stup, hala isfläckar, vassa saxar och padd-nackar? Kalle är dessutom väldigt orolig för att han ska bli en tråkig morfar, han gillar ju mest av allt att väga och mäta saker. Sånt tycker väl inte barn är kul? Morfar Kalle beslutar sig för att ingen tid finns att förlora. Han måste omedelbart utbilda sig i allt som kan gå på tok och beger sig därför till barnens värld – förskolan.

Två skådespelare sitter på golvet.

Foto: Anders Thessing

HISTORIEN OM BODRI
Teater Barbara
December
Åk 2

Hunden Bodri är navet i Teater Barbaras nya föreställning Historien om Bodri. Pjäsen är baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel. Hédi och hennes familj blir under andra världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men flickorna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan årstiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den trofasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem. Historien om Bodri är en poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv.

2021-04-13
Under läsåret 2020-2021 har vi arbetat med Scenkonstuppdraget i förskola/skola i Sundsvalls kommun och följt och följer fortsatt Folkhälsomyndighetens, Region Västernorrlands samt BoU:s riktlinjer. Vid höstterminsstart 2020 var det endast de förskolor/skolor som har promenadavstånd till aktuell spellokal som i mycket begränsad omfattning såg scenkonst. Vissa föreställningar har också spelats digitalt eller utomhus. Begränsningen har varit och är fortsatt endast 1 eller 2 klasser från samma skola/årskurs vid varje föreställning.
Den 16/11 2020 ställdes samtliga scenkonstföreställningar in t.o.m den 17/2 2021. Därefter kunde vi återigen erbjuda några av de förskolor och skolor som ej nyttjar buss, varken stads- eller abonnerad buss, olika föreställningar. Efter Påsklovet, från v. 15 och fram till sommarlov kommer vi även att kunna erbjuda vissa scenkonstföreställningar till de skolor som nyttjar abonnerad buss till aktuell föreställningslokal.

UTBUD VT 2021

Två dansare med väskor och texten Motsatser.

Foto: Embla dans och teater

MOTSATSER 
Embla dans och teater
5-åringar, februari

MOTSATSER är en ösig föreställning om motsatser där vägen är viktigare än målet. På sin resa från förskolegården in till barnen stöter dansarna på ett myller av motpoler av olika slag. I alla väder och på ett lekfullt och humoristiskt sätt utforskas de många sidorna av motsatta beteenden. En värld som inte bara är svart eller vit utan en värld där livet är klurigare än så. Efteråt får barnen vara med och utforska hur motsatser kan kännas i kroppen. Föreställningen har skapats utifrån barns tankar om motsatser i vardagen.

Ett finger nuddar en glasstrut som ligger uppochner.

Foto: Norrdans

PIANOFAVORITER
Norrdans
Åk 6, mars

Vad är en klassiker? Fint och fult, fult är fint och upp är också ner om du hänger i knävecken från en gren. I Pianofavoriter med Norrdans undersöker Martin Forsberg och Rebecka Berchtold smak och estetik. På scenen; en internationell ensemble och en klassisk pianist. Det kommer att dansas till den mest sönderspelade repertoaren på fullaste allvar. Für Elise, Månskenssonaten, Aria från Goldbergvariationerna.
Här finns lärarhandledning till Pianofavoriter.

Affisch med text på gammal svenska.

Foto: Teater SOJA

DAGBOKSBLAD
Teater SOJA
Åk 4-5, mars och april

Dagboksblad – anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722.
Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!
Här finns lärarhandledning till Dagboksblad.

Tre bagare kastar en kavel och två bakverk i luften.

Foto: Jelnek dans

BAKVERK
Jelnek dans
F-klass, mars

Tre sockerbagare skapar bakverk med kavlar, dans och deg. De dansar fram små Karlsbaderbullar och snurrar fram en lyckad jäsning. I denna humoristiska föreställning möts dikt och dans bland prinsesstårtor och sockertoppar. I en dansverkstad får barnen själva prova på att jäsa, vispa och vara deg.

Två skådespelare med en tårta mellan sig.

Foto: teater Västernorrland

TÅRTBAGAREN
Teater Västernorrland
5-åringar, mars

Tårtor, socker, bakverk, kolasås, grädde, marsipan, maräng… Och en mur. I denna skruvade komedi får vi följa den karismatiska bagaren Melissa som flyttar till en ny stad och gör succé med sina fantasifyllda bakverk. Men framgången har en baksida när en mur plötsligt byggs för att staden
ska bli som förr, och Melissa ställs inför sitt svåraste val någonsin. Tårtbagaren är en varm berättelse om att vara sig själv, stå upp för det man tror på och våga göra motstånd mot orättvisor.
Här finns lärarhandledning till Tårtbagaren.

En skådespelare sitter på en annans rygg.

Foto: Molieréensemblen

NYA SKOR
Molièreensemblen
Åk 1, april

Charlies högsta önskan är ett par nya skor. Så när brevet från mormor kommer, blir han överlycklig. På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en viss skoaffär, där det arbetar en mycket speciell skomakare. Där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det som mormor inte berättar?
Här finns lärarhandledning till Nya skor.

Bild av metallstoft.

Foto: Norrdans

MAGNET
Norrdans
Åk 7-8, april

En föreställning om attraktion, demokrati och grupptryck. Välkommen in i en värld av granitgrå kraft och elektronisk stämning där två dansare stämmer av, mäter och väger energin i dig och mellan varandra. Vi blir järnstoft, magneter och kraftfält. De utforskar hur vi påverkar varandra i rummet och vem som bestämmer. Om någon bestämmer. Och vad det gör med oss andra. Den egna viljan finns där, men hur beter den sig? Hur hör vi den?
Magnet är en föreställning som handlar om jaget och gruppen. Om attraktion, påverkan, demokrati och grupptryck. Om mötet mellan människor och allt vi gör för och mot varandra och hur det påverkar oss. Hur vi dras in i, med på och iväg ur olika sammanhang. Magnet är fysisk upplevelse som ekar kvar i kroppen när en lämnar rummet och som rör om i landskapet inuti varje person.
Publiken är delaktig och bjuds in i olika mönster och får stundtals möjlighet att bestämma var föreställningen ska ta vägen. Vi delar på kraften.
Här finns lärarhandledning till Magnet.

Två dansare framför några bokstäver i trä..


Foto: Zebradans

BOKSTAVSBYRÅN
Zebradans
F-klass, april

Inger och Sanna har mycket att göra! Telefonen ringer stup i kvarten och olika läs och skrivuppgifter ska lösas. Åt vilket håll skrivs ett brev? Hur blir en krumelur en bokstav? Sammansatta ord får eget liv och plötsligt dansas orden till en härlig låt! Publiken är med och ljudar och hjälper till med olika ord. Efter föreställningen ingår en dansverkstad med lek- och rörelsebaserade övningar.
Bokstavsbyrån utgår från läroplanen. Föreställningen kompletterar den ordinarie läs- och skrivundervisningen, via estetiska läroprocesser och levande scenkonst. I ett lekfullt sammanhang med hjälp av danskonsten tar vi fasta på fantasi, lek och rörelse för att på ett lustfyllt sätt arbeta med barns språkutveckling.

Två personer gör miner framför en mobiltelefon.

Foto: Pantomimteatern

OH SNAP
Pantomimteatern
Åk 4-5, april

Någonstans i ett mörkt och pixligt vakuum vaknar Majora upp ensam och intrasslad i ett digitalt nät. Majora vill ropa på hjälp, men när hen öppnar munnen flyger det ut youtubeklipp på söta kattungar och twittrande fake news. Majora har fått hela världens massmedia i sin kropp! Samtidigt letar Navi hopplöst efter sitt syskon och går vilse bland memes, GIF-ar, nätmobbning, youtube- & instagraminfluencers och meningslösa statusuppdateringar.
Pantomimteatern ger en sci-fi mimföreställning om skärmanvändning och total uppkoppling, som på ett lekfullt sätt vill göra den unga publiken medveten om vad den totala uppkopplingen kan göra med våra kroppar.
Obs! I föreställningen förekommer stroboskopljus!
Här finns lärarhandledning till Oh snap.

Fyra cirkusartister gör akrobatiska konster.

Foto: Oliver Bampfylde

MOLN
Kompani Giraff
Åk 7, april I samarbete med: Cirkuslyftet Sundsvall

Moln är en musikaliskt präglad cirkusföreställning med utgångspunkt från Karin Boyes diktverk. Ramberättelsen kretsar kring en samling individer som är utlämnade åt varandra i ett slags vakuum mellan barndom och tonår. Det är dystopiskt men livsbejakande och rör sig mellan det vardagliga och det storslagna.
Föreställningen är ett drömspel som med lätt och poetisk hand kastar sig mellan de bråddjup av existentiell svärta och de ljusa lätta moln som bor i oss alla, speciellt i brytpunkten mellan barn och vuxen. Manuset av Stina Oscarson är ett formexperiment där extrakt ur Karin Boyes dikter sammanfogas till ett sömlöst universum. Dessa texter tonsätts och sjungs in av artisten Jonathan Johansson. I ensemblen medverkar fyra cirkusartister som med dansakrobatik, parakrobatik och objektmanipulation förkroppsligar Karin Boyes drömska diktvärld.

Tre skådespelare med olika miner.

Foto: Andreas Nilsson

SÅÅ FEJK!
Profilteatern
Åk 8-9, maj

Hur äkta kan en människa vara? Och är det fel att vara fejk? Såå fejk! är en nyskriven föreställning om identitet och om att vara äkta eller fejk – både inom subkulturer men även utanför. Såå fejk! kretsar kring Zelda och Valentina som är bästa vänner, trots att de är “sjukt olika”. Båda två kämpar med att komma underfund vilka de är och vilka de vill vara. Runt dem finns ett rikt persongalleri av föräldrar och skolkompisar som också försöker hitta sig själva och sina platser i livet. Vi möter bl a black metal-sångaren Vira som slutar skrika, börjar sjunga och söker till Idol… men sen då? Vi möter Charlie som läst en bok av Thoreau och gått till skogs. Valentinas pappa står och stampar i livet utan att komma vidare men hittar till slut en oväntad plats att utvecklas på. Och Zeldas tråkiga mamma som nosat på punken och vill berätta om hur det var med de brända Scan-bilarna på 90-talet. Men vill nån lyssna?
I Såå fejk! ikläder sig skådespelarna olika roller och grupptillhörigheter. Vi leker med klyschor och identitetssökande, visar möjligheter och styrkan i att kunna byta. Föreställningen är en fartfylld show med skruvade karaktärer, mycket humor och nykomponerad musik i en uppsjö av genrer. Med hög igenkänningsfaktor för både ung och vuxen!

