Dödsboanmälan

När tillgångarna efter den avlidne är små kan en dödsboanmälan ersätta en bouppteckning.

När en person har avlidit ska man enligt lag göra en bouppteckning – en sammanställning av tillgångar och skulder – och lämna in till Skatteverket. Om den avlidne inte hade större tillgångar än att det finns 5000 kronor kvar när begravningskostnader och andra kostnader i samband med dödsfallet är betalda så kan en dödsboanmälan göras istället.

Dödsboanmälan är en enklare form av bouppteckning

En dödsboanmälan kan ses som en enklare form av bouppteckning och ska ske inom två månader från dödsdagen.

Om det finns hus, bostadsrätt eller mark i dödsboet måste däremot en bouppteckning göras. Likaså om någon av dödsbodelägarna kräver en bouppteckning, om det