Scenkonstarrangemang i förskola och grundskola

Sundsvalls Kulturskola har i uppdrag att arrangera scenkonst för barn och elever i Sundsvalls kommuns förskolor och grundskolor.

Detta görs enligt en fördelnings- och rättviseprincip för olika åldrar och skolor emellan.

Oftast kommer barnen till teaterkvarteren eller annan spellokal i Sundsvall. Ibland ges föreställningar hemma på den egna förskolan eller skolan.

Vårt mål är att öka samverkan mellan förskola och skola, Sundsvalls Kulturskola och kulturlivet.

Scenkonstombud

Vi vänder oss till scenkonstombuden på förskolor och skolor (ibland även direkt till lärare, förskolechef eller rektor) med ett erbjudande till en föreställning. Ombudens uppgift är svara ja eller nej inom angiven tid på erbjudandet för att så många barn som möjligt ska få tillgång till utbudet och att publikplatserna fylls.

I gemensamma Coronatider, när samtliga vårens scenkonstföreställningar för förskola och grundskola i Sundsvalls kommun är inställda, finns här en möjlighet från UNGA KLARA – Sveriges nationella scen för barn och unga, att digitalt ta del av tre av deras föreställningar:
“För att jag säger det” Målgrupp 3-5 år och uppåt.
“VISIT” Målgrupp 15 år och uppåt.
“X” Målgrupp 15 år och uppåt.

RIKSTEATERN ger också möjlighet att streama några av sina föreställningar. Bl.a kan ni se “Du har hela livet, habibi” som vi skulle arrangerat för högstadiet i maj.

Ta hand om varandra.

CIRKUS SVEA OCH RYMLINGEN
Cirkus Elvira
Åk 1, januari

Clownen Daff - Daff.

Foto: Cirkus Elvira

En färgsprakande föreställning fylld av ekvilibristiska artister, komiska krumbukter, hemliga hemligheter och en rymling!
På Cirkus Svea är det full fart! Daff-Daff och hans vänner förbereder sig för årets stora julshow. Förvåningen är därför stor och förvirringen total när så plötsligt showen är INSTÄLLD.
Varför och av vem ??

KONSTIGA DJUR
MittiPrickteatern
F-klass januari

Två skådespelare i dräkter som mullvad och hasselmus.

Foto: Mittiprickteatern

En föreställning fylld av musik och sång och en hel rad av de mest konstiga djur du träffat på!
Efter Lotta Olssons och Maria Nilsson Thores August-nominerade bok. Jättemyrsloken misstänker att hon är det konstigaste djuret i världen. Det tycker i alla fall Hasselmusen. Men för att vara säker på sin sak så anordnar Myrsloken en tävling där alla djur som vill själva får anmäla sig och berätta varför just de är konstigast.
Det sig att en hel del alldeles vanliga djur också kan vara jättekonstiga.
Är du konstig? Hur konstig då? Vem är konstigast? Jättemyrsloken inbjuder härmed till den första Konstiga djur-tävlingen. Skicka ansökan senast fredag.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?
Nordiska Kammarorkestern
F-klass/1:or, januari/februari/april/maj

Nordiska kammarorkestern repeterar.

Foto: Musik Västernorrland

Ett besök hos Nordiska Kammarorkestern i Tonhallen! Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig om de olika instrumenten– och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepepetitionen startar hälsar barnen på dirigenten. Besöket avslutas med att barnen lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.

ONDSKAN
Teateri
Åk 8, februari

Man läser från papper

Foto: Magnus Aronsson

”Man måste slåss mot djävulskapet. Man kan inte säga att man ska göra det någon annan gång eller någon annanstans”
Eriks vardag är fylld av våld, slagen av sin far och gängledare i skolan. Men när några av medlemmarna blir tagna på bar gärning för stöld blir ledaren relegerad och möjligheten till ett nytt liv öppnar sig. Erik skickas iväg till internatskolan Stjärnsberg fast besluten att lämna våldet bakom sig.
På Stjärnsberg blir han bästa vän med den studiebegåvade Pierre. Erik studerar flitigt och försöker bli accepterad på skolan. Men verkligheten vill annorlunda. Skolan styrs genom ”kamratuppfostran” och när Erik vägrar att rätta in sig i ledet börjar de äldre eleverna trakassera Pierre med allt grövre medel. Erik ställs inför för ett ödesdigert val: att tiga still och rädda sig själv eller med alla medel bekämpa ondskan och rädda sin bästa vän.
Pjäsen bygger på Jan Guillous prisbelönta bestseller.

OKÄNDA DJUR & MAGISKA VATTEN
– en träddimensionell pjäs
Teater Soja
Åk 2, februari

Målad affisch med texten Okända djur och magiska vatten

Foto: Teater Soja

Vad vet vi om vad som finns och inte finns? Det sägs att träd kan prata med varandra genom rötterna. Det finns de som påstår att vatten blir renare om någon sjunger vackert för det. Carsten och Kirsten ger sig ut med sin rotavlyssningsapparatur för att ta reda på mer.
Det finns 3000 miljarder träd i världen. 15 miljarder av de träden huggs ned varje år. Carsten och Kirsten vill veta hur skogen reagerar på det. De vet att antalet träd måste ökas för att planeten skall må bra.
De träffar konstnären Malgunda som under 20 års tid försökt måla skogens själ. Plötsligt dyker direktör Jensen från AB Plastinvest upp. Han vill hugga ner all skog och bygga en husdjursrekreationsyta i plast i stället. Hur skall Carsten, Kirsten och Malgunda göra nu? Kan de få hjälp av okända djur och magiska vatten?

BZZZ! OM BIN OCH MÄNNISKOR
Pygméteatern
Åk 2, februari

Två dockor.