Målad bild av fåglar i horisonten.

Foto: Giron sámi teáhter

VINGSLAG
Giron sámi theáhter
Åk 5, maj. Ett samarrangemang tillsammans med Sundsvalls kommuns samordnare för nationella minoriteter.

En poetisk berättarföreställning som bygger på samiska sagor och fågelliv. Följ med på en resa över fjäll, över myr, över sjö. Se vår värld ur fågelperspektiv. Se de modiga barnen kämpa mot övermakten. Mot Stallo. Se var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Våra vingar bär oss över vida vidder och vida vatten och hem igen. Hem till Sápmi.

En cirkusartist i en ring högt upp i luften.

Foto: Cirkus Elvira

Ta-Da! Daff Daff och Miranda
Cirkus Elvira
Åk 2

Både Daff-Daff och Miranda drömmer. Ibland är det dagdrömmar andra gånger drömmer dom på natten. Men alltid drömmer dom om att vara cirkusartister. När man ska uppfylla sina drömmar kan man behöva hjälp. Och publik! En varm föreställning om vänskap och att säga JA till varandra. I en underbar scenografi utförs underbara cirkuskonster för en underbar publik.

Färglada vimplar i skogen

Foto: Cirkus Elvira

Träna bland träna
Cirkus Elvira
5-åringar

En förmiddag med Cirkus Elvira på Norra Berget. Föreställningen Daff Daff och Miranda och cirkusträning i skogen – Träna bland träna. Här kan du läsa mer.

Alla Kulturskolans scenkonstarrangemang ställs in från och med 17/11 och resterande termin med anledning av pandemin.

Här finns information om hur Kulturskolan coronasäkrar alla sina scenkonstarrangemang.

Två musiker tittar mot kameran.

Foto: Musik Västernorrland

Allting vandrar

Musik Västernorrland
Åk 4 September

Spelmän har vandrat, musiken har vandrat, historierna och skrönorna har vandrat. I den här nyskapade musik- och berättarföreställningen får ni möta spelmännen Tomas Lindberg, Magnus Holmström och David Eriksson. Med sin energi och lekfullhet bjuder de på spännande berättelser om luffar- och spelmansöden och om folkmusikens kraft. Här får publiken höra svängig musik och skrönor. Publiken får också var med!

Här finns lärarhandledningen till Allting vandrar. 

En kvinna blåer såpbubblor

Foto: Jonas Jörneberg

Vem ser Dim?

Teater Pero
5-åringar September

I skogen där Dim bor finns det massor att upptäcka. Dim tittar uppåt, på barnen som leker, och missar just därför att det finns en liten, liten krumelur som också tittar uppåt. Uppåt på Dim.
-Men visste du att allra längst där nere bor det en figur som heter Dim?
Han är som du och jag, fast mycket mindre.
Så liten att han undrar om han finns.

I skogen bor den pyttelilla figuren Dim som lever alldeles ensam bland kottar, blad och bär. Dims längtan efter att bli sedd är stor och därför är blicken ständigt riktad uppåt, mot de stora barnen som leker i skogen. Han är beredd att göra vadsomhelst för dem. Maria Nilsson Thores älskade bok har nu fått liv på scen.
Här finns lärarhandledningen till Vem ser Dim?

Två kvninnor sitter på golvet.

Foto: Martin Skoog

Vart tog min igloo vägen?

Boulevardteatern
5-åringar september

Oolik är en helt vanlig flicka som ger sig ut på ett ovanligt äventyr. En dag när hon sitter i sin igloo börjar det droppa på hennes huvud. Håller henne igloo på att smälta?
En föreställning om klimatförändringar. Att tänka på och tala om – och vad vi kan göra åt det.
Här finns en trailer.
Här finns lärarhandledning för Vart tog min igloo vägen? 

En tjej gör en ful min.

Foto: Totalteatern

Typ tjej typ kille

Totalteatern
Åk 5 oktober

Typ tjej typ kille typ är en aktuell och engagerande föreställning som med värme, humor och interaktivitet belyser och ifrågasätter könsnormerna. Det är en föreställning som utifrån barnens verklighet berör och sätter igång tankar och känslor kring den egna könstillhörigheten och dess villkor. Är det någon skillnad på tjejer och killar? Kan killar ha rosa och smink? Behandlas tjejer och killar olika? Hur påverkas vi av kroppsidealen i media? Blir en mobbad om en avviker från normen? Vad är HBTQIA+?
Här finns diskussionsfrågor med anknytning till föreställningen. 

Två tjejer står mot en vägg.

Foto: Teater Västernorrland

Fucking Åmål

Teater Västernorrland
Åk 7-9, oktober

”Är du lesbisk? Förlåt. Jag bara undrar. Du behöver inte svara. Jag tycker det är coolt. Killar är alltid så dumma i huvudet.”
Agnes känner sig ensammast i hela världen och Elin vill bara att något ska hända! Agnes älskar Elin, men inget talar för att det någonsin ska bli de två. Förrän Elin plötsligt går på fel fest och småstadslivet i Åmål tar en helt annan vändning. Allt i Elins liv ställs på sin spets, och med den förälskade moppekillen Johan Hult på ena sidan och Agnes på den andra måste hon ta reda på vem hon egentligen är.
Den storslagna romantiska komedin Fucking Åmål trollband en hel generation när den hade biopremiär 1998 och nu återväcks berättelsen för teaterscenen. Det är en berättelse om längtan, identitet och om allas lika rätt till kärlek.
Här finns lärarhandledning till Fucking Åmål.

Tecknad bild på solglasögon och stor mun.

Foto: Teater Pero

Hej Sverige!

Teater Pero
Åk 3, oktober

Hur låter det när barn själva får beskriva sin verklighet? Vad har de att säga om sin plats på jorden? Det ville vi ta reda på så vi har ställt en massa nyfikna frågor till ett stort antal mellanstadiebarn spridda över hela Sverige, från Malmö i Söder till Karesuando i norr.
Svaren vi har fått in är fantastiska! I föreställningen Hej Sverige! delar vi med oss av deras berättelser och tankar i en rapp, tänkvärd, musikalisk och rolig föreställning som verkligen sätter Sverige på kartan.
-Att vara barn är bra. Av många anledningar…men ibland är det jättesvårt!
-Jag tycker att det är viktigt med vatten, alltså det är bra att ha vatten annars kan man dö.
-Min hemmakänsla är att gå till alla rum och läsa böcker där.
-Jag ser en häck. Den ser ut som vanligt.
-Jag spelar fett mycket.
-Min väg till skolan är bra, snabb och normal.
Här finns lärarhandledning för Hej Sverige.

En man med ordet panic skrivet över hela ansiktet.

Foto: Norrdans

Our house is on fire

Norrdans
Åk 6, oktober

Ett dans-manifest
I en föreställning baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg tar Norrdans och koreografen Nicole Beutler grepp om vår planets mest brinnande fråga.
Lika omöjligt som vår framtid ter sig, lika omöjligt är det att omvandla ord och manifest till dans. Det är just därför den holländska koreografen Nicole Beutler har bestämt sig för att lyckas. För hur får man igenom sitt budskap om mottagaren inte förstår?
I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling.
Den holländska koreografen Nicole Beutler skapar starka och visuella verk, ofta genreupplösta, med tydliga budskap och koncept. Hon bjuder in publiken till kritisk reflektion om vår existens, driven av idealism och drömmen om en bättre framtid.
Här finns lärarhandledning för Our house is on fire.

En kvinna spelar piano och sjunger.

Foto: Musik Västernorrland

INSTÄLLT pga coronapandemin

Duo Sara & Natalie

Musik Västernorrland
Åk 2, oktober

Duon Sara och Natalie samtalar utan ord. Det är instrumenten som talar. I musiken berättar de för varandra om att vara ledsna, glada, lyckliga och om vänskap. Sara och Natalie är öppna, lyssnar och nyfikna och spelar sina klassiska instrument med dansrörelser.
Konserten tar barnen genom en rad känslor. Det finns sorg, glädje, ilska, humor och allt däremellan.

Tecknad bild av Mamma Mu och Kråkan.

Foto: Ögonblicksteatern

Mamma Mu och Kråkan

Ögonblicksteatern
5-åringar oktober

– Ingenting är omöjligt om du har en vän.

Mamma Mu och Kråkan är en hyllning till barnet inom oss. Ingenting är omöjligt
om du har en vän. Alla behöver någon och det finns någon för alla, även för en ko och en kråka. Starka känslor, oro, vill hen vara min vän? Och hur kan det bli så att man dansar balett fast man inte vill?

När den älskade karaktären Mamma Mu och hennes något omaka parhäst Kråkan tar plats på scen handlar det om vänskap. Varför är Mamma Mu och Kråkan vänner egentligen? Och vad är det att vara en vän? I sann Mamma Mu-anda handlar pjäsen också om att våga göra saker som verkar omöjliga – att inte begränsas av idéer om vad
en som varelse bör ägna sig åt. Det kan ju exempelvis bli väldigt tråkigt att bara sitta och tugga och glo!

Två musiker med glada miner och ordet kretslopp.

Foto: Smultron och Sång

Kretsloppspop

Smultron och sång
F-2 Oktober

Barnen är i hösta grad delaktiga i föreställningen som handlar om hur vi kan ta hand om vår miljö och bli stolta återvinnare! Tillsammans går vi igenom källsortering, kompostering, toalett-vett och återbruk på ett roligt sätt med sång och med interaktiv dialog. Vad sägs om texter som ”Plast är kasst”, Friska fiskar, ”Glas-Klas”, Brukar du återbruka?” och många fler.”

