Budget- och skuldrådgivning
Hos Konsument Sundsvall kan du få hjälp med kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Naturligtvis gäller fullständig sekretess.
Vi hjälper dig med:
- att kostnadsfritt ge råd och stöd om du har ekonomiska problem och skulder
- att göra en hushållsbudget
- att i vissa fall försöka nå avbetalningsplaner med banker och kreditgivare
- att ge råd och stöd inför en ansökan om skuldsanering.
Kontakt för budget- och skuldrådgivning:
Telefon: 060-19 12 08.
E-post: konsument@sundsvall.se
Vill du undvika att hamna i större ekonomiska problem? Följer du dessa fem tips så skapar du goda möjligheter att klara de flesta olika situationer i livet.
Gör en budget
Skaffa dig grepp om din ekonomi. Börja med att skriva upp hushållets inkomster och alla utgifter under några månader. Om du sedan stämmer av din budget med exempelvis Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så ser du om några utgiftsposter förefaller onormalt höga. Grunden för en budget är givetvis att utgifterna inte får vara högre än inkomsterna.
Skaffa marginaler i din ekonomi
Försök spara varje månad så du åtminstone har en viss ekonomisk buffert vid oförutsedda händelser. Sådana händelser kan vara att du drabbas av sänkt inkomst under en period, exempelvis på grund av sjukdom. Det kan också vara något i hemmet som går sönder. Om du äger din bostad behövs en större buffert.
Tänk dig för innan du lånar pengar
Låna inte till konsumtion utan spara till köpet. Anser du dig inte ha råd att spara har du rimligtvis inte heller råd att klara kommande avbetalningar. Ta inte nya lån och krediter för att klara befintliga lån. Det skjuter i regel bara problemet framåt och gör att det växer.
Var kritisk till reklam och marknadsföring
Jämför villkor och pris innan ett köp. Det som låter för bra för att vara sant är ofta det. Fundera innan du låser dig i många och långa avtal. Se också upp för olika former av bedrägerier, exempelvis investeringsbedrägerier och romansbedrägerier. Undvik att dras med i något utan att först analysera och kanske prata med någon närstående. Våga säga nej till erbjudanden.
Acceptera om du inte har råd med en vara
Fundera över vad som verkligen är nödvändigt. Man behöver inte ha allt möjligt. Att begränsa inköpen är att ta ansvar för både din ekonomi och för klimatet.
Julen är till exempel en tid då många tyvärr spenderar mer pengar än de har råd med. Vi rekommenderar att du inte låter dig ryckas med av köphysteri. Utgå från din egen ekonomi och handla bara för de pengar du har råd att lägga på julfirandet. Ta framför allt inga lån eller krediter. Tänk också på att en trevlig julhelg inte behöver vara samma sak som extrema mängder julklappar och mat. Det går att ha trivsamt på många andra sätt.
För många kan också semestern påverka ekonomin negativt. Även där rekommenderar vi att du planerar och anpassar aktiviteterna efter vad du har råd med.
Här får du några tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi samt få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön. Råden riktar sig till de flesta hushåll. Vi är dock fullt medvetna om att många hushåll lever under riktigt svåra ekonomiska förhållanden och redan har behövt göra flera av de åtgärder vi föreslår.
Få bättre kontroll över din vardagsekonomi
Gör en budget, gärna i Konsumentverkets budgetkalkyl. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där du göra en jämförelse mellan dina utgifter och Konsumentverkets beräkningar. Förhoppningsvis kan du minska kostnaderna på något område?
Prioritera rätt
Om det är svårt att få pengarna att räcka till allt man önskar så behöver man prioritera. Boende, el och mat är de poster som alltid måste komma i första hand. Eventuella medicin-/läkarkostnader samt transporter för att ta sig till och från arbetsplatsen är förstås också viktigt. Vi anser även att man bör ha en hemförsäkring, vilket inte kostar så mycket.
Planera dina inköp av livsmedel
Det finns ofta möjlighet att hålla nere kostnader genom att göra matsedel inför kommande vecka. Köp bara det som står på handlingslistan när du handlar och undvik onödiga och kanske onyttiga varor. Kolla erbjudanden och om det är möjligt så använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.
Laga maten hemma
Du kan uppskattningsvis spara kring 1 000 kr i månaden genom att laga mat hemma, ta vara på rester och planera för matlådor.
Avtal för tjänster
Se över avtalen för el, tv, strömningstjänster, internet och telefon med mera. Behöver du alla strömningstjänster? Går det att byta telefonabonnemang och få ner telefonräkningen? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.
Om du inte klarar av att betala din elräkning, ta kontakt med ditt elbolag och berätta hur din situation ser ut. Det är alltid bra att ha kontakt med fordringsägaren.
Transportkostnader
Går det att ta bussen och låta bilen stå, eller kanske rent av promenera eller cykla? Har hushållet två bilar kanske en kan säljas eller ställas av.
Se över försäkringar
Är du kanske överförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Jämför gärna olika försäkringsbolag. Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag. Läs mer på konsumenternas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se över lån/krediter
Har du valt att ta många dyra lån/krediter? Kolla med din bank eller annan bank om du kan samla alla lån till ett enda samlingslån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli.
Köpstopp
Behöver du köpa nya saker? Kanske kan du i stället låna, hyra eller köpa på second hand? Pröva att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. På så sätt går det att spara mycket pengar.
Vet du om att du kan låna sport- och fritidsutrustning på Fritidsbanken Öppnas i nytt fönster.?
Sälj saker
Om du har saker hemma som du inte använder eller behöver kan du sälja prylarna på begagnatmarknaden.
Kronofogden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
CSN - Centrala studiestödsnämnden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Konsumenternas bank- och finansbyrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skuldsaneringslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skuldsaneringslagen för företagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gilla din ekonomi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Konsument Sundsvall
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Uppge alltid namn, adress och telefonnummer när du kontaktar oss
-
Öppettider:
Telefontid vardagar kl:10-16,
Om vi inte har möjlighet att svara lämna namn och telefonnummer så ringer vi upp,
Bemannad informationshörna tisdagar och torsdagar kl:12-13