Foto: Pygméteatern

En lekfull och filosofisk föreställning. Med dockor och två skådespelare berättas om hur bin och människor interagerat sedan urminnes tider, och vad vi kan göra för att hjälpa våra hotade vänner.
Bin var här långt innan oss – redan för 120 miljoner år sedan levde de sitt märkliga liv här på jorden. De överlevde meteorsmällen som utrotade dinosaurierna, såg mammutarna dö ut och människors tidsåldrar komma och gå. Bina har sett antiken, Shakespeares dramer och industrialiseringen födas. Hela tiden har de idogt arbetat vidare med sitt sisyfosarbete – att pollinera blommor som sen kan bära frukt. Idag är binas framtid hotad, men hoppet om räddning finns. Om det finns modiga människor som kan hjälpa till…

PINOCCHIO
Teater Västernorrland
Åk 3-5, februari/mars

Målad bild av Pinocchio

Foto: Teater Västernorrland

Familjeföreställningen Pinocchio är en storslagen musikal efter den klassiska sagan, med nyskriven musik av medlemmar ur glamrockbandet The Ark.
Med häftig musik, storslagna scener, smygande skräck och knasig humor möter vi Pinocchio på hans resa från bakgården av en cirkus till den enorma hajens mage! Det är också en berättelse om empati, lögn, en näsa och kärleken mellan en levande trädocka och en pappa.

MAGNET
Norrdans
Åk 7, februari

Fidgetspinner i tavelram.

Foto: Norrdans

En klassrumsföreställning om attraktion, demokrati och grupptryck.
Välkommen in i en värld av granitgrå kraft och elektronisk stämning där två dansare stämmer av, mäter och väger energin i dig och mellan varandra. Vi blir järnstoft, magneter och kraftfält. De utforskar hur vi påverkar varandra i rummet och vem som bestämmer. Om någon bestämmer. Och vad det gör med oss andra. Den egna viljan finns där, men hur beter den sig? Hur hör vi den?
Magnet är en klassrumsföreställning som handlar om jaget och gruppen. Om attraktion, påverkan, demokrati och grupptryck. Om mötet mellan människor och allt vi gör för och mot varandra och hur det påverkar oss. Hur vi dras in i, med på och iväg ur olika sammanhang. Magnet är fysisk upplevelse som ekar kvar i kroppen när en lämnar rummet och som rör om i landskapet inuti varje person.
Publiken är delaktig och bjuds in i olika mönster och får stundtals möjlighet att bestämma var föreställningen ska ta vägen. Vi delar på kraften.

VICTORS VARIETÉ OCH VELOCIPEDER
Nordcirkus
Åk 5, februari

Två personer med äldre cyklar

Foto: Nordcirkus

Victor bjuder in till sin varieté där cirkuskonster varvas med cyklar och galna upptåg.
Victor dukar fram sin show där inbjudna artister bjuder på spektakulära cirkusnummer och han själv förevisar sina olika cyklar. Det blir hisnande handstående, luftakrobatik, jonglering mm. Allt andas en anda av Charleston och vägdamm.

ÖGONBLICKET
Unga Klara
Åk 5, februari

Affisch med texten ögonblicket.

Foto: Unga Klara

Ögonblicket handlar om förmågan till empati som aktiv handling: att närma oss, känna in och relatera. Det där som gör oss till en del av varandra, om så bara för ett ögonblick. Ögonblicket är en världsomspännande teaterföreställning som utspelar sig såväl lokalt på skolan som runt om i världen, där skådespelarna berättar flera berättelser inspirerade av olika kulturers berättarform genom språk, musik, sång, dans och rytm.

HÖRA HEMMA
Teater Kung och Drottning
5-åringar, mars

Två skådespelare i mörkt rum

Foto: Teater Kung och Drottning

En föreställning om just det, att höra hemma och att hitta (ett) hem. Med väldigt få ord men mycket rörelse och dans till nykomponerad musik av Ulf Eriksson får publiken följa karaktärerna när de försöker reda ut vad som är mitt och ditt och om det kan bli vårt?
Kan en mjuk och varm plats som känns hemma för en, kännas främmande och skrämmande för en annan? Om någon plötsligt kommer till min mjuka, varma plats, kan den då bli skrämmande och främmande för mig? När blir en plats min och med vilken rätt kan jag stänga någon ute från den platsen.
Höra hemma är en föreställning vars tema är det grundläggande mänskliga behovet av att ha någon plats att kalla sitt ”hem”. Varför är ditt hem inte mitt? Kan det bli mitt? Eller vårt?
Vi kan tillsammans komma fram till att något som kan upplevas som ”Mitt”, kanske blir än bättre om det får bli vårt.

VIDEOPLAY – GAMING MUSIC
Musik Västernorrland
Åk 6, mars

Ung man spelar tv-spel

Foto: Musik Västernorrlan

1986 släpptes Nintendos 8-bitarskonsol i Sverige och för barn och ungdomar världen över öppnades nya dörrar till magiska världar. Musiken till spel som Super Mario, Zelda och Metroid är idag kultförklarad.
Nu har några musiker från Västernorrland valt att försöka tolka en del av den fantastiska musik som finns till Nintendo 8-bit. Ur en enorm låtskatt har några guldkorn valts ut och sedan arrangerats av basisten i bandet till något som bäst kan beskrivas som rockjazz med inslag av improvisation.
Bandet består av musiker som har rötter i jazz och improviserad musik men även i rock/pop och folkmusik.

BOKSTAVSBYRÅN
Zebradans (se bra dans)
F-klass, mars

Två dansare håller i stora bokstäver.

Foto: Zebradans

Inger och Sanna har mycket att göra! Telefonen ringer stup i kvarten och olika läs och skrivuppgifter ska lösas. Åt vilket håll skrivs ett brev? Hur blir en krumelur en bokstav? Sammansatta ord får eget liv och plötsligt dansas orden till en härlig låt! Disco… och kula… disco… och svans… disco och DANS blir discodans! Publiken är med och ljudar och hjälper till med olika ord. Efter föreställningen ingår en dansverkstad med lek- och rörelsebaserade övningar. Bokstavsbyrån utgår från läroplanen. Föreställningen kompletterar den ordinarie läs- och skrivundervisningen, via estetiska läroprocesser och levande scenkonst. I ett lekfullt sammanhang med hjälp av danskonsten tar vi fasta på fantasi, lek och rörelse för att på ett lustfyllt sätt arbeta med barns språkutveckling.

NYA SKOR
Molièreensemblen
Åk 1, mars

Målad affisch med många skor

Foto: Molieréensemblen

Charlies högsta önskan är ett par nya skor. Så när brevet från mormor kommer, blir han överlycklig.
På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en viss skoaffär, där det arbetar en mycket speciell skomakare.
Där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det mormor inte berättar?
En föreställning med musik, komik och magi.