Två kvinnor tittar ner i en hög hatt.

Foto: Fredrik Jalhed

Pop up Schubert

Karin M Music Sweden
F-2 oktober

Interaktiva, kreativa och dansanta minikonserter.
Genom kreativa minikonserter och workshops ger Pop-Up Schubert era elever en lekande introduktion till klassisk musik.
Välkomna till 2000-talets Schubertiad – ett musikaliskt möte som erbjuder skratt, inspiration och skapande! En sång av Franz Schubert blir föremålet för ett lekfullt utforskande av musik och poesi med kropp, knopp och några musikaliska redskap. Vi bjuder på en skrattfest där deltagarna får lyssna, sjunga, spela, dansa och skapa i schubertiadens anda. På köpet kommer en introduktion till musikalisk analys, musikalisk begreppsorientering, musikhistoria i ett sammanhang, körsångsmoment och några dansanta övningar tillsammans.

En kammarorkester spelar.

Foto: Nordiska kammarorkestern

Vad händer egentligen i Nordiska Kammarorkestern?

Nordiska Kammarorkestern
F-klass, oktober, november, december

Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig om de olika instrumenten– och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepepetitionen startar får barnen hälsa på dirigenten. Besöket avslutas med att barnen lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.
Här finns lärarhandledning till Vad händer egentligen i Nordiska Kammarorkestern.

Tecknad cirkusartist

Foto: Cirkuslyftet

Cirkusfestival v 43

Två cirkusartiseter gör konster.

Foto: Kompani Giraff

Tvärslöjd

En del av Cirkusfestivalen

Kompani Giraff
Åk 2, oktober

Två cirkusartister bygger levande skulpturer av vanliga ting och sina egna kroppar. Med akrobatik och magi uppstår moment av balans, där nästan allt är perfekt och stilla. Dessa bräckliga ögonblick kräver koncentration, träning och lite tur. Med ett elegant rörelsespråk skapas installationer och bilder där lite olika typer av element måste samverka och fysiskt hålla om varandra för att inte trilla isär. Föreställningen visar hur något som ser knasigt ut till en början kan hitta sin plats till slut och hur sammanflätat samarbete når oanade höjder.

Tre cirkusartiser gör konster.

Foto: Giron sámi teáhter

Språkcirkus

En del av cirkusfestivalen

Giron sámi teáhter
F-5, oktober

Gïelecirkus – språkcirkus. Att närma sig ett språk på barnets villkor – kommunicera med hela kroppen.
Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och akrobaten närmar vi oss våra samiska språk. Att vara nybörjare blir lite lättare om språket är en lek med utrymme för tabbar och tokigheter. Hur gör lindansaren när hon böjer verb? Vad gör clownen när han säger fel? Var i kroppen sitter sorgen över att inte kunna sitt språk? Hur kan sorg låta och se ut?

Två idrottare i startposition.

Foto: Company Soon

Greagarious

En del av cirkusfestivalen

Company Soon
Åk 6, oktober

Gregarious är inte episk, den är inte heroisk. Gregarious är en ärlig, svettig och lekfull show om sportens mänskliga sida. Genom akrobatik och komedi fokuserar de två konstnärerna på deras förhållande och på dess ständiga skift mellan samarbete och konflikt. De blandar en subtil lekfull stil med en hög teknisk nivå inom sina cirkusdiscipliner: teeterboard, kinesisk pol och partnerakrobatik.

Två musiker strå bakom cybaler.

Foto: Musik Västernorrland

Ljudstrålar och jazzglassar

Musik Västernorrland
Särskolan, november

En jazzglass? Jajamensan!
Eller en boktok?
Då blir det rajtan-tajtan! Eller ett ljud?
Vilket ljud som helst.
Alla ljud i hela världen. Ljudet är fritt!
Föreställningen är en spritt språngande stjärnklubb där ljudet färdas med blixtens hastighet. Clara och Anna samspelar med barnen och i rummet strålar ljudet från deras kompis Ljudstrålen. Du får spela och dansa med Ljudstrålen som kan låta hur som helst. Som en saxofon, ett trumset, ett spöke, en elefant!
Claranna sjunger och gör ramsor och rörelsesånger som publiken enkelt kan delta i. Alla får prova det magiska instrumentet Soundbeam (Ljudstråle). I några sånger används TAKK – Tecken som stöd.

Tre skådespelanre nära varandra.

Foto: Teater Devill

Krock

Teater De Vill
Åk 8 november

Vi möter tonåringar på kollisionskurs med varandra, sig själva och vuxenvärlden. Där något så obetydligt som en utebliven lajk på sociala medier leder till tjafs som eskalerar och slutar i totalt kaos.
Varför blir Lydia kär i världens svartsjukaste kille? Är Jakob homo bara för att han tycker om att kyssa killar? Vem ska betala för milkshaken? Vad handlar bråket i skolmatsalen om? Hur gick det när Max blev prankad? Vad hände egentligen den där dagen och hur kunde det gå så långt?
Föreställningen innehåller dans, sång och musik och är baserad på verkliga konflikter hämtade från högstadieelevers egna berättelser. Rädsla, avundsjuka, otrohet, vänskap, meningsskiljaktigheter, lojaliteter och ryktesspridning visas upp inför öppen ridå. Det är stora känslouttryck, höjda röstar och hotfulla gester. Men också ömsint, lekfullt, humoristiskt och dråpligt.
Vi står dagligen inför konflikter av olika slag. I skolan, hemma, bland kompisar, med sig själv, med föräldrar och i världen. Med hjälp av föreställningen vill Teater De Vill lyfta samtalet kring konflikternas funktioner. Elever i åk 7–9 ges möjlighet att undersöka konflikter ur olika perspektiv och reflektera kring sina egna och andras värderingar.
Här hittar du lärarhandledning till Krock.

Målad bild på barn men fågelkläder.

Foto: Musik Västernorrland

Tavlor på en utställning

Musik Västernorrland
Åk 3, november

Musiken till sviten Tavlor på en utställning skrevs till minne av en konstnär och inspirerades av dennes konst. I denna föreställning vänds processen och eleverna kommer själva att få skapa egen konst till musiken. Först presenteras de olika instrumentgrupperna, stråk, blås och piano med hjälp av korta satser där de står i centrum. Vid föreställningens slut får varje klass med sig en skiva med musiken från föreställningen så de själva kan fortsätta sitt eget skapande i klassrummet och därefter göra en egen utställning på skolan.

En dansare döljer ansiktet med ena armen.

Foto: Norrdans

Living Room INSTÄLLD pga coronapandemin

Norrdans
Åk 1, november

”What is real, the time between the seconds”. Tänk dig om du kunde uppleva dåtid, nutid och framtid samtidigt. Att du kunde kliva in i ett rum som kortsluter din logik och där du kan hänge dig åt den elastiska tiden. I Shumpei Nemotos nya verk för Norrdans, Living Room, är detta möjligt. Med hjälp av kameror, projektioner och redigerade förskjutningar kommer två dansare att manipulera din tidsuppfattning. I ett levande rum där både dansare och publik får uppleva tidens töjbara virrvarr. Living Room består av två delar, en föreställningsdel som framförs av dansarna och sedan får publiken själva kliva in i detta levande rum och upptäcka sin kropp i tiden.
Här finns lärarhandledning till Livingroom.

En muskier spelar marimba och en kvinna blåser såpbubblor.

Foto: Musik Västernorrland

Solisten! INSTÄLLD

Musik Västernorrland
Åk 1, november

Hur låter det när en av de absolut bästa spelar? Händer det något särskilt då? Kanske väcker det barnens lust att själva vilja spela? Solisten! är en intim och interaktiv föreställning – med en stor artist som vigt sitt liv åt musiken och sitt instrument.
Solisten är Johan Bridger på det ovanliga slaginstrumentet marimba. Han har vunnit det stora solistpriset och turnerar nu världen över. I föreställningen deltar även den rutinerade barnmusikartisten och blockflöjtisten Anna-Carin Fogelqvist, som har över 2 000 konserter för barn och unga bakom sig.
– Jag tror det händer något särskilt när barnen får lyssna på en person som övar flera timmar om dagen. Min roll i föreställningen går ut på att stärka barnens lyssnande och förhöja deras upplevelse, säger Anna-Carin, som själv fann musiken då hon hörde en professionell musiker spela blockflöjt under en skolkonsert.
Under föreställningen berättar Anna-Carin och Johan hur de blev musiker och varför de valde just blockflöjt och marimba, varpå fyra känslostarka berättelser om rädsla, kärlek, glädje, ilska och sorg varvas med Johans musikaliska tolkningar.

Bild på mansansikte.

Foto: Cirkus Elvira

Trovärdig

Thomas Jerbo
Åk 4-6, november

Vad gör mig Trovärdig? Vad får dig att lyssna på mig? Kan alla bli trovärdiga? Javisst! På bara 30 min kan alla bli trovärdiga om man deltar i denna föreställning-workshop, med Thomas Jerbo. Och som bonus får ni höra ”Den sanna historien om någonting som aldrig har hänt”.

En äldre man tittar ner i en barnvagn.

Foto: Andreas Nilsson

Akta dig Betty! INSTÄLLD pga coronapandemin

Profilteatern
5-åringar november

Karl Andersson ska bli morfar till pyttelilla och underbara barnbarnet Betty. Han är så glad att han vill klättra upp i ett högt träd och ropa ut sin lycka. Han vill stå på händer och slå volter och bestiga höga berg. Men inget av det där kommer han att göra, han kommer inte ens att cykla lite fort på sin cykel. Man kan ju tappa balansen, snubbla, falla, bryta, vricka, stuka och sätta i halsen! Allt det där har Kalle lärt sig eftersom han levt ett långt och innehållsrikt liv. Men Betty! Hon har inte levt ett långt liv alls. Hon vet ju ingenting. Hur ska hon lyckas akta sig för hårda bilar, höga träd, hiskeliga stup, hala isfläckar, vassa saxar och padd-nackar? Kalle är dessutom väldigt orolig för att han ska bli en tråkig morfar, han gillar ju mest av allt att väga och mäta saker. Sånt tycker väl inte barn är kul? Morfar Kalle beslutar sig för att ingen tid finns att förlora. Han måste omedelbart utbilda sig i allt som kan gå på tok och beger sig därför till barnens värld – förskolan. Akta dig, Betty är en interaktiv teaterföreställning för små barn om hur en livrädd morfar får lära sig att barn har full koll på läget själva och att allt inte går att mäta. Fantasi till exempel, fantasi kan ju vara riktigt roligt till och med! Med humor, dans, sång och spännande vampyrhistorier navigerar sig morfar Kalle och Betty fram genom några år av sina liv.

