Stenstan

Vykort med motiv över Stora torget i Sundsvall, cirka 1900-1920.

När du är i Stenstan, lyft blicken och gör en fantastisk arkitektonisk tidsresa!

Från trästad till stenstad

Stenstan i Sundsvall är en riksintressant kulturmiljö och en unik sevärdhet i Sverige. 1888 drabbades Sundsvall av en förödande brand som ödelade i princip hela staden. Efter branden förvandlades Sundsvall. En miniatyr av en europeisk storstad reste sig ur askan: en tät och påkostad stenstad som till stora delar är bevarad, än idag.

Arkitektur

Få städer i Sverige är så präglade av arkitektur från det sena 1800-talet som Sundsvall. Här finns även 1900-talets olika stilar representerade, alltifrån jugend och nationalromantik till funktionalism och brutalism.

Besök Sundsvalls museum i Kulturmagasinet. På museet visas bland annat utställningen Staden som förvandlade sig som skildrar den dynamiska perioden i Sundsvall före och efter branden 1888.

Vandringar och föredrag

Upplev Sundsvalls vackra stenstad med en stadsvandring. Aktivera Konferens & Event erbjuder vandringar i Stenstan. För mer information och bokning skicka e-post till upplev@aktivera.com eller ring 060-12 14 44.

Contexto erbjuder både föredrag och stadsvandringar om byggnadsvård, bebyggelsehistoria och arkitekturhistoria. För mer information och bokning kontakta Anette Lund på 070-282 60 62 eller anette.lund@contexto.se.

Culture Assistance Art & Exhibition Service erbjuder föredrag och vandringar i centrala Sundsvall. För mer information och bokning skicka e-post till info@cultureassistance.com eller ring 070-347 77 85.

Medelpadsarkiv

För spännande berättelser och bilder av Stenstan, besök Medelpadsarkiv i Kulturmagasinet eller sök på sundsvallsminnen.se och digitaltmuseum.se.

Stenstan Visitor Center

Vill du uppleva Stenstan genom modern teknik, besök Stenstan Visitor Center i Sundsvalls Stadshus.

Upplev Stenstans unika kulturarv och massor av roliga och lärorika aktiviteter för hela familjen under Stenstansdagarna. Välkommen på en historisk stadsfest där Sundsvall blandar nytt och gammalt i en härlig mix.

stenstansdagarna.se 

Kontakt

Sundsvalls museum

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.