TARABBAND
Musik Västernorrland
Åk 7-8, april

Musikerna i tarabband poserar.

Foto: Musik Västernorrland

Fullständigt unikt på den svenska musikscenen, kanske det enda av sitt slag i världen? Tarabbands musik och texter omfamnas av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak. I Sverige och Europa lämnar bandet ett färgstarkt avtryck med sin ”tarab” – ett arabiskt uttryck för extas genom musik. En tvärkulturell musikalisk upplevelse som resonerar tarab; den universella känslan när känslor och musik blir en. Tarabbands musik går ut från Malmö, reser via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad som skapar bandets ursprungliga kompositioner och ljud. Nadin som är gruppens karismatiska frontfigur och vokalist flydde från Irak 2001 och kom till Sverige som flykting. Hennes texter sammanfogar politiska och sociala ämnen tillsammans med frågor om identitet, överlevnad, kärlek och strävar alltid efter fred och tolerans mellan de olika kulturerna. Att väva in det personliga elementet i låtarna gör det möjligt för Nadin att dela berättelser och sina historier om krig, berättelser vi sällan hör om.

IN SERVICE
Norrdans
Åk 8-9, april

En person framifrån med 6 armar och händer.

Foto: Norrdans

IN SERVICE handlar om dansarens tillgänglighet. Hur de gör sig själva tillgängliga att uppträda inför en publik och bli objekt för publikens blickar, förväntningar, behov, dömande och kanske också ogillande.
Vad samtycker de till att erbjuda? Vad är deras motivation för att placera sig i denna position? Hur långt kan de eller är villiga att gå för att tillfredsställa sina egna behov, sina kollegors, och vad de antar att åskådarnas önskningar är? Och varför utsätter de sig för detta? Hur skulle ett uppror se ut?
IN SERVICE visas dansarna, personliga porträtt ihopkopplade i en koreografisk maskin med evig tillgänglighet. Alltid redo att tjäna med de bästa avsikterna. Vad kan gå fel?

SIGNAL
Claire Parsons Co.
5-åringar, april

Fyra dansare bär på en ljusstav.

Foto: Martin Skoog

SIGNAL är en föreställning som bjuder in, sänder ut och signalerar. Ett allkonstverk och en lek med rörelse, ljud, ljus, film och bild, där dansare och publik befinner sig i samma upplevelserum – tillsammans. Välkommen till en poetisk, överraskande och egensinnig föreställning med nya perspektiv. Här får du sitta, stå och gå. Och hålla någon i handen om du vill!
Vad är signaler och hur skapar vi dem? SIGNAL bjuder in till en förunderlig värld där du upptäcker kropp och ljud i nya sammanhang. Att vara framför och bakom, mitt i och i periferin, att kommunicera och signalera. Att signalera betyder också att kommunicera något som bär med sig en betydelse; känslor, intryck, avstånd.

Här finns trailer.

DU HAR HELA LIVET, HABIBI
Riksteatern
Åk 7-9, maj

Målad affisch av två personer som flyger.

Foto: Riksteatern

En svindlande föreställning om mobbning, identitet, kultur, rasism och hopp.
Tänk att träffa sig själv om femton år? Eller sig själv för femton år sedan? Det osannolika scenariot blir verklighet för Cynthia när den yngre och den äldre versionen av henne träffar varandra i en annan dimension. I ett annat tidsrum försöker de återberätta historier från uppväxten, men de minns dem helt olika. Vad stämmer? Vems sanning gäller? Hur är det att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording? Hur upplevs mobbing och vad krävs för att överleva skolan – och hur skiljer det sig från vuxenlivets utmaningar och samhällets osynliga regler?

VI KAN GÖRA VAD DU VILL
Norrdans
Åk 6, maj

En person lägger handen på en annan persons axel.

Foto: Norrdans

Vi kan göra va du vill riktar sig till den unga publiken. Snarare än en traditionell teatersituation med en sittande publik så önskar koreografen och kostymdesignern att dansen ska hända runt, bland och kanske med besökarna. Likt en dansbana eller en samling i en församlingslokal så kommer Vi kan göra va du vill att jobba med dansen som en social händelse där publiken och Norrdans tillsammans skapar ett sammanhang som utforskar hur vi kan se annorlunda på nationell identitet och gemenskap.

Under Ht 2019, v.40, är Sundsvalls Kulturskola stolta, glada och fyllda av förväntningar över att välkomna Unga Klara till Sundsvall när de startar sin turné i Sverige. Just nu är de hemkomna från Sydafrika efter avslutad turné i Kina.
Unga Klara har med sig tre olika föreställningar för barn/elever i olika åldrar och kommer även att spela offentligt, hålla olika workshops och seminarier.
Unga Klara är utnämnda till Sveriges första nationella scen för barn och unga och vi i Sundsvall är en av femton städer som har lyckan att hälsa dem välkomna!

SANT ENLIGT VEM?

Teater Tre

Åk 9 September

Två män kramas

Foto: Teater Tre

Daniel är en helt vanlig tonåring i en helt vanlig liten stad. Han bor med sin pappa, men de kommer inte riktigt överens; de når och förstår inte varandra. I skolan finns Lisen och så de där kompisarna som pressar Daniel till sådant han egentligen inte har lust med. Allt han vill är att komma bort och få en chans att börja om på nytt. Men hur bryter man sig loss från vänner, familj och kanske sig själv? Hur når man varandra genom bottenfrusen sorg? Hur vet man att det man känner är det rätta? Sant enligt vem? är ett gripande och fysiskt drama om en ung person som vill göra slut med sin lilla värld för att upptäcka det som ännu är okänt, vilket sätter både vänskap och familjerelationer på spel.

Lärarhandledning Sant enligt vem?