Tre dansare poserar

Foto: Martin Skoog

Soon Swoon INSTÄLLD pga coronapandemin

Claire Parsson Co
Åk 5, november

I ett blått rum med svart spegelgolv och grekiska kolonner möter vi två personer. Eller – är dom tre? Tillsammans tar dom sig till några parallella verkligheter där de möter översvallande känslor, egensinne och mod. SOON SWOON är dans, jonglering och mim utifrån stora och små känslor.
Här finns lärarmaterial till SOON SWOON.

Målad bild av två personer håller händerna.

Foto: Illustration Johanna Kallin

Firma masker och magi INSTÄLLD pga coronapandemin

Riksteatern
Åk 4 december

En förtrollande musikal där allt är på riktigt! En ängslig lillebror och hans kaxiga storasyster är på väg från skolan när dom plötsligt väljer en helt ny väg hem. För tänk om den leder till något dom aldrig sett förut? Syskonen passerar affären ”Firma Masker & Magi” och går in. Här finns fantastiska uppfinningar och konstiga masker. Den teatrala ägarinnan till butiken skrämmer barnen. Hon är upprörd över att Doktor Magi har råkat ut för en olycka, hamnat på sjukhus och hon vill förstås hälsa på. Kan barnen passa butiken när hon är borta? De måste bara lova att inte gå in i det hemliga labbet…

I gemensamma Coronatider, när samtliga vårens scenkonstföreställningar för förskola och grundskola i Sundsvalls kommun är inställda, finns här en möjlighet från UNGA KLARA – Sveriges nationella scen för barn och unga, att digitalt ta del av tre av deras föreställningar:
“För att jag säger det” Målgrupp 3-5 år och uppåt.
“VISIT” Målgrupp 15 år och uppåt.
“X” Målgrupp 15 år och uppåt.

RIKSTEATERN ger också möjlighet att streama några av sina föreställningar. Bl.a kan ni se “Du har hela livet, habibi” som vi skulle arrangerat för högstadiet i maj.

Ta hand om varandra.

CIRKUS SVEA OCH RYMLINGEN

Cirkus Elvira
Åk 1, januari

Illustration av Clownen Daff - Daff.

Foto: Cirkus Elvira

En färgsprakande föreställning fylld av ekvilibristiska artister, komiska krumbukter, hemliga hemligheter och en rymling.
På Cirkus Svea är det full fart Daff-Daff och hans vänner förbereder sig för årets stora julshow. Förvåningen är därför stor och förvirringen total när så plötsligt showen är INSTÄLLD.
Varför och av vem?

KONSTIGA DJUR

MittiPrickteatern
F-klass januari

Två skådespelare i dräkter som mullvad och hasselmus.

Foto: Mittiprickteatern

En föreställning fylld av musik och sång och en hel rad av de mest konstiga djur du träffat på.
Efter Lotta Olssons och Maria Nilsson Thores August-nominerade bok. Jättemyrsloken misstänker att hon är det konstigaste djuret i världen. Det tycker i alla fall Hasselmusen. Men för att vara säker på sin sak så anordnar Myrsloken en tävling där alla djur som vill själva får anmäla sig och berätta varför just de är konstigast.
Det sig att en hel del alldeles vanliga djur också kan vara jättekonstiga.
Är du konstig? Hur konstig då? Vem är konstigast? Jättemyrsloken inbjuder härmed till den första Konstiga djur-tävlingen. Skicka ansökan senast fredag.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?

Nordiska Kammarorkestern
F-klass/1:or, januari/februari/april/maj

Nordiska kammarorkestern repeterar.

Foto: Musik Västernorrland

Ett besök hos Nordiska Kammarorkestern i Tonhallen! Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig om de olika instrumenten– och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepetitionen startar hälsar barnen på dirigenten. Besöket avslutas med att barnen lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.

ONDSKAN

Teateri
Åk 8, februari

Man läser från papper

Foto: Magnus Aronsson

”Man måste slåss mot djävulskapet. Man kan inte säga att man ska göra det någon annan gång eller någon annanstans”
Eriks vardag är fylld av våld, slagen av sin far och gängledare i skolan. Men när några av medlemmarna blir tagna på bar gärning för stöld blir ledaren relegerad och möjligheten till ett nytt liv öppnar sig. Erik skickas iväg till internatskolan Stjärnsberg fast besluten att lämna våldet bakom sig.
På Stjärnsberg blir han bästa vän med den studiebegåvade Pierre. Erik studerar flitigt och försöker bli accepterad på skolan. Men verkligheten vill annorlunda. Skolan styrs genom ”kamratuppfostran” och när Erik vägrar att rätta in sig i ledet börjar de äldre eleverna trakassera Pierre med allt grövre medel. Erik ställs inför för ett ödesdigert val: att tiga still och rädda sig själv eller med alla medel bekämpa ondskan och rädda sin bästa vän.
Pjäsen bygger på Jan Guillous prisbelönta bestseller.

OKÄNDA DJUR & MAGISKA VATTEN

En träddimensionell pjäs
Teater Soja
Åk 2, februari

Målad affisch med texten Okända djur och magiska vatten

Foto: Teater Soja

Vad vet vi om vad som finns och inte finns? Det sägs att träd kan prata med varandra genom rötterna. Det finns de som påstår att vatten blir renare om någon sjunger vackert för det. Carsten och Kirsten ger sig ut med sin rotavlyssningsapparatur för att ta reda på mer.
Det finns 3000 miljarder träd i världen. 15 miljarder av de träden huggs ned varje år. Carsten och Kirsten vill veta hur skogen reagerar på det. De vet att antalet träd måste ökas för att planeten skall må bra.
De träffar konstnären Malgunda som under 20 års tid försökt måla skogens själ. Plötsligt dyker direktör Jensen från AB Plastinvest upp. Han vill hugga ner all skog och bygga en husdjursrekreationsyta i plast i stället. Hur skall Carsten, Kirsten och Malgunda göra nu? Kan de få hjälp av okända djur och magiska vatten?

BZZZ! OM BIN OCH MÄNNISKOR

Pygméteatern
Åk 2, februari

Två dockor som sitter på en scen

Foto: Pygméteatern

En lekfull och filosofisk föreställning. Med dockor och två skådespelare berättas om hur bin och människor interagerat sedan urminnes tider, och vad vi kan göra för att hjälpa våra hotade vänner.
Bin var här långt innan oss – redan för 120 miljoner år sedan levde de sitt märkliga liv här på jorden. De överlevde meteorsmällen som utrotade dinosaurierna, såg mammutarna dö ut och människors tidsåldrar komma och gå. Bina har sett antiken, Shakespeares dramer och industrialiseringen födas. Hela tiden har de idogt arbetat vidare med sitt sisyfosarbete – att pollinera blommor som sen kan bära frukt. Idag är binas framtid hotad, men hoppet om räddning finns. Om det finns modiga människor som kan hjälpa till…

PINOCCHIO

Teater Västernorrland
Åk 3-5, februari/mars

Målad bild av Pinocchio

Foto: Teater Västernorrland

Familjeföreställningen Pinocchio är en storslagen musikal efter den klassiska sagan, med nyskriven musik av medlemmar ur glamrockbandet The Ark.
Med häftig musik, storslagna scener, smygande skräck och knasig humor möter vi Pinocchio på hans resa från bakgården av en cirkus till den enorma hajens mage! Det är också en berättelse om empati, lögn, en näsa och kärleken mellan en levande trädocka och en pappa.

MAGNET

Norrdans
Åk 7, februari

Fidgetspinner i tavelram.

Foto: Norrdans

En klassrumsföreställning om attraktion, demokrati och grupptryck.
Välkommen in i en värld av granitgrå kraft och elektronisk stämning där två dansare stämmer av, mäter och väger energin i dig och mellan varandra. Vi blir järnstoft, magneter och kraftfält. De utforskar hur vi påverkar varandra i rummet och vem som bestämmer. Om någon bestämmer. Och vad det gör med oss andra. Den egna viljan finns där, men hur beter den sig? Hur hör vi den?
Magnet är en klassrumsföreställning som handlar om jaget och gruppen. Om attraktion, påverkan, demokrati och grupptryck. Om mötet mellan människor och allt vi gör för och mot varandra och hur det påverkar oss. Hur vi dras in i, med på och iväg ur olika sammanhang. Magnet är fysisk upplevelse som ekar kvar i kroppen när en lämnar rummet och som rör om i landskapet inuti varje person.
Publiken är delaktig och bjuds in i olika mönster och får stundtals möjlighet att bestämma var föreställningen ska ta vägen. Vi delar på kraften.

VICTORS VARIETÉ OCH VELOCIPEDER

Nordcirkus
Åk 5, februari

Två personer med äldre cyklar

Foto: Nordcirkus

Victor bjuder in till sin varieté där cirkuskonster varvas med cyklar och galna upptåg.
Victor dukar fram sin show där inbjudna artister bjuder på spektakulära cirkusnummer och han själv förevisar sina olika cyklar. Det blir hisnande handstående, luftakrobatik, jonglering mm. Allt andas en anda av Charleston och vägdamm.

ÖGONBLICKET

Unga Klara
Åk 5, februari

Affisch med texten ögonblicket.

