Skolmat

De måltider som vi serverar i kommunens grund- och gymnasieskolor är näringsberäknade och de är lagade i lokala tillagningskök.

Vi strävar efter att laga maten så nära matgästen som möjligt. Våra menyer är näringsberäknade för att leva upp till skollagens krav på näringsriktiga skolmåltider och vi använder oss av Livsmedelsverkets riktlinjer för ”Bra mat i skolan” när vi planerar matsedeln.

Här hittar du skolmatsmenyerna

Du kan se din skolas matsedel på skolmaten.se. Du kan också ladda ner appen “Skolmaten” till din telefon eller surfplatta. Från webbsidan skolmaten.se kan du också skriva ut menyerna.

För att bli serverad specialkost i Sundsvalls kommuns förskolor och skolor behöver det finnas ett medicinskt, etiskt eller religiöst skäl till detta.

Exempel på medicinska orsaker:

  • allergi,
  • celiaki,
  • neuropsykiatrisk funktionsnedsättning,
  • sjukdom som kräver specifik kosthållning.

Etisk kost innefattar pescetarisk kost, lakto-ovo vegetarisk och vegankost.

Ansöka om specialkost

Du ansöker om specialkost genom att fylla i blanketten: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Blanketten lämnas till rektor tillsammans med eventuellt intyg. Vid ansökan av specialkost för mjölkproteinallergi och celiaki måste du bifoga ett läkarintyg som styrker detta.

Din ansökan kommer att sparas och spridas till de som behöver känna till barnets eller elevens behov av specialkost. Uppgifterna kommer att vara skyddade för de som inte är berörda att se. Vi följer GDPR för god hantering av personuppgifter.

Om du inte längre behöver specialkost, meddela skolköket snarast.

Nötter och sesamfrön

Alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön är förbjudna som ingrediens i vår mat. Det gäller också personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten, disco eller liknande. Trots detta är det viktigt att anmäla om ditt barn har allergi för någon av dessa födoämnen genom en ansökan om specialkost: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Frågor om specialkost

Har du frågor om din specialkost kan du kontakta ditt skolkök eller Sundsvalls Mat & Måltiders måltidsstrateg Ellen Löfgren Idh, telefon: 060-19 15 31.

Kostpolitiska riktlinjer för Sundsvalls kommun innehåller flera mål för att främja miljön. Här är några exempel:

  • Vi driver projekt för att minska matsvinnet.
  • Vid nyinköp av porslin väljer vi miljövänliga material.
  • Vid livsmedelsupphandling efterfrågas animaliska produkter som är godkänd enligt Svensk djurskyddslagstiftning.

Andra webbplatser

Astma och allergiförbundet
Livsmedelsverket

Kontakt

Eva Nordberg Avdelningschef, Sundsvalls Mat & Måltider

060-19 15 59

Var sidan till hjälp?