KONGERO – FOLK’APPELLA

Musik Västernorrland

Åk 4 September

Fyra kvinnor i en trapp

Foto: Kongero

Kongero tar lyssnaren på en musikalisk, historisk och allmänmänsklig resa med nordiska folksånger som grund. Rafflande historier med rötter i medeltiden varvas med svängig dansmusik och sång. Vi kan få följa med en vallflicka upp i skogen där hon tar hand om sina djur, eller en sjöman som reser ut på havet och möter en storm, varför inte en gråtande flicka vid en spinnrock, kanske ett bergtroll som lurar i skogen, någon som tvingas resa till ett annat land. Kongero tar upp aktuella ämnen som t ex flykt, integration och diskriminering och teman som kärlek och längtan får liv i deras musik. En ensemble med fyra röster rör sig lätt och flexibelt bland publiken och bjuder in lyssnaren att delta. Sång har alltid varit ett kommunikationsmedel för idéer, information eller nödrop sedan långt innan mobil, Facebook, Spotify eller nyhetsmedia. Med hjälp av traditionella låtar och visor knyter Kongero en väv av historia och nutid.

Här kan du lyssna på Kongero

HEJ HYPER – EN MUSIKAL OM NPF

Teater De Vill

Åk 2 September

En ung kvinna läser en bok

Foto: Teater De Vill

Med musik och teater som inspiration och metod vill Hej Hyper på ett lustfyllt sätt bidra till ökad förståelse och bättre villkor för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i skolan. M lever i en kaosartad värld. I skolan säger de ”skärp dig” och på fritids är det svårt att leka med andra. Föräldrarna älskar henne, men har ändå ibland svårt att förstå hur det känns att vara just hon, att vara M. Men, i hennes alldeles egna lilla krypin, där mjukisdjuren trängs med instrumenten – kan hon vara precis som hon vill! Där spelar hon alla roller i sitt liv. I sin egen värld med sin musik och sina tankar kan hon växa sig stark. Så stark att hon kan känna att hon har rätt att vara precis den hon är – och att hon är stolt över att vara just M.

Här hittar du bl.a lärarhandledning

FALLET EXET

Teater Västernorrland/Nyxxx

Åk 7-9 September/oktober

Ung person med luva nerdragen

Foto: Teater Västernorrland

En interaktiv berättelse och spelupplevelse där publiken deltar med hjälp av surfplattor. Tillsammans samlar ni ledtrådar, möter dramats rollfigurer och driver handlingen framåt i detta spännande äventyr! Exet försvinner spårlöst redan första dagen i sin nya högstadieskola. Ingen av de vuxna verkar bry sig och det blir klassens (publikens) uppgift att lösa mysteriet. Nyxnäs, det lilla samhället där allt utspelar sig, visar sig vara en rakt igenom korrupt plats på jorden. En plats där varken poliser, journalister, rektorer eller mammor drar sig för att muta, svika eller bedra sin omgivning för att få det de vill. I jakten på sanningen konfronteras publiken med människor som på olika sätt bär skuld till Exets försvinnande. En jakt som till slut blir en kamp på liv och död. Denna hybrid av teater- och spelupplevelse handlar om att vara ung idag, om förtroenden, förändring, relationer och svek. En spännande, dråplig och relevant föreställning för tonåringar och unga vuxna.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?

Nordiska Kammarorkestern

F-klass  September/oktober/november

En synfoniorkester

Foto: Nordiska Kammarorkestern

Barnen träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig om de olika instrumenten– och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepepetitionen startar får barnen hälsa på dirigenten. Besöket avslutas med att barnen lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.

MUSIKRAKETEN

Musik Västernorrland

5-åringar September

Fyra musiker med instrument

Foto: Musik Västernorrland

Bravissimo-konserten kommer till din förskola/skola och spelar för alla barn. Konserten framförs i en trygg miljö där alla känner sig välkomna. Här får man lyssna på sitt eget sätt, med öronen – eller med hela kroppen! Likt en raket sker vår konsertproduktion i två sammanlänkade delar. Publiken lyssnar på olika sätt; genom att blunda, röra sig till musiken, sjunga och spela med. I slutet av konserten visar vi en loppa med ett lösenord. Men shhh…säg ingenting till barnen, det är en överraskning! Tanken med loppan är att ge föräldrarna en inblick i vad barnen fått uppleva och kan vara ett roligt sätt att samtala om konserten tillsammans.

MED ETT MUNSPEL I FICKAN HAR MAN ALDRIG TRÅKIGT

Musik Västernorrland

Åk 2 September/oktober

Två män i närbild

Foto: Musik Västernorrland

Ta ett munspel sätt det till munnen, blås och sug. Det kommer säkert låta som en ”siren” i dur. Möt två mästare på detta lilla tillsynes oansenliga instrument. Två av Skandinaviens absolut främsta munspelare. Välkommen till en folkmusikföreställning för alla åldrar med munspelet i centrum. Det är en omväxlande och rolig konsert med två mycket glada personer som presenterar flertalet instrument i samma genre – munspelet.

GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH!

Unga Klara

Åk 7 Oktober

Foto: Unga Klara

En energisk, fartfylld, väldigt humoristisk föreställning där vi pratar högt och skamlöst, fritt från pekpinnar om allt det som rör sig i huvud och kropp på tjejer i puberteten. Girls will make you blush! är en kombinerad dans- och teaterföreställning och koreograferas/regisseras av duon Mari Carrasco & Gustav Deinoff. En energisk, fartfylld, väldigt humoristisk föreställning där vi pratar högt och skamlöst, fritt från pekpinnar om allt det som rör sig i huvud och kropp på tjejer i puberteten. Vi går rakt på sak, avdramatiserar, dissekerar och detaljstuderar, med humor och allvar, känslomässigt och pragmatiskt men aldrig någonsin mästrande eller förmanande. Vi vill upphöja puberteten och kvinnoblivandet till det viktigaste och mest angelägna ämne som man överhuvudtaget kan komma att tala om. Vi skapar en miljö där tjejer och killar kan diskutera tjejers pubertet som en självklarhet.

Här kan du läsa mer om föreställningen

Lärarhandledning Girls will make you blush!

DE JAG EGETLIGEN ÄR

Unga Klara

Åk 4 Oktober

Foto: Unga Klara

Som barn letar en efter någon att vara. Som vuxen söker en efter vem en egentligen är. Men det finns många att vara. Många att leta efter. Texten är byggd kring berättelser om de karaktärer från böcker, film, serier och verklighet som vi ibland fantiserat att vi är. Vad gör drömmarna om oss själva med oss? De jag egentligen är handlar om alla dem vi också kan vara när vi verkligen är oss själva. Spelas med integrerad teaterworkshop.