Foto: Unga Klara

Ögonblicket handlar om förmågan till empati som aktiv handling: att närma oss, känna in och relatera. Det där som gör oss till en del av varandra, om så bara för ett ögonblick. Ögonblicket är en världsomspännande teaterföreställning som utspelar sig såväl lokalt på skolan som runt om i världen, där skådespelarna berättar flera berättelser inspirerade av olika kulturers berättarform genom språk, musik, sång, dans och rytm.

HÖRA HEMMA

Teater Kung och Drottning
5-åringar, mars

Två skådespelare i mörkt rum

Foto: Teater Kung och Drottning

En föreställning om just det, att höra hemma och att hitta (ett) hem. Med väldigt få ord men mycket rörelse och dans till nykomponerad musik av Ulf Eriksson får publiken följa karaktärerna när de försöker reda ut vad som är mitt och ditt och om det kan bli vårt?
Kan en mjuk och varm plats som känns hemma för en, kännas främmande och skrämmande för en annan? Om någon plötsligt kommer till min mjuka, varma plats, kan den då bli skrämmande och främmande för mig? När blir en plats min och med vilken rätt kan jag stänga någon ute från den platsen.
Höra hemma är en föreställning vars tema är det grundläggande mänskliga behovet av att ha någon plats att kalla sitt ”hem”. Varför är ditt hem inte mitt? Kan det bli mitt? Eller vårt?
Vi kan tillsammans komma fram till att något som kan upplevas som ”Mitt”, kanske blir än bättre om det får bli vårt.

VIDEOPLAY – GAMING MUSIC

Musik Västernorrland
Åk 6, mars

Ung man spelar tv-spel

Foto: Musik Västernorrlan

1986 släpptes Nintendos 8-bitarskonsol i Sverige och för barn och ungdomar världen över öppnades nya dörrar till magiska världar. Musiken till spel som Super Mario, Zelda och Metroid är idag kultförklarad.
Nu har några musiker från Västernorrland valt att försöka tolka en del av den fantastiska musik som finns till Nintendo 8-bit. Ur en enorm låtskatt har några guldkorn valts ut och sedan arrangerats av basisten i bandet till något som bäst kan beskrivas som rockjazz med inslag av improvisation.
Bandet består av musiker som har rötter i jazz och improviserad musik men även i rock/pop och folkmusik.

BOKSTAVSBYRÅN

Zebradans (se bra dans)
F-klass, mars

Två dansare håller i stora bokstäver.

Foto: Zebradans

Inger och Sanna har mycket att göra! Telefonen ringer stup i kvarten och olika läs och skrivuppgifter ska lösas. Åt vilket håll skrivs ett brev? Hur blir en krumelur en bokstav? Sammansatta ord får eget liv och plötsligt dansas orden till en härlig låt! Disco… och kula… disco… och svans… disco och DANS blir discodans! Publiken är med och ljudar och hjälper till med olika ord. Efter föreställningen ingår en dansverkstad med lek- och rörelsebaserade övningar. Bokstavsbyrån utgår från läroplanen. Föreställningen kompletterar den ordinarie läs- och skrivundervisningen, via estetiska läroprocesser och levande scenkonst. I ett lekfullt sammanhang med hjälp av danskonsten tar vi fasta på fantasi, lek och rörelse för att på ett lustfyllt sätt arbeta med barns språkutveckling.

NYA SKOR

Molièreensemblen
Åk 1, mars

Målad affisch med många skor

Foto: Molieréensemblen

Charlies högsta önskan är ett par nya skor. Så när brevet från mormor kommer, blir han överlycklig.
På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en viss skoaffär, där det arbetar en mycket speciell skomakare.
Där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det mormor inte berättar?
En föreställning med musik, komik och magi.

TARABBAND

Musik Västernorrland
Åk 7-8, april

Musikerna i tarabband poserar.

Foto: Musik Västernorrland

Fullständigt unikt på den svenska musikscenen, kanske det enda av sitt slag i världen? Tarabbands musik och texter omfamnas av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak. I Sverige och Europa lämnar bandet ett färgstarkt avtryck med sin ”tarab” – ett arabiskt uttryck för extas genom musik. En tvärkulturell musikalisk upplevelse som resonerar tarab; den universella känslan när känslor och musik blir en. Tarabbands musik går ut från Malmö, reser via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad som skapar bandets ursprungliga kompositioner och ljud. Nadin som är gruppens karismatiska frontfigur och vokalist flydde från Irak 2001 och kom till Sverige som flykting. Hennes texter sammanfogar politiska och sociala ämnen tillsammans med frågor om identitet, överlevnad, kärlek och strävar alltid efter fred och tolerans mellan de olika kulturerna. Att väva in det personliga elementet i låtarna gör det möjligt för Nadin att dela berättelser och sina historier om krig, berättelser vi sällan hör om.

IN SERVICE

Norrdans
Åk 8-9, april

En person framifrån med 6 armar och händer.

Foto: Norrdans

IN SERVICE handlar om dansarens tillgänglighet. Hur de gör sig själva tillgängliga att uppträda inför en publik och bli objekt för publikens blickar, förväntningar, behov, dömande och kanske också ogillande.
Vad samtycker de till att erbjuda? Vad är deras motivation för att placera sig i denna position? Hur långt kan de eller är villiga att gå för att tillfredsställa sina egna behov, sina kollegors, och vad de antar att åskådarnas önskningar är? Och varför utsätter de sig för detta? Hur skulle ett uppror se ut?
IN SERVICE visas dansarna, personliga porträtt ihopkopplade i en koreografisk maskin med evig tillgänglighet. Alltid redo att tjäna med de bästa avsikterna. Vad kan gå fel?

SIGNAL

Claire Parsons Co.
5-åringar, april

Fyra dansare bär på en ljusstav.

Foto: Martin Skoog

SIGNAL är en föreställning som bjuder in, sänder ut och signalerar. Ett allkonstverk och en lek med rörelse, ljud, ljus, film och bild, där dansare och publik befinner sig i samma upplevelserum – tillsammans. Välkommen till en poetisk, överraskande och egensinnig föreställning med nya perspektiv. Här får du sitta, stå och gå. Och hålla någon i handen om du vill!
Vad är signaler och hur skapar vi dem? SIGNAL bjuder in till en förunderlig värld där du upptäcker kropp och ljud i nya sammanhang. Att vara framför och bakom, mitt i och i periferin, att kommunicera och signalera. Att signalera betyder också att kommunicera något som bär med sig en betydelse; känslor, intryck, avstånd.

Här finns trailer.

DU HAR HELA LIVET, HABIBI

Riksteatern
Åk 7-9, maj

Målad affisch av två personer som flyger.

Foto: Riksteatern

En svindlande föreställning om mobbning, identitet, kultur, rasism och hopp.
Tänk att träffa sig själv om femton år? Eller sig själv för femton år sedan? Det osannolika scenariot blir verklighet för Cynthia när den yngre och den äldre versionen av henne träffar varandra i en annan dimension. I ett annat tidsrum försöker de återberätta historier från uppväxten, men de minns dem helt olika. Vad stämmer? Vems sanning gäller? Hur är det att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording? Hur upplevs mobbing och vad krävs för att överleva skolan – och hur skiljer det sig från vuxenlivets utmaningar och samhällets osynliga regler?

VI KAN GÖRA VAD DU VILL

Norrdans
Åk 6, maj

En person lägger handen på en annan persons axel.

Foto: Norrdans

Vi kan göra va du vill riktar sig till den unga publiken. Snarare än en traditionell teatersituation med en sittande publik så önskar koreografen och kostymdesignern att dansen ska hända runt, bland och kanske med besökarna. Likt en dansbana eller en samling i en församlingslokal så kommer Vi kan göra va du vill att jobba med dansen som en social händelse där publiken och Norrdans tillsammans skapar ett sammanhang som utforskar hur vi kan se annorlunda på nationell identitet och gemenskap.

Under Ht 2019, v.40, är Sundsvalls Kulturskola stolta, glada och fyllda av förväntningar över att välkomna Unga Klara till Sundsvall när de startar sin turné i Sverige. Just nu är de hemkomna från Sydafrika efter avslutad turné i Kina.
Unga Klara har med sig tre olika föreställningar för barn/elever i olika åldrar och kommer även att spela offentligt, hålla olika workshops och seminarier.
Unga Klara är utnämnda till Sveriges första nationella scen för barn och unga och vi i Sundsvall är en av femton städer som har lyckan att hälsa dem välkomna!

SANT ENLIGT VEM?

Teater Tre
Åk 9 September

Två män kramas

Foto: Teater Tre

Daniel är en helt vanlig tonåring i en helt vanlig liten stad. Han bor med sin pappa, men de kommer inte riktigt överens; de når och förstår inte varandra. I skolan finns Lisen och så de där kompisarna som pressar Daniel till sådant han egentligen inte har lust med. Allt han vill är att komma bort och få en chans att börja om på nytt. Men hur bryter man sig loss från vänner, familj och kanske sig själv? Hur når man varandra genom bottenfrusen sorg? Hur vet man att det man känner är det rätta? Sant enligt vem? är ett gripande och fysiskt drama om en ung person som vill göra slut med sin lilla värld för att upptäcka det som ännu är okänt, vilket sätter både vänskap och familjerelationer på spel.

Lärarhandledning Sant enligt vem?

KONGERO – FOLK’APPELLA

Musik Västernorrland
Åk 4 September

Fyra kvinnor i en trapp

Foto: Kongero

Kongero tar lyssnaren på en musikalisk, historisk och allmänmänsklig resa med nordiska folksånger som grund. Rafflande historier med rötter i medeltiden varvas med svängig dansmusik och sång. Vi kan få följa med en vallflicka upp i skogen där hon tar hand om sina djur, eller en sjöman som reser ut på havet och möter en storm, varför inte en gråtande flicka vid en spinnrock, kanske ett bergtroll som lurar i skogen, någon som tvingas resa till ett annat land. Kongero tar upp aktuella ämnen som t ex flykt, integration och diskriminering och teman som kärlek och längtan får liv i deras musik. En ensemble med fyra röster rör sig lätt och flexibelt bland publiken och bjuder in lyssnaren att delta. Sång har alltid varit ett kommunikationsmedel för idéer, information eller nödrop sedan långt innan mobil, Facebook, Spotify eller nyhetsmedia. Med hjälp av traditionella låtar och visor knyter Kongero en väv av historia och nutid.

