Scenkonstarrangemang i förskola och grundskola

Sundsvalls Kulturskola har i uppdrag att arrangera scenkonst för barn och elever i Sundsvalls kommuns förskolor och grundskolor.

Detta görs enligt en fördelnings- och rättviseprincip för olika åldrar och skolor emellan.

Oftast kommer barnen till teaterkvarteren eller annan spellokal i Sundsvall. Ibland ges föreställningar hemma på den egna förskolan eller skolan.

Vårt mål är att öka samverkan mellan förskola och skola, Sundsvalls Kulturskola och kulturlivet.

Scenkonstombud

Vi vänder oss till scenkonstombuden på förskolor och skolor (ibland även direkt till lärare, förskolechef eller rektor). Deras uppgift är svara ja eller nej inom angiven tid på erbjudandet för att så många barn som möjligt ska få tillgång till utbudet och att publikplatserna fylls.

Pelle Svanslös
Teater Västernorrland
Januari/februari F-3

Måns och Pelle dansar

Foto: Teater Västernorrland

Gösta Knutssons tidlösa och älskade klassiker får nytt liv när Teater Västernorrland förvandlar berättelsen om Pelle och hans äventyr till en rivig musikal med klös! När Pelle var liten fick han sin svans avbiten av en råtta. Nu kommer han till Uppsala där alla katter har långa svansar. Elake Måns och hans kumpaner Bill och Bull beslutar sig för att sätta svanslösingen på plats. I ett svindlande äventyr som kastar sig mellan kattlöpning, romantik, marknadsgyckel och kidnappning måste Pelle visa mod och stå upp för sig själv. Pelle Svanslös är en berättelse om att våga vara sig själv och om att stå upp för varandra, berättad med humor och värme. Teman: Vänskap. Utanförskap. Mod.

Det stora äventyret
Cirkus Elvira
Januari F-1

Clownen Daff Daff åker i en bil

Foto: Lia Jacobi

Daff-Daff har packat sin bil och gett sig iväg på en lugn och stillsam semesterresa. Men det blir allt annat än stillsamt. För på sin färd möter han allsköns märkliga, lustiga och spännande figurer. Vart har han hamnat? Varför går alla på händer? Allt är upp och ner och bak och fram. Äventyret tar sin början. Det blir förvåningar, fantasterier och förbluffningar.Det blir ett stort äventyr fyllt av cirkus, skratt och lyckligt slut!

Ett ord är ett ord
Teater Pero
Januari 5-åringar

Två män tittar i lådor

Foto: Jonas Jörneberg

Vad ska man göra när batteriet laddar ur och skärmen slocknar? Man kan väl inte bara sitta och göra ingenting! I den här berättelsen dröjer det inte länge förrän fantasin sätter fart och man vill leka…leka affär! Plötsligt bubblar kreativiteten igång och allt blir möjligt. Här öppnas en ordaffär i vilken det säljs allehanda ord; långa och korta ord, ord som rimmar, snälla och arga ord och ord som lyser som solen.

När isen fick musiken
Musik Västernorrland
Februari F-1

En man med gitarr i snöstorm

Foto: Musik Västernorrland

Följ med i en berättelse där den musikglada isbjörnen Loke får ett uppdrag av isbjörnskungen att rulla ut på äventyr runt Isriket för att få andra levande varelser att förstå att musik är något som förenar oss alla. Vad tror ni? Kommer pingvinerna, vargarna, sälarna eller valarna att tycka om dessa fantastiska melodier som Loke spottar ur sig? Denna föreställning bjuder på härliga och sköna sånger som du säkerligen inte kan motstå att sjunga med i. Häng med Jimmy Mattsson på en musikalisk resa!