Lärarmaterial De jag egentligen är

VILL HA HUND

Dockteatern Tittut

5-åringar Oktober

En man och en stor leksakshund ligger på golvet

Foto: Dockteatern Tittut

En dans- och dockteaterföreställning om att toklängta efter en egen hund. Plötsligt slår den till, längtan efter en hund. Mjuka tassar, blöta pussar, gosig päls, fuktig nos och ögon att drunkna i. Det är värme och hjärta. Kärlek. En egen hund som alltid viftar på svansen när den ser dig är rena lyckan. En bundsförvant i alla lägen. En lekkamrat och tröst i mörkret, värt allt eventuellt besvär. Det är en längtan så stark att du ser positivt på det mesta – saker och ting brukar ordna sig till det bästa. Eller?

Trailer Vill ha hund

FÖR ATT JAG SÄGER DET

Unga Klara

5-åringar Oktober

Flera skådespelare ligger på golvet

Foto: Unga Klara

Barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv. Synen på barnet är att det ska växa upp och bli färdig människa. Barndomen är en parentes, vuxenheten är norm. Att vara barn är att snart bli vuxen. Varför ser vi inte barnet som en fullvärdig människa? Alla vuxna har varit barn. Hur kommer det sig att vi ändå bidrar till barnets underordnade roll i samhället? Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut? Är en barnledd revolution möjlig?

Tänk om
trotsigheten är civil olydnad?
barnets vägran är motstånd mot maktutövning?
buset är samhällsomstörtande verksamhet?

Med avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier vässar Unga Klaras konstnärliga ledning pennorna och spänner musklerna för att skapa ett myllrande och storslaget verk som vill mötas i ögonhöjd. Den niohövdade ensemblen arbetar fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance.

Lärarhandledning För att jag säger det

PROXY

Norrdans

Åk 9 Oktober

Dnasares rygg

Foto: Norrdans

En explosion av mänsklig närvaro och kommunikation! Proxy är ett verk som vill närma sig. Ett verk om närhet och närvaro. Proxy har ett trängande behov av att kommunicera och vara i dig nära. Verket undersöker kroppens semantik och (o)förmåga att förmedla ett språk. Proxy producerar närvaro och påkallar moment av NU, likt ilningar. Tillsammans med Norrdans åtta dansare undersöks beståndsdelarna av vad kommunikation innebär och våra förväntningar på teaterrummet. Det blir gnistrande symmetrisk barockdans, intensiva diskussioner och kanske en möjlighet att hålla någon i handen.

HÅRDKOKTA FAKTA OM ÄGG

Pygméteatern

F-klass Oktober

Tre skådespelare klädda som höns

Foto: Pygméteatern

Du håller i ett nästan varje dag. Men vad vet du egentligen om ägg? Och vad vet hönorna själva? Lilly vill lära sig allt om ägg och tittar i smyg på naturprogram på bondens teve. Men Fatemeh tycker det räcker att lägga ägg och kläcka kycklingar. Medan tuppen Rupert mest går runt och tuppar sig. I Martina Montelius nya pjäs får du höra vad de kacklar om. De är kloka, fåniga och lite hispiga precis som vi. Och de gillar musikal och använder ibland näbbarna till sång. På hönsgården är de trygga från räven. Men Lilly vet att det finns nåt annat där utanför. Hon har faktiskt googlat! Det lilla äventyret kan börja. Så om du ser två hönor och en tupp på en buss, så vet du vilka de är. Hårdkokta fakta om ägg är en musikalisk, hönsig och rolig biologilektion som får alla människokycklingar att se på ägg på ett helt nytt sätt!

TAPPA TAND!

Molièreensemblen

5-åringar November

Två skådespelare målar svart på tänderna

Foto: Moliéreensemblen

Det finns inget som Ingrid hellre vill än att tappa en tand! Hon vill att alla ska komma och dra i den lösa tanden – och beundra. Hon vill, precis som storebror, få pengar i glaset från tandfen och en glugg att visa upp på förskolan. Ingrid blir mer och mer besatt att tappa tand, hon låtsas att hon har lösa tänder, hon lurar tandfen med äppelkärnor och hon målar svart i munnen. Men är allt detta så smart, egentligen? Hur ska hon ta sig ur denna soppa? Här behövs tandfens hjälp! Ingrid kommer till sist till insikt om det fina med att var sak har sin tid och att det faktiskt finns fördelar med att ha sina tänder kvar.

Lärarhandledning och teaser Tappa tand!

VETA BÄST

Teater Barbara

Åk 5 November

En skådespelare dansar

Foto: Teater Barbara

I Veta bäst möter vi de två klasskamraterna Nene och Jojo som tjafsar om det mesta. Nene är självsäker, utåtriktad och ifrågasätter allt. Jojo är mer försiktig och noga med fakta. Minerva, som förestår skolans bibliotek, kommer till klassrummet med sina gamla böcker för att prata om kunskapens historia. När hon ska öppna “Den stora boken om kunskap” för att ta fram Platons urgamla kunskapsformel, öppnar sig plötsligt en reva i tid och rum och in ramlar två märkliga gubbar; Ari från antikens Grekland och Leo, en sprätt i pipkrage från 1500-talets Italien. Exalterade över att ha landat mitt i ett lärosäte för unga medborgare upptäcker de båda snart att världen har förändrats och att deras kunskaper inte längre verkar vara självklara sanningar. Dråpliga situationer uppstår när de fem karaktärerna försöker förstå sig på varandra och världen. Vad är egentligen kunskap? Vem äger sanningen?

Trailer Veta bäst

Lärarhandledning Veta bäst

KURT OCH KIO

Teater Tre

F-klass November

Två skådespelare under en filt

Foto: Teater Tre

Kurt och Kio har tråkigt. Det finns ingenting att göra. Kio tror att en koja kanske kan lösa problemet. Men var ska de hitta den? I jakten på den perfekta kojan ger de sig ut på ett oväntat äventyr i vardagsrummet.
Kurt och Kio är en föreställning om vänskap och lek. Med finurlighet och ett visst mått envishet lyckas de tillsammans skapa en egen magisk värld. Teater Tres Kurt och Kio är baserad på Lisen Adbåges succébok Kurt och Kio vill ha koja, och är en föreställning fylld av rörelse, humor, påhittighet och fantasi.

