Estetiska programmet

Estetiska programmet är för dig som vill vara kreativ och samtidigt få en bred högskolebehörighet.

På Estetiska programmet kombinerar du kreativitet, lustfyllda estetiska kurser och en bredd som förbereder dig för att ta både konstnärliga och vetenskapliga steg vidare.
På inriktningen Estetik och Media får du lära dig arbetet inom grafisk design och mediaproduktion, som tex inom foto, film och ljud. På musikinriktningen får du chansen att utveckla ditt musikaliska intresse och din talang, både individuellt och tillsammans med andra i t.ex. skolans Vårshow. En av Sundsvalls största musikproduktioner.

Estetiska programmet har sina egna lokaler och studios centralt på Hedbergska skolan och är ett högskoleförberedande program med många möjligheter att läsa vidare!

Välkommen till oss på Sundsvalls Gymnasium!

Följ oss på Facebook

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program med lokaler på Hedbergska.

Framtida yrken och studieområden

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att läsa vidare till bland annat fotograf, illustratör, designer, musiklärare, musiker, ljudtekniker, jurist, polis eller psykolog på högskola eller universitet.


För att vara behörig till Estetiska programmet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst nio av grundskolans övriga ämnen.

Estetik och Media

Genom teoretiska och praktiska arbeten får du bland annat lära dig att arbeta i olika program med grafisk design och olika mediaproduktioner. Det gör dig till en säker användare av digitalteknik. Du får lära dig hur du arbetar i kreativa arbetsprocesser tillsammans med dina klasskamrater. Vi skapar rörlig grafik, affischer och trycksaker.

Du kan också se din gymnasietid genom en kameralins. Du får då arbeta med all slags digital fotografering, såsom dokumentär, studio, reklam och mode. Du får chansen att utveckla din stil och samtidigt lära dig om ljussättning, bildkomposition och bildredigering. Du får hela tiden tillgång till bra fotoutrustning och studio.

Musik

Här får du utrymme att utveckla ditt musikaliska intresse och din talang men också att prova andra estetiska uttryckssätt. På musikinriktningen får du utveckla dina musikaliska förmågor genom undervisning på instrument eller sång samt i ensemblespel och körsång. Dina musikkunskaper ökas genom gehörs- och musiklära. Inriktningen erbjuder även programfördjupningar inom till exempel musikproduktion, arrangering och komposition samt ensemble.

Genom vår konsertverksamhet får du uppträda inför både större och mindre publik och därmed växa och utvecklas som musikant och människa. Vårshowen som är en av Sundsvalls största musikproduktioner arrangeras varje år av programmet. Här står du som elev för förberedelserna och underhållningen tillsammans med engagerade lärare i vår stora och välutrustade aula.

Kontakt

Åsa Dahlhielm Programsamordnare

060-19 24 21

Lena Lundqvist Administratör

060-19 24 10

Mats Nilsson Studie- och yrkesvägledare

060-19 28 34

Annelie Norberg Skolsköterska

060-19 24 13

Maria Edelsvärd Specialpedagog

073-275 15 69

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.