Har du hört att Rosie bitit i gräset?
Pygméteatern
Februari år 3
Fritt efter Dödenboken av Pernilla Stalfelt

En man håller i en jordglob

Foto: Dragan Popovic

Med sin humor och stilistiska förmåga skildrar Pernilla Stalfelt på ett roligt, fantasifullt och sakligt sätt de stora existentiella frågorna. För små som för stora. Det är svårt att förstå vad döden är, men lite grann kan man veta i alla fall. Inga undringar är för små, för stora eller omöjliga. Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? En pjäs i femton korta betraktelser kring livet och döden. Med mycket humor och lite sång och musik tar vi oss an de stora frågorna!

Far and away
Nordiska Kammarorkestern med Orvar Säfström
Februari år 7-9

Tecknad bidl på Harry Potter

Foto: Nordiska Kammarorkestern

I årets största populärkulturella upplevelse tar Orvar Säfström med er på en resa in i fantasins riken, där tekniken och magin går hand i hand!
Far and Away hyllar science fiction och fantasy och musiken hämtas från de mest älskade filmerna, tv-serierna och spelen med rymd- och fantasytema som till exempel Star Wars, Sagan om Ringen, Avatar, Narnia, Aliens och Harry Potter. Sopranen Sabina Zweiacker bjuder på ögonblick av gåshud i verk från Game of Thrones, Skyrim och Battlestar Galactica.
Orvar Säfström har tidigare gästat Sundsvall och samarbetat med Nordiska Kammarorkestern och TV-spelskonserten SCORE. För många är han kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan på SVT.

Vad vet man?

Teater PERO

Februari År 7-9

Ord på svart botten

Foto: Teater PERO

Den mänskliga hjärnan är fantastisk och ständigt beredd på att tänka om och tänka nytt. I denna pjäs pepprar vi vår publik med information om den senaste hjärnforskningen i sann TED Talks-anda! Vi väcker publikens nyfikenhet genom att kasta fram ett smörgåsbord av fakta i ett rasande tempo. I en mix av humor och allvar låter vi publiken förstå att hjärnan är fascinerande och det finns massor att upptäcka! I denna ungdomspjäs vill vi utmana och betrakta, beakta både det konkreta och det abstrakta, och kanske upptäcka alternativa fakta.

(O)SYNLIG(T) En folkmuscirkusföreställning
Bjäran, Kaaos Kaamos och Cirkus Elvira
Mars år 7-9

Cirkuskonster

Foto: Bjäran och Cirkus Elvira

Föreställningen bygger på intervjuer med ungdomar i åldrarna 13-19 år som ger en eftertänksamhet och förståelse för hur normer och ramar påverkar identitetsskapandet.
Bjäran är ett band som med integritet hämtat från Mittsveriges traditionsmusik, tight samspel och nyskapande arrangemang når ut till såväl vana som ovana folkmusiklyssnare. De presenterar en banbrytande folkumucirkusföreställning i samarbete med Cirkus Elvira och cirkusartisterna Erika Ahola, Johan Sjölund och Erik Glas (Kaaos Kamoos).

Bokronden
Embla dans och teater
Mars 5-åringar

Två kvinnor med böcker

Foto: Lina Ikse

Gå på upptäcktsfärd i biblioteket! Embla dans och teater presenterar Bokronden – en dansande hyllning till böcker och läsandet. Bland böcker och hyllor, mysiga fåtöljer och skrivbordslampor går två entusiastiskt dansande bibliotekarier sin bokrond. För en stund följer barnen med på en upptäcktsfärd där de får se och höra saker de aldrig tidigare stött på i biblioteket. Med sina fantasifulla upptåg skriver de dansande bibliotekarierna ett nytt kapitel i bibliotekets historia.
Bokronden är en interaktiv dansföreställning för barn på bibliotek. Genom bokstäver, ord, böcker och dans utforskar vi tillsammans biblioteket och även nya och spännande former på hur vi kan läsa.