Lärarhandledning Kurt och Kio

VÄRLDENS MESTA ESTER

Teater fredag

Åk 3 November

Två ritade figurer samtalar

Foto: Teater Fredag

Ester är ny i klassen. Signe tycker att hon verkar spännande. Hon har egen nyckel och så får hon gå hem själv. Och hennes mamma är skådespelare och bor i New York. Heter hon Greta Garbo!?

Lärarmaterial Världens bästa Ester

HUMAN AFTER ALL

Norrdans

Åk 6 November

Två dansare håller för varandras ögon

Foto: Norrdans

Human after all är ett koreografiskt verk för två dansare byggd kring tanken om ansiktslöshet. Kan åskådaren känna empati för organismer som hen inte har någon ögonkontakt med? Kan dessa ansiktslösa skapelsers fysiska egenskaper provocera fram en annan typ av empati? Hur visar en ansiktslös kropp mänskliga känslor?

Om du är ansiktslös kan du inte känna igen eller bli igenkänd, du blir osynlig. Ett tillstånd att vara ingen, ingenstans. Där allt måste uppfinnas igen. Att utforska hur de ansiktslösa varelserna kan befria sig från sociala och påtvingade betydelser och identiteter, för att kunna förändra sig till en annan version av sig själva?

HYLLNING TILL HILLEVI

Musik Västernorrland

Åk 5 November

Foto: Hilleviensemblen

I september 1916 arrangerades en spelmanstävling i Sundsvalls Stadshussalong. Bland de tävlande stack ett namn ut, Hillevi Öberg, 18 år och den enda kvinnliga fiolspelaren. Hon imponerade stort på juryn och hennes kraftfulla spel gav henne en tredjeplats. 100 år senare hittade den Sundsvallsfödda folkmusikern Emma Ahlberg Ek en notis om detta i ett folkmusikdokument och bestämde sig för att ta reda på vem Hillevi egentligen var. Hon upptäckte fler och fler ledtrådar som visade en färgstark kvinna med ett spännande levnadsöde. I denna musik- och berättarföreställning får publiken följa Hillevi på hennes resa i musikens tjänst. Från bondehemmet i Borgsjö och vidare ut i världen med fiolen och musiken som ledstjärna. Hennes historia och egna polskor varvas med Emmas nyskrivna musik, allting framfört och berättat av Hilleviensemblen.

SUNSANNAS GUIDE TILL NORDISKA KAMMARORKESTERN

Nordiska Kammarorkestern

Åk 3 December

En kvinna ler mot kameran

Foto: Nordiska Kammarorkestern

Den unga publiken får följa med på en spännande resa bland smäktan­de stråkar, busiga klarinetter och flåsande fagotter. Skådespelerskan och sångerskan Susanna Levonen guidar oss in i Nordiska kammarorkesterns magiska värld med de olika känslor som musiken kan förmedla. Dirigent är Emilia Hoving. Och så blir det allsång, så klart!

DELTIDSHJÄLTEN

aliEn Dance comp

F-klass December

Ritad bild av superhjältar

Foto: aliEn dance company

I ”Deltidshjälten” får vi möta tre dansare som letar efter sina unika superkrafter. Vad är egentligen en superhjälte och har de känslor som du och jag? Kanske kan en oväntad egenskap i själva verket vara en hemlig superkraft…Lär känna några helt nya hjältar i ett interaktivt dansspel där publiken blir en del av upplevelsen. Kasta tärningen!

Lärarhandledning Deltidshjälten

TUNGUMÀL

aliEn dance company

Åk 4 December

Fyra kvinnor gör olika gester

Foto: aniEn dance company

Kan en rörelse säga mer än tusen ord? En dansföreställning som översätter, leker, böjer och vrider på ord och rörelse. Tungumál tar avstamp i Barnkonventionen artikel 12: ”Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet.”

Vissa språk hörs, andra syns eller känns. Hur kommunicerar du?

Lärarhandledning Tungumál

Pelle Svanslös
Teater Västernorrland
Januari/februari F-3

Måns och Pelle dansar

Foto: Teater Västernorrland

Gösta Knutssons tidlösa och älskade klassiker får nytt liv när Teater Västernorrland förvandlar berättelsen om Pelle och hans äventyr till en rivig musikal med klös! När Pelle var liten fick han sin svans avbiten av en råtta. Nu kommer han till Uppsala där alla katter har långa svansar. Elake Måns och hans kumpaner Bill och Bull beslutar sig för att sätta svanslösingen på plats. I ett svindlande äventyr som kastar sig mellan kattlöpning, romantik, marknadsgyckel och kidnappning måste Pelle visa mod och stå upp för sig själv. Pelle Svanslös är en berättelse om att våga vara sig själv och om att stå upp för varandra, berättad med humor och värme. Teman: Vänskap. Utanförskap. Mod.

Det stora äventyret
Cirkus Elvira
Januari F-1

Clownen Daff Daff åker i en bil

Foto: Lia Jacobi

Daff-Daff har packat sin bil och gett sig iväg på en lugn och stillsam semesterresa. Men det blir allt annat än stillsamt. För på sin färd möter han allsköns märkliga, lustiga och spännande figurer. Vart har han hamnat? Varför går alla på händer? Allt är upp och ner och bak och fram. Äventyret tar sin början. Det blir förvåningar, fantasterier och förbluffningar.Det blir ett stort äventyr fyllt av cirkus, skratt och lyckligt slut!

Ett ord är ett ord
Teater Pero
Januari 5-åringar

Två män tittar i lådor

Foto: Jonas Jörneberg

Vad ska man göra när batteriet laddar ur och skärmen slocknar? Man kan väl inte bara sitta och göra ingenting! I den här berättelsen dröjer det inte länge förrän fantasin sätter fart och man vill leka…leka affär! Plötsligt bubblar kreativiteten igång och allt blir möjligt. Här öppnas en ordaffär i vilken det säljs allehanda ord; långa och korta ord, ord som rimmar, snälla och arga ord och ord som lyser som solen.