Här kan du lyssna på Kongero

HEJ HYPER – EN MUSIKAL OM NPF

Teater De Vill
Åk 2 September

En ung kvinna läser en bok

Foto: Teater De Vill

Med musik och teater som inspiration och metod vill Hej Hyper på ett lustfyllt sätt bidra till ökad förståelse och bättre villkor för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i skolan. M lever i en kaosartad värld. I skolan säger de ”skärp dig” och på fritids är det svårt att leka med andra. Föräldrarna älskar henne, men har ändå ibland svårt att förstå hur det känns att vara just hon, att vara M. Men, i hennes alldeles egna lilla krypin, där mjukisdjuren trängs med instrumenten – kan hon vara precis som hon vill! Där spelar hon alla roller i sitt liv. I sin egen värld med sin musik och sina tankar kan hon växa sig stark. Så stark att hon kan känna att hon har rätt att vara precis den hon är – och att hon är stolt över att vara just M.

Här hittar du bl.a lärarhandledning

FALLET EXET

Teater Västernorrland/Nyxxx
Åk 7-9 September/oktober

Ung person med luva nerdragen

Foto: Teater Västernorrland

En interaktiv berättelse och spelupplevelse där publiken deltar med hjälp av surfplattor. Tillsammans samlar ni ledtrådar, möter dramats rollfigurer och driver handlingen framåt i detta spännande äventyr! Exet försvinner spårlöst redan första dagen i sin nya högstadieskola. Ingen av de vuxna verkar bry sig och det blir klassens (publikens) uppgift att lösa mysteriet. Nyxnäs, det lilla samhället där allt utspelar sig, visar sig vara en rakt igenom korrupt plats på jorden. En plats där varken poliser, journalister, rektorer eller mammor drar sig för att muta, svika eller bedra sin omgivning för att få det de vill. I jakten på sanningen konfronteras publiken med människor som på olika sätt bär skuld till Exets försvinnande. En jakt som till slut blir en kamp på liv och död. Denna hybrid av teater- och spelupplevelse handlar om att vara ung idag, om förtroenden, förändring, relationer och svek. En spännande, dråplig och relevant föreställning för tonåringar och unga vuxna.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?

Nordiska Kammarorkestern
F-klass  September/oktober/november

En synfoniorkester

Foto: Nordiska Kammarorkestern

Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig om de olika instrumenten– och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepepetitionen startar får barnen hälsa på dirigenten. Besöket avslutas med att barnen lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.

MUSIKRAKETEN

Musik Västernorrland
5-åringar September

Fyra musiker med instrument

Foto: Musik Västernorrland

Bravissimo-konserten kommer till din förskola/skola och spelar för alla barn. Konserten framförs i en trygg miljö där alla känner sig välkomna. Här får man lyssna på sitt eget sätt, med öronen – eller med hela kroppen! Likt en raket sker vår konsertproduktion i två sammanlänkade delar. Publiken lyssnar på olika sätt; genom att blunda, röra sig till musiken, sjunga och spela med. I slutet av konserten visar vi en loppa med ett lösenord. Men shhh…säg ingenting till barnen, det är en överraskning! Tanken med loppan är att ge föräldrarna en inblick i vad barnen fått uppleva och kan vara ett roligt sätt att samtala om konserten tillsammans.

MED ETT MUNSPEL I FICKAN HAR MAN ALDRIG TRÅKIGT

Musik Västernorrland
Åk 2 September/oktober

Två män i närbild

Foto: Musik Västernorrland

Ta ett munspel sätt det till munnen, blås och sug. Det kommer säkert låta som en ”siren” i dur. Möt två mästare på detta lilla tillsynes oansenliga instrument. Två av Skandinaviens absolut främsta munspelare. Välkommen till en folkmusikföreställning för alla åldrar med munspelet i centrum. Det är en omväxlande och rolig konsert med två mycket glada personer som presenterar flertalet instrument i samma genre – munspelet.

GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH!

Unga Klara
Åk 7 Oktober

Foto: Unga Klara

En energisk, fartfylld, väldigt humoristisk föreställning där vi pratar högt och skamlöst, fritt från pekpinnar om allt det som rör sig i huvud och kropp på tjejer i puberteten. Girls will make you blush! är en kombinerad dans- och teaterföreställning och koreograferas/regisseras av duon Mari Carrasco & Gustav Deinoff. En energisk, fartfylld, väldigt humoristisk föreställning där vi pratar högt och skamlöst, fritt från pekpinnar om allt det som rör sig i huvud och kropp på tjejer i puberteten. Vi går rakt på sak, avdramatiserar, dissekerar och detaljstuderar, med humor och allvar, känslomässigt och pragmatiskt men aldrig någonsin mästrande eller förmanande. Vi vill upphöja puberteten och kvinnoblivandet till det viktigaste och mest angelägna ämne som man överhuvudtaget kan komma att tala om. Vi skapar en miljö där tjejer och killar kan diskutera tjejers pubertet som en självklarhet.

Här kan du läsa mer om föreställningen

Lärarhandledning Girls will make you blush!

DE JAG EGETLIGEN ÄR

Unga Klara
Åk 4 Oktober

två skrattande personer sitter på golvet vid en bokhylla

Foto: Unga Klara

Som barn letar en efter någon att vara. Som vuxen söker en efter vem en egentligen är. Men det finns många att vara. Många att leta efter. Texten är byggd kring berättelser om de karaktärer från böcker, film, serier och verklighet som vi ibland fantiserat att vi är. Vad gör drömmarna om oss själva med oss? De jag egentligen är handlar om alla dem vi också kan vara när vi verkligen är oss själva. Spelas med integrerad teaterworkshop.

Lärarmaterial De jag egentligen är

VILL HA HUND

Dockteatern Tittut
5-åringar Oktober

En man och en stor leksakshund ligger på golvet

Foto: Dockteatern Tittut

En dans- och dockteaterföreställning om att toklängta efter en egen hund. Plötsligt slår den till, längtan efter en hund. Mjuka tassar, blöta pussar, gosig päls, fuktig nos och ögon att drunkna i. Det är värme och hjärta. Kärlek. En egen hund som alltid viftar på svansen när den ser dig är rena lyckan. En bundsförvant i alla lägen. En lekkamrat och tröst i mörkret, värt allt eventuellt besvär. Det är en längtan så stark att du ser positivt på det mesta – saker och ting brukar ordna sig till det bästa. Eller?

Trailer Vill ha hund

FÖR ATT JAG SÄGER DET

Unga Klara
5-åringar Oktober

Flera skådespelare ligger på golvet

Foto: Unga Klara

Barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv. Synen på barnet är att det ska växa upp och bli färdig människa. Barndomen är en parentes, vuxenheten är norm. Att vara barn är att snart bli vuxen. Varför ser vi inte barnet som en fullvärdig människa? Alla vuxna har varit barn. Hur kommer det sig att vi ändå bidrar till barnets underordnade roll i samhället? Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut? Är en barnledd revolution möjlig?

Tänk om
trotsigheten är civil olydnad?
barnets vägran är motstånd mot maktutövning?
buset är samhällsomstörtande verksamhet?

Med avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier vässar Unga Klaras konstnärliga ledning pennorna och spänner musklerna för att skapa ett myllrande och storslaget verk som vill mötas i ögonhöjd. Den niohövdade ensemblen arbetar fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance.

Lärarhandledning För att jag säger det

PROXY
Norrdans
Åk 9 Oktober

Ryggen på en dansare

Foto: Norrdans

En explosion av mänsklig närvaro och kommunikation! Proxy är ett verk som vill närma sig. Ett verk om närhet och närvaro. Proxy har ett trängande behov av att kommunicera och vara i dig nära. Verket undersöker kroppens semantik och (o)förmåga att förmedla ett språk. Proxy producerar närvaro och påkallar moment av NU, likt ilningar. Tillsammans med Norrdans åtta dansare undersöks beståndsdelarna av vad kommunikation innebär och våra förväntningar på teaterrummet. Det blir gnistrande symmetrisk barockdans, intensiva diskussioner och kanske en möjlighet att hålla någon i handen.

HÅRDKOKTA FAKTA OM ÄGG

Pygméteatern
F-klass Oktober

Tre skådespelare klädda som höns

Foto: Pygméteatern

Du håller i ett nästan varje dag. Men vad vet du egentligen om ägg? Och vad vet hönorna själva? Lilly vill lära sig allt om ägg och tittar i smyg på naturprogram på bondens teve. Men Fatemeh tycker det räcker att lägga ägg och kläcka kycklingar. Medan tuppen Rupert mest går runt och tuppar sig. I Martina Montelius nya pjäs får du höra vad de kacklar om. De är kloka, fåniga och lite hispiga precis som vi. Och de gillar musikal och använder ibland näbbarna till sång. På hönsgården är de trygga från räven. Men Lilly vet att det finns nåt annat där utanför. Hon har faktiskt googlat! Det lilla äventyret kan börja. Så om du ser två hönor och en tupp på en buss, så vet du vilka de är. Hårdkokta fakta om ägg är en musikalisk, hönsig och rolig biologilektion som får alla människokycklingar att se på ägg på ett helt nytt sätt!

TAPPA TAND!

Molièreensemblen
5-åringar November

Två skådespelare målar svart på tänderna

Foto: Moliéreensemblen

Det finns inget som Ingrid hellre vill än att tappa en tand! Hon vill att alla ska komma och dra i den lösa tanden – och beundra. Hon vill, precis som storebror, få pengar i glaset från tandfen och en glugg att visa upp på förskolan. Ingrid blir mer och mer besatt att tappa tand, hon låtsas att hon har lösa tänder, hon lurar tandfen med äppelkärnor och hon målar svart i munnen. Men är allt detta så smart, egentligen? Hur ska hon ta sig ur denna soppa? Här behövs tandfens hjälp! Ingrid kommer till sist till insikt om det fina med att var sak har sin tid och att det faktiskt finns fördelar med att ha sina tänder kvar.