Varför? Därför. Annars…
Teater Tre
Mars 5-åringar

En man matar ett barn

Foto: Teater Tre

Välkomna till brottningsmatchen mellan vill och måste!
Frukostmacka, overallpåklädning, hämtning och lämning. Denna ständiga vardagsdans mellan liten och stor är ibland munter, ibland utmanande och ibland en aning absurd. För när ett nu ska samsas med ett senare är det lätt att de börjar kivas. Och vem bestämmer egentligen, och varför? Varför Därför Annars är en tänkvärd komedi fylld med slapstick och massor av rörelse.

Fyra spänn City
Teater Västernorrland
Mars år 5

Animerad bild. En tjej och kille blickar framåt.

Foto: Teater Västernorrland

Välkommen till Fyra spänn City! Här kan du bli blåst av en skummis när som helst. Här blir någons gamla pizzakant en annans festmåltid. I Fyra spänn City samlas alla som inte har råd att bo i den vanliga staden. Varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Problemet är bara att alla varor i den enda butiken kostar just fyra spänn styck. Bland gamla sopor och udda typer växer Dino upp med sin lata storasyster Jelena. Det bästa Dino vet är när Jelena är glad men hon tycker nästan allt är dåligt. Jelena äger en sak som hon älskar – ett par 18 centimeter höga platåskor som hon knappt kan gå i. När Dino av misstag råkar byta bort Jelenas platåskor på den svarta marknaden blir hon galen. För att få tillbaka dem måste de göra sitt livs största kupp. Fyra spänn City är en spännande komedi om vänskap och konsten att samarbeta med människor helt olik en själv.
Pjäsen har tagits fram tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall. Samarbetet är en del av Teater Västernorrlands nya arbetssätt Kreativa Klasser.
Teman: Vänskap. Värdegrund. Olika levnadsvillkor.

Ziggy och isprinsessan
Profilteatern
Mars år 6

Docka med svart smink

Foto: Profilteatern

Tioåriga Ziggy bor tillsammans med mamma, pappa och sin storasyster Lula. Farsan röker och samlar kastanjer, mamman reser i jobbet mest hela tiden. Storasyster Lula tränar, pluggar och avskyr Ziggy som lyssnar på the Cure och kollar på James Bond-filmer. En dag ramlar filmkaraktären isprinsessan ut ur teven och in i Ziggys rum och liv. De blir vänner och tillsammans försöker de lista ut hur de ska få ordning på familjen. Men varför är isprinsessan så förbluffande lik farsan?
Ziggy och isprinsessan är, trots vardaglig svärta och läskiga spindelmonster, en hoppingivande berättelse om att våga se och leva med varandra. Med rök, videoprojektioner, musik, humor och fantasi bjuds vi på en livsbejakande berättelse.

Märgben
Norrdans
April år 4-6

Kvinnas rygg

Foto: Lia jacobi

En dansföreställning om identitet och tillhörighet.
– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?
Koreografen Simone Grøtte utforskar existentiella frågor som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också gör i ”Märgben.

De Passant
Riksteatern i samarbete med Laika
April år 3

Fyra män studerar en låda

Foto: Kathleen Michiels

Vara på väg.
Vissa människor känner sig hemma var de än befinner sig. Andra ägnar hela livet åt att söka och hitta en plats att rota sig på och kalla sitt hem. Men vad exakt är hemma? Det här är en berättelse om en grupp unga som precis har kommit fram till ett nytt land och ett nytt okänt språk.
En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning med livemusik och dansakrobatik. Livsavgörande ögonblick gestaltas genom fysisk lekfullhet.