När isen fick musiken
Musik Västernorrland
Februari F-1

En man med gitarr i snöstorm

Foto: Musik Västernorrland

Följ med i en berättelse där den musikglada isbjörnen Loke får ett uppdrag av isbjörnskungen att rulla ut på äventyr runt Isriket för att få andra levande varelser att förstå att musik är något som förenar oss alla. Vad tror ni? Kommer pingvinerna, vargarna, sälarna eller valarna att tycka om dessa fantastiska melodier som Loke spottar ur sig? Denna föreställning bjuder på härliga och sköna sånger som du säkerligen inte kan motstå att sjunga med i. Häng med Jimmy Mattsson på en musikalisk resa!

Har du hört att Rosie bitit i gräset?
Pygméteatern
Februari år 3
Fritt efter Dödenboken av Pernilla Stalfelt

En man håller i en jordglob

Foto: Dragan Popovic

Med sin humor och stilistiska förmåga skildrar Pernilla Stalfelt på ett roligt, fantasifullt och sakligt sätt de stora existentiella frågorna. För små som för stora. Det är svårt att förstå vad döden är, men lite grann kan man veta i alla fall. Inga undringar är för små, för stora eller omöjliga. Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? En pjäs i femton korta betraktelser kring livet och döden. Med mycket humor och lite sång och musik tar vi oss an de stora frågorna!

Far and away
Nordiska Kammarorkestern med Orvar Säfström
Februari år 7-9

Tecknad bidl på Harry Potter

Foto: Nordiska Kammarorkestern

I årets största populärkulturella upplevelse tar Orvar Säfström med er på en resa in i fantasins riken, där tekniken och magin går hand i hand!
Far and Away hyllar science fiction och fantasy och musiken hämtas från de mest älskade filmerna, tv-serierna och spelen med rymd- och fantasytema som till exempel Star Wars, Sagan om Ringen, Avatar, Narnia, Aliens och Harry Potter. Sopranen Sabina Zweiacker bjuder på ögonblick av gåshud i verk från Game of Thrones, Skyrim och Battlestar Galactica.
Orvar Säfström har tidigare gästat Sundsvall och samarbetat med Nordiska Kammarorkestern och TV-spelskonserten SCORE. För många är han kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan på SVT.

Vad vet man?

Teater PERO

Februari År 7-9

Ord på svart botten

Foto: Teater PERO

Den mänskliga hjärnan är fantastisk och ständigt beredd på att tänka om och tänka nytt. I denna pjäs pepprar vi vår publik med information om den senaste hjärnforskningen i sann TED Talks-anda! Vi väcker publikens nyfikenhet genom att kasta fram ett smörgåsbord av fakta i ett rasande tempo. I en mix av humor och allvar låter vi publiken förstå att hjärnan är fascinerande och det finns massor att upptäcka! I denna ungdomspjäs vill vi utmana och betrakta, beakta både det konkreta och det abstrakta, och kanske upptäcka alternativa fakta.

(O)SYNLIG(T) En folkmuscirkusföreställning
Bjäran, Kaaos Kaamos och Cirkus Elvira
Mars år 7-9

Cirkuskonster

Foto: Bjäran och Cirkus Elvira

Föreställningen bygger på intervjuer med ungdomar i åldrarna 13-19 år som ger en eftertänksamhet och förståelse för hur normer och ramar påverkar identitetsskapandet.
Bjäran är ett band som med integritet hämtat från Mittsveriges traditionsmusik, tight samspel och nyskapande arrangemang når ut till såväl vana som ovana folkmusiklyssnare. De presenterar en banbrytande folkumucirkusföreställning i samarbete med Cirkus Elvira och cirkusartisterna Erika Ahola, Johan Sjölund och Erik Glas (Kaaos Kamoos).

Bokronden
Embla dans och teater
Mars 5-åringar

Två kvinnor med böcker

Foto: Lina Ikse

Gå på upptäcktsfärd i biblioteket! Embla dans och teater presenterar Bokronden – en dansande hyllning till böcker och läsandet. Bland böcker och hyllor, mysiga fåtöljer och skrivbordslampor går två entusiastiskt dansande bibliotekarier sin bokrond. För en stund följer barnen med på en upptäcktsfärd där de får se och höra saker de aldrig tidigare stött på i biblioteket. Med sina fantasifulla upptåg skriver de dansande bibliotekarierna ett nytt kapitel i bibliotekets historia.
Bokronden är en interaktiv dansföreställning för barn på bibliotek. Genom bokstäver, ord, böcker och dans utforskar vi tillsammans biblioteket och även nya och spännande former på hur vi kan läsa.

Varför? Därför. Annars…
Teater Tre
Mars 5-åringar

En man matar ett barn

Foto: Teater Tre

Välkomna till brottningsmatchen mellan vill och måste!
Frukostmacka, overallpåklädning, hämtning och lämning. Denna ständiga vardagsdans mellan liten och stor är ibland munter, ibland utmanande och ibland en aning absurd. För när ett nu ska samsas med ett senare är det lätt att de börjar kivas. Och vem bestämmer egentligen, och varför? Varför Därför Annars är en tänkvärd komedi fylld med slapstick och massor av rörelse.

Fyra spänn City
Teater Västernorrland
Mars år 5

Animerad bild. En tjej och kille blickar framåt.

Foto: Teater Västernorrland

Välkommen till Fyra spänn City! Här kan du bli blåst av en skummis när som helst. Här blir någons gamla pizzakant en annans festmåltid. I Fyra spänn City samlas alla som inte har råd att bo i den vanliga staden. Varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Problemet är bara att alla varor i den enda butiken kostar just fyra spänn styck. Bland gamla sopor och udda typer växer Dino upp med sin lata storasyster Jelena. Det bästa Dino vet är när Jelena är glad men hon tycker nästan allt är dåligt. Jelena äger en sak som hon älskar – ett par 18 centimeter höga platåskor som hon knappt kan gå i. När Dino av misstag råkar byta bort Jelenas platåskor på den svarta marknaden blir hon galen. För att få tillbaka dem måste de göra sitt livs största kupp. Fyra spänn City är en spännande komedi om vänskap och konsten att samarbeta med människor helt olik en själv.
Pjäsen har tagits fram tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall. Samarbetet är en del av Teater Västernorrlands nya arbetssätt Kreativa Klasser.
Teman: Vänskap. Värdegrund. Olika levnadsvillkor.