Lärarhandledning och teaser Tappa tand!

VETA BÄST

Teater Barbara
Åk 5 November

En skådespelare dansar

Foto: Teater Barbara

I Veta bäst möter vi de två klasskamraterna Nene och Jojo som tjafsar om det mesta. Nene är självsäker, utåtriktad och ifrågasätter allt. Jojo är mer försiktig och noga med fakta. Minerva, som förestår skolans bibliotek, kommer till klassrummet med sina gamla böcker för att prata om kunskapens historia. När hon ska öppna “Den stora boken om kunskap” för att ta fram Platons urgamla kunskapsformel, öppnar sig plötsligt en reva i tid och rum och in ramlar två märkliga gubbar; Ari från antikens Grekland och Leo, en sprätt i pipkrage från 1500-talets Italien. Exalterade över att ha landat mitt i ett lärosäte för unga medborgare upptäcker de båda snart att världen har förändrats och att deras kunskaper inte längre verkar vara självklara sanningar. Dråpliga situationer uppstår när de fem karaktärerna försöker förstå sig på varandra och världen. Vad är egentligen kunskap? Vem äger sanningen?

Trailer Veta bäst

Lärarhandledning Veta bäst

KURT OCH KIO

Teater Tre
F-klass November

Två skådespelare under en filt

Foto: Teater Tre

Kurt och Kio har tråkigt. Det finns ingenting att göra. Kio tror att en koja kanske kan lösa problemet. Men var ska de hitta den? I jakten på den perfekta kojan ger de sig ut på ett oväntat äventyr i vardagsrummet.
Kurt och Kio är en föreställning om vänskap och lek. Med finurlighet och ett visst mått envishet lyckas de tillsammans skapa en egen magisk värld. Teater Tres Kurt och Kio är baserad på Lisen Adbåges succébok Kurt och Kio vill ha koja, och är en föreställning fylld av rörelse, humor, påhittighet och fantasi.

Lärarhandledning Kurt och Kio

VÄRLDENS MESTA ESTER

Teater fredag
Åk 3 November

Två ritade figurer samtalar

Foto: Teater Fredag

Ester är ny i klassen. Signe tycker att hon verkar spännande. Hon har egen nyckel och så får hon gå hem själv. Och hennes mamma är skådespelare och bor i New York. Heter hon Greta Garbo!?

Lärarmaterial Världens bästa Ester

HUMAN AFTER ALL

Norrdans
Åk 6 November

Två dansare håller för varandras ögon

Foto: Norrdans

Human after all är ett koreografiskt verk för två dansare byggd kring tanken om ansiktslöshet. Kan åskådaren känna empati för organismer som hen inte har någon ögonkontakt med? Kan dessa ansiktslösa skapelsers fysiska egenskaper provocera fram en annan typ av empati? Hur visar en ansiktslös kropp mänskliga känslor?

Om du är ansiktslös kan du inte känna igen eller bli igenkänd, du blir osynlig. Ett tillstånd att vara ingen, ingenstans. Där allt måste uppfinnas igen. Att utforska hur de ansiktslösa varelserna kan befria sig från sociala och påtvingade betydelser och identiteter, för att kunna förändra sig till en annan version av sig själva?

HYLLNING TILL HILLEVI

Musik Västernorrland
Åk 5 November

en grupp musiker med sina instrument sitter på en trapp

Foto: Hilleviensemblen

I september 1916 arrangerades en spelmanstävling i Sundsvalls Stadshussalong. Bland de tävlande stack ett namn ut, Hillevi Öberg, 18 år och den enda kvinnliga fiolspelaren. Hon imponerade stort på juryn och hennes kraftfulla spel gav henne en tredjeplats. 100 år senare hittade den Sundsvallsfödda folkmusikern Emma Ahlberg Ek en notis om detta i ett folkmusikdokument och bestämde sig för att ta reda på vem Hillevi egentligen var. Hon upptäckte fler och fler ledtrådar som visade en färgstark kvinna med ett spännande levnadsöde. I denna musik- och berättarföreställning får publiken följa Hillevi på hennes resa i musikens tjänst. Från bondehemmet i Borgsjö och vidare ut i världen med fiolen och musiken som ledstjärna. Hennes historia och egna polskor varvas med Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.

SUNSANNAS GUIDE TILL NORDISKA KAMMARORKESTERN

Nordiska Kammarorkestern
Åk 3 December

En kvinna ler mot kameran

Foto: Nordiska Kammarorkestern

Den unga publiken får följa med på en spännande resa bland smäktan­de stråkar, busiga klarinetter och flåsande fagotter. Skådespelerskan och sångerskan Susanna Levonen guidar oss in i Nordiska kammarorkesterns magiska värld med de olika känslor som musiken kan förmedla. Dirigent är Emilia Hoving. Och så blir det allsång, så klart!

DELTIDSHJÄLTEN

aliEn Dance comp
F-klass December

Ritad bild av superhjältar

Foto: aliEn dance company

I ”Deltidshjälten” får vi möta tre dansare som letar efter sina unika superkrafter. Vad är egentligen en superhjälte och har de känslor som du och jag? Kanske kan en oväntad egenskap i själva verket vara en hemlig superkraft…Lär känna några helt nya hjältar i ett interaktivt dansspel där publiken blir en del av upplevelsen. Kasta tärningen!

Lärarhandledning Deltidshjälten

TUNGUMÀL

aliEn dance company
Åk 4 December

Fyra kvinnor gör olika gester

Foto: aniEn dance company

Kan en rörelse säga mer än tusen ord? En dansföreställning som översätter, leker, böjer och vrider på ord och rörelse. Tungumál tar avstamp i Barnkonventionen artikel 12: ”Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.”

Vissa språk hörs, andra syns eller känns. Hur kommunicerar du?

Lärarhandledning Tungumál

Pelle Svanslös

Teater Västernorrland
Januari/februari F-3

Måns och Pelle dansar

Foto: Teater Västernorrland

Gösta Knutssons tidlösa och älskade klassiker får nytt liv när Teater Västernorrland förvandlar berättelsen om Pelle och hans äventyr till en rivig musikal med klös! När Pelle var liten fick han sin svans avbiten av en råtta. Nu kommer han till Uppsala där alla katter har långa svansar. Elake Måns och hans kumpaner Bill och Bull beslutar sig för att sätta svanslösingen på plats. I ett svindlande äventyr som kastar sig mellan kattlöpning, romantik, marknadsgyckel och kidnappning måste Pelle visa mod och stå upp för sig själv. Pelle Svanslös är en berättelse om att våga vara sig själv och om att stå upp för varandra, berättad med humor och värme. Teman: Vänskap. Utanförskap. Mod.

Det stora äventyret

Cirkus Elvira
Januari F-1

Clownen Daff Daff åker i en bil

Foto: Lia Jacobi

Daff-Daff har packat sin bil och gett sig iväg på en lugn och stillsam semesterresa. Men det blir allt annat än stillsamt. För på sin färd möter han allsköns märkliga, lustiga och spännande figurer. Vart har han hamnat? Varför går alla på händer? Allt är upp och ner och bak och fram. Äventyret tar sin början. Det blir förvåning, fantasterier och förbluffningar. Det blir ett stort äventyr fyllt av cirkus, skratt och lyckligt slut!

Ett ord är ett ord

Teater Pero
Januari 5-åringar

Två män tittar i lådor

Foto: Jonas Jörneberg

Vad ska man göra när batteriet laddar ur och skärmen slocknar? Man kan väl inte bara sitta och göra ingenting! I den här berättelsen dröjer det inte länge förrän fantasin sätter fart och man vill leka…leka affär! Plötsligt bubblar kreativiteten igång och allt blir möjligt. Här öppnas en ordaffär i vilken det säljs allehanda ord; långa och korta ord, ord som rimmar, snälla och arga ord och ord som lyser som solen.

När isen fick musiken

Musik Västernorrland
Februari F-1

En man med gitarr i snöstorm

Foto: Musik Västernorrland

Följ med i en berättelse där den musikglada isbjörnen Loke får ett uppdrag av isbjörnskungen att rulla ut på äventyr runt Isriket för att få andra levande varelser att förstå att musik är något som förenar oss alla. Vad tror ni? Kommer pingvinerna, vargarna, sälarna eller valarna att tycka om dessa fantastiska melodier som Loke spottar ur sig? Denna föreställning bjuder på härliga och sköna sånger som du säkerligen inte kan motstå att sjunga med i. Häng med Jimmy Mattsson på en musikalisk resa!

Har du hört att Rosie bitit i gräset?

Pygméteatern
Februari år 3
Fritt efter Dödenboken av Pernilla Stalfelt

En man håller i en jordglob

Foto: Dragan Popovic

Med sin humor och stilistiska förmåga skildrar Pernilla Stalfelt på ett roligt, fantasifullt och sakligt sätt de stora existentiella frågorna. För små som för stora. Det är svårt att förstå vad döden är, men lite grann kan man veta i alla fall. Inga undringar är för små, för stora eller omöjliga. Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? En pjäs i femton korta betraktelser kring livet och döden. Med mycket humor och lite sång och musik tar vi oss an de stora frågorna!

Far and away

Nordiska Kammarorkestern med Orvar Säfström
Februari år 7-9

Tecknad bidl på Harry Potter

Foto: Nordiska Kammarorkestern

I årets största populärkulturella upplevelse tar Orvar Säfström med er på en resa in i fantasins riken, där tekniken och magin går hand i hand!
Far and Away hyllar science fiction och fantasy och musiken hämtas från de mest älskade filmerna, tv-serierna och spelen med rymd- och fantasytema som till exempel Star Wars, Sagan om Ringen, Avatar, Narnia, Aliens och Harry Potter. Sopranen Sabina Zweiacker bjuder på ögonblick av gåshud i verk från Game of Thrones, Skyrim och Battlestar Galactica.
Orvar Säfström har tidigare gästat Sundsvall och samarbetat med Nordiska Kammarorkestern och TV-spelskonserten SCORE. För många är han kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan på SVT.