Biet i huvet

Riksteatern

April år 5

 

Man i bubbelbad

Foto: Sören Vilks

En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Hunden
Dotterbolaget
April 5-åringar

Två clowner och en hund

Foto: Dotterbolaget

En clownföreställning om en mycket ensam hund på flykt som finner ett vänner och ett hem. En tidig morgon, precis när Couscous och Lala öppnat sin kebabvagn, får de besök av en mycket ensam hund. Högst motvilligt börjar kvinnorna tycka om den och hunden blir deras vän och förtrogna. Men en dag knackar hälsoinspektören på och den nya vänskapen ställs på prov. Hur mycket ska man riskera för att hjälpa? Hur mycket skall man dela med sig och vad kan man kräva när man behöver hjälp?
Det här är en lekfull föreställning om att hjälpa och hjälpas åt. Att mötas över språkbarriärer, missförstånd och om att lära känna sig själv genom andra.

Dotty hälsar på!
Korona dans
April år 2

Kvinna spiller ut vatten

Foto: Korona Dans

Dotty hälsar på! är en interaktiv klassrumsföreställning med ljudloopar och nutida dans. Dotty, en lite knasig dam med galant blus och fräsiga brillor, bygger ljudloopar i sin maskin och skapar tillsammans med eleverna soundtracket till sin dans. Absurda, ibland finstämda, ibland utflippade rörelser är Dottys signum och på slutet dansar alla med i en discoinspirerad trams-dans.

Speglingar
Musik Västernorrland
Weberkvartetten
April år 7-9

Fyra personer tittar mot kameran

Foto: Musik Västernorrland

Två tonsättare, två olika tider och platser.
Den ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitj, skildrade vid krigsslutet 1946  krigets vedermödor och fasor i en komposition som kom att kallas War Quartet. Nutida kompositören Jonas Bohlin belyser i sin kvartett, Chromatic Congruense dagens oro. Dessa angelägna verk reflekterar den omvärld de komponerats i, bägge med beskrivande undertexter.
Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter som är lika hemma i den klassiska som den moderna repertoaren som de förmedlar med starkt uttryck och engagemang.

Cirkel av aska

Giron Sámi teáther

Två händer håller om samma rep

Foto: Giron Sámi teáther

Vem äger jorden? Ta den gamla sanningen till ditt hjärta: till dem som har omtanke, till dem som hör anaturens gåvor. Barnet hör till modern, som fostrar det till ansvar. Färdmedel till den som färdas i ljuset. Egendom hör till givaren, styrka till den öppna handen. Fisken i sjön hör till den som sparar till återväxten i sju led, för den som ser först och beslutar sen.

Tråkmånsafton
Kompani Giraff
Maj år 1

Två personer jonglerar

Foto: Isak Stockås

En cirkusföreställning om årets tråkigaste dag. Baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson.
När Antti har tråkigt går han till Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin, världens bästa grannar. De påstår att precis som julafton och midsommarafton så finns det också en tråkmånsafton. Det är helt enkelt årets tråkigaste dag och den infaller just i dag. Det finns många fina tråkmånstraditioner som prylstädning, garderobsfiske och badkarsdykning. Men hur de än anstränger sig för att ha riktigt tråkigt så misslyckas de – det blir helt enkelt en alldeles för rolig dag.
Cirkusartisterna Julietta Birkeland, Jenny Soddu och Jean-Hicham Rahmoun gör rollerna som Antti, Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin. De berättar en historia där allt faller upp, dyker ut och cyklar fram. Med akrobatik, objektmanipulation och jonglering invigs publiken i Tråkmånsaftons oväntade traditioner.

En dag på cirkus

Cirkus Elvira

Maj/juni 5-åringar – år 3

Barn i cirkusläder

Foto: Lia Jacobi

Tjej blåser såpbubblor

Foto: Lia Jacobi

Clownen Daff-Daff ler

Foto: Lia Jacobi

Två timmar med Cirkus Elvira på Norra Berget. Ni kommer att gå på föreställning, besöka cirkusskolan och cirkusparken och få tid till matpaus. En dag fylld med föreställning, lek och träning i en glad och inspirerande cirkusmiljö.

 

Kontakt

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvrig

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvarig

060-19 24 91, 073-600 02 61

Johanna Strömblad Administratör

060-19 24 90

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.