Förälder-hjälp ditt barn

Det finns flera saker du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn om det varit utsatt för våld eller bevittnat våld.

  • För barnets skull måste våldet upphöra
  • Tig inte om vad som hänt
  • Kontakta oss.

För barnets skull måste våldet upphöra

Barn som varit med om skrämmande och hotfulla upplevelser mår ofta bättre om de kan prata med någon vuxen om det som har hänt. En vuxen som de har förtroende för. Både om hur barnet kände sig medan det hände och hur det blev sedan.

Tig inte om vad som hänt

Även om ditt barn till en början inte vill prata om vad som hänt i familjen, är det viktigt att barnet får hjälp. Hjälp att bearbeta sina upplevelser och de känslor som hör ihop med vad barnet har sett och hört.

Kontakta oss på Stödcentrum

Ibland kan det vara lättare för barnet att prata med någon annan än den förälder som har blivit misshandlad, eftersom det inte vill göra sin förälder ledsen eller bekymrad. Om du själv mår dåligt kan det också vara svårt för dig att höra allt barnet har att säga.

Barnet behöver ibland också träffa någon med specialkunskaper om hur våldsutsatta barn reagerar, och hur man kan hjälpa dem.

Om det är du som använt våld

Du kan hjälpa ditt barn att inte känna skuld. Det är till stor hjälp om du som använt våld en dag kan säga till ditt barn att det var fel av dig och att det som hänt är ditt ansvar.

Det finns barn som på allvar tror att de är skuld till våldet för att de till exempel varit bråkiga eller gnälliga. “Om jag bara hade varit tyst så hade pappa inte blivit arg, och då hade han inte slagit mamma”.

Den skulden kan du hjälpa ditt barn att bli kvitt.

Kontakt

Carina Forslund

060-19 84 05

Skepparegatan 7, 1 tr, Sundsvall

Postadress:

851 85 Sundsvall

Ingela Viklander

060-19 84 12

Skepparegatan 7, 1 tr, Sundsvall

Postadress:

851 85 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.