Vad vet man?

Teater PERO
Februari År 7-9

Ord på svart botten

Foto: Teater PERO

Den mänskliga hjärnan är fantastisk och ständigt beredd på att tänka om och tänka nytt. I denna pjäs pepprar vi vår publik med information om den senaste hjärnforskningen i sann TED Talks-anda! Vi väcker publikens nyfikenhet genom att kasta fram ett smörgåsbord av fakta i ett rasande tempo. I en mix av humor och allvar låter vi publiken förstå att hjärnan är fascinerande och det finns massor att upptäcka! I denna ungdomspjäs vill vi utmana och betrakta, beakta både det konkreta och det abstrakta, och kanske upptäcka alternativa fakta.

(O)SYNLIG(T) En folkmuscirkusföreställning

Bjäran, Kaaos Kaamos och Cirkus Elvira
Mars år 7-9

Cirkuskonster

Foto: Bjäran och Cirkus Elvira

Föreställningen bygger på intervjuer med ungdomar i åldrarna 13-19 år som ger en eftertänksamhet och förståelse för hur normer och ramar påverkar identitetsskapandet.
Bjäran är ett band som med integritet hämtat från Mittsveriges traditionsmusik, tight samspel och nyskapande arrangemang når ut till såväl vana som ovana folkmusiklyssnare. De presenterar en banbrytande folkumucirkusföreställning i samarbete med Cirkus Elvira och cirkusartisterna Erika Ahola, Johan Sjölund och Erik Glas (Kaaos Kamoos).

Bokronden

Embla dans och teater
Mars 5-åringar

Två kvinnor med böcker

Foto: Lina Ikse

Gå på upptäcktsfärd i biblioteket! Embla dans och teater presenterar Bokronden – en dansande hyllning till böcker och läsandet. Bland böcker och hyllor, mysiga fåtöljer och skrivbordslampor går två entusiastiskt dansande bibliotekarier sin bokrond. För en stund följer barnen med på en upptäcktsfärd där de får se och höra saker de aldrig tidigare stött på i biblioteket. Med sina fantasifulla upptåg skriver de dansande bibliotekarierna ett nytt kapitel i bibliotekets historia.
Bokronden är en interaktiv dansföreställning för barn på bibliotek. Genom bokstäver, ord, böcker och dans utforskar vi tillsammans biblioteket och även nya och spännande former på hur vi kan läsa.

Varför? Därför. Annars…

Teater Tre
Mars 5-åringar

En man matar ett barn

Foto: Teater Tre

Välkomna till brottningsmatchen mellan vill och måste!
Frukostmacka, overallpåklädning, hämtning och lämning. Denna ständiga vardagsdans mellan liten och stor är ibland munter, ibland utmanande och ibland en aning absurd. För när ett nu ska samsas med ett senare är det lätt att de börjar kivas. Och vem bestämmer egentligen, och varför? Varför Därför Annars är en tänkvärd komedi fylld med slapstick och massor av rörelse.

Fyra spänn City

Teater Västernorrland
Mars år 5

Animerad bild av en tjej och kille som blickar framåt.

Foto: Teater Västernorrland

Välkommen till Fyra spänn City! Här kan du bli blåst av en skummis när som helst. Här blir någons gamla pizzakant en annans festmåltid. I Fyra spänn City samlas alla som inte har råd att bo i den vanliga staden. Varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Problemet är bara att alla varor i den enda butiken kostar just fyra spänn styck. Bland gamla sopor och udda typer växer Dino upp med sin lata storasyster Jelena. Det bästa Dino vet är när Jelena är glad men hon tycker nästan allt är dåligt. Jelena äger en sak som hon älskar – ett par 18 centimeter höga platåskor som hon knappt kan gå i. När Dino av misstag råkar byta bort Jelenas platåskor på den svarta marknaden blir hon galen. För att få tillbaka dem måste de göra sitt livs största kupp. Fyra spänn City är en spännande komedi om vänskap och konsten att samarbeta med människor helt olik en själv.

Pjäsen har tagits fram tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall. Samarbetet är en del av Teater Västernorrlands nya arbetssätt Kreativa Klasser.
Teman: Vänskap. Värdegrund. Olika levnadsvillkor.

Ziggy och isprinsessan

Profilteatern
Mars år 6

Docka med svart smink

Foto: Profilteatern

Tioåriga Ziggy bor tillsammans med mamma, pappa och sin storasyster Lula. Farsan röker och samlar kastanjer, mamman reser i jobbet mest hela tiden. Storasyster Lula tränar, pluggar och avskyr Ziggy som lyssnar på the Cure och kollar på James Bond-filmer. En dag ramlar filmkaraktären isprinsessan ut ur teven och in i Ziggys rum och liv. De blir vänner och tillsammans försöker de lista ut hur de ska få ordning på familjen. Men varför är isprinsessan så förbluffande lik farsan?
Ziggy och isprinsessan är, trots vardaglig svärta och läskiga spindelmonster, en hoppingivande berättelse om att våga se och leva med varandra. Med rök, videoprojektioner, musik, humor och fantasi bjuds vi på en livsbejakande berättelse.

Märgben

Norrdans
April år 4-6

Kvinnas rygg

Foto: Lia jacobi

En dansföreställning om identitet och tillhörighet.
– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?
Koreografen Simone Grøtte utforskar existentiella frågor som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också gör i ”Märgben.

De Passant

Riksteatern i samarbete med Laika
April år 3

Fyra män studerar en låda

Foto: Kathleen Michiels

Vara på väg.
Vissa människor känner sig hemma var de än befinner sig. Andra ägnar hela livet åt att söka och hitta en plats att rota sig på och kalla sitt hem. Men vad exakt är hemma? Det här är en berättelse om en grupp unga som precis har kommit fram till ett nytt land och ett nytt okänt språk.
En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning med livemusik och dansakrobatik. Livsavgörande ögonblick gestaltas genom fysisk lekfullhet.

Biet i huvet

Riksteatern
April år 5

Man i bubbelbad

Foto: Sören Vilks

En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Hunden

Dotterbolaget
April 5-åringar

Två clowner och en hund

Foto: Dotterbolaget

En clownföreställning om en mycket ensam hund på flykt som finner ett vänner och ett hem. En tidig morgon, precis när Couscous och Lala öppnat sin kebabvagn, får de besök av en mycket ensam hund. Högst motvilligt börjar kvinnorna tycka om den och hunden blir deras vän och förtrogna. Men en dag knackar hälsoinspektören på och den nya vänskapen ställs på prov. Hur mycket ska man riskera för att hjälpa? Hur mycket skall man dela med sig och vad kan man kräva när man behöver hjälp?
Det här är en lekfull föreställning om att hjälpa och hjälpas åt. Att mötas över språkbarriärer, missförstånd och om att lära känna sig själv genom andra.

Dotty hälsar på!

Korona dans
April år 2

Kvinna spiller ut vatten

Foto: Korona Dans

Dotty hälsar på! är en interaktiv klassrumsföreställning med ljudloopar och nutida dans. Dotty, en lite knasig dam med galant blus och fräsiga brillor, bygger ljudloopar i sin maskin och skapar tillsammans med eleverna soundtracket till sin dans. Absurda, ibland finstämda, ibland utflippade rörelser är Dottys signum och på slutet dansar alla med i en discoinspirerad trams-dans.

Speglingar

Musik Västernorrland
Weberkvartetten
April år 7-9

Fyra personer tittar mot kameran

Foto: Musik Västernorrland

Två tonsättare, två olika tider och platser.
Den ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitj, skildrade vid krigsslutet 1946  krigets vedermödor och fasor i en komposition som kom att kallas War Quartet. Nutida kompositören Jonas Bohlin belyser i sin kvartett, Chromatic Congruense dagens oro. Dessa angelägna verk reflekterar den omvärld de komponerats i, bägge med beskrivande undertexter.
Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter som är lika hemma i den klassiska som den moderna repertoaren som de förmedlar med starkt uttryck och engagemang.

Cirkel av aska

Giron Sámi teáther

Två händer håller om samma rep

Foto: Giron Sámi teáther

Vem äger jorden? Ta den gamla sanningen till ditt hjärta: till dem som har omtanke, till dem som hör anaturens gåvor. Barnet hör till modern, som fostrar det till ansvar. Färdmedel till den som färdas i ljuset. Egendom hör till givaren, styrka till den öppna handen. Fisken i sjön hör till den som sparar till återväxten i sju led, för den som ser först och beslutar sen.

Tråkmånsafton

Kompani Giraff
Maj år 1

Två personer jonglerar

Foto: Isak Stockås

En cirkusföreställning om årets tråkigaste dag. Baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson.
När Antti har tråkigt går han till Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin, världens bästa grannar. De påstår att precis som julafton och midsommarafton så finns det också en tråkmånsafton. Det är helt enkelt årets tråkigaste dag och den infaller just i dag. Det finns många fina tråkmånstraditioner som prylstädning, garderobsfiske och badkarsdykning. Men hur de än anstränger sig för att ha riktigt tråkigt så misslyckas de – det blir helt enkelt en alldeles för rolig dag.
Cirkusartisterna Julietta Birkeland, Jenny Soddu och Jean-Hicham Rahmoun gör rollerna som Antti, Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin. De berättar en historia där allt faller upp, dyker ut och cyklar fram. Med akrobatik, objektmanipulation och jonglering invigs publiken i Tråkmånsaftons oväntade traditioner.

En dag på cirkus

Cirkus Elvira
Maj/juni 5-åringar – år 3

Tjej blåser såpbubblor

Foto: Lia Jacobi

Clownen Daff-Daff ler

Foto: Lia Jacobi

Två timmar med Cirkus Elvira på Norra Berget. Ni kommer att gå på föreställning, besöka cirkusskolan och cirkusparken och få tid till matpaus. En dag fylld med föreställning, lek och träning i en glad och inspirerande cirkusmiljö.

 

Kontakt

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvrig

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvarig

060-19 24 91, 073-600 02 61

Johanna Strömblad Administratör, Webbredaktör

060-19 24 90

Öppettider

Telefontid 8:30-15:00

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.