Ziggy och isprinsessan
Profilteatern
Mars år 6

Docka med svart smink

Foto: Profilteatern

Tioåriga Ziggy bor tillsammans med mamma, pappa och sin storasyster Lula. Farsan röker och samlar kastanjer, mamman reser i jobbet mest hela tiden. Storasyster Lula tränar, pluggar och avskyr Ziggy som lyssnar på the Cure och kollar på James Bond-filmer. En dag ramlar filmkaraktären isprinsessan ut ur teven och in i Ziggys rum och liv. De blir vänner och tillsammans försöker de lista ut hur de ska få ordning på familjen. Men varför är isprinsessan så förbluffande lik farsan?
Ziggy och isprinsessan är, trots vardaglig svärta och läskiga spindelmonster, en hoppingivande berättelse om att våga se och leva med varandra. Med rök, videoprojektioner, musik, humor och fantasi bjuds vi på en livsbejakande berättelse.

Märgben
Norrdans
April år 4-6

Kvinnas rygg

Foto: Lia jacobi

En dansföreställning om identitet och tillhörighet.
– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?
Koreografen Simone Grøtte utforskar existentiella frågor som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också gör i ”Märgben.

De Passant
Riksteatern i samarbete med Laika
April år 3

Fyra män studerar en låda

Foto: Kathleen Michiels

Vara på väg.
Vissa människor känner sig hemma var de än befinner sig. Andra ägnar hela livet åt att söka och hitta en plats att rota sig på och kalla sitt hem. Men vad exakt är hemma? Det här är en berättelse om en grupp unga som precis har kommit fram till ett nytt land och ett nytt okänt språk.
En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning med livemusik och dansakrobatik. Livsavgörande ögonblick gestaltas genom fysisk lekfullhet.

Biet i huvet

Riksteatern

April år 5

 

Man i bubbelbad

Foto: Sören Vilks

En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Hunden
Dotterbolaget
April 5-åringar

Två clowner och en hund

Foto: Dotterbolaget

En clownföreställning om en mycket ensam hund på flykt som finner ett vänner och ett hem. En tidig morgon, precis när Couscous och Lala öppnat sin kebabvagn, får de besök av en mycket ensam hund. Högst motvilligt börjar kvinnorna tycka om den och hunden blir deras vän och förtrogna. Men en dag knackar hälsoinspektören på och den nya vänskapen ställs på prov. Hur mycket ska man riskera för att hjälpa? Hur mycket skall man dela med sig och vad kan man kräva när man behöver hjälp?
Det här är en lekfull föreställning om att hjälpa och hjälpas åt. Att mötas över språkbarriärer, missförstånd och om att lära känna sig själv genom andra.

Dotty hälsar på!
Korona dans
April år 2

Kvinna spiller ut vatten

Foto: Korona Dans

Dotty hälsar på! är en interaktiv klassrumsföreställning med ljudloopar och nutida dans. Dotty, en lite knasig dam med galant blus och fräsiga brillor, bygger ljudloopar i sin maskin och skapar tillsammans med eleverna soundtracket till sin dans. Absurda, ibland finstämda, ibland utflippade rörelser är Dottys signum och på slutet dansar alla med i en discoinspirerad trams-dans.

Speglingar
Musik Västernorrland
Weberkvartetten
April år 7-9

Fyra personer tittar mot kameran

Foto: Musik Västernorrland

Två tonsättare, två olika tider och platser.
Den ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitj, skildrade vid krigsslutet 1946  krigets vedermödor och fasor i en komposition som kom att kallas War Quartet. Nutida kompositören Jonas Bohlin belyser i sin kvartett, Chromatic Congruense dagens oro. Dessa angelägna verk reflekterar den omvärld de komponerats i, bägge med beskrivande undertexter.
Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter som är lika hemma i den klassiska som den moderna repertoaren som de förmedlar med starkt uttryck och engagemang.

Cirkel av aska

Giron Sámi teáther

Två händer håller om samma rep

Foto: Giron Sámi teáther

Vem äger jorden? Ta den gamla sanningen till ditt hjärta: till dem som har omtanke, till dem som hör anaturens gåvor. Barnet hör till modern, som fostrar det till ansvar. Färdmedel till den som färdas i ljuset. Egendom hör till givaren, styrka till den öppna handen. Fisken i sjön hör till den som sparar till återväxten i sju led, för den som ser först och beslutar sen.

Tråkmånsafton
Kompani Giraff
Maj år 1

Två personer jonglerar

Foto: Isak Stockås

En cirkusföreställning om årets tråkigaste dag. Baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson.
När Antti har tråkigt går han till Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin, världens bästa grannar. De påstår att precis som julafton och midsommarafton så finns det också en tråkmånsafton. Det är helt enkelt årets tråkigaste dag och den infaller just i dag. Det finns många fina tråkmånstraditioner som prylstädning, garderobsfiske och badkarsdykning. Men hur de än anstränger sig för att ha riktigt tråkigt så misslyckas de – det blir helt enkelt en alldeles för rolig dag.
Cirkusartisterna Julietta Birkeland, Jenny Soddu och Jean-Hicham Rahmoun gör rollerna som Antti, Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin. De berättar en historia där allt faller upp, dyker ut och cyklar fram. Med akrobatik, objektmanipulation och jonglering invigs publiken i Tråkmånsaftons oväntade traditioner.

En dag på cirkus

Cirkus Elvira

Maj/juni 5-åringar – år 3

 

Tjej blåser såpbubblor

Foto: Lia Jacobi

Clownen Daff-Daff ler

Foto: Lia Jacobi

Två timmar med Cirkus Elvira på Norra Berget. Ni kommer att gå på föreställning, besöka cirkusskolan och cirkusparken och få tid till matpaus. En dag fylld med föreställning, lek och träning i en glad och inspirerande cirkusmiljö.

 

Kontakt

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvrig

Kristin Svensson Melander Skolscenkonstansvarig

060-19 24 91, 073-600 02 61

Johanna Strömblad Administratör, Webbredaktör

060-19 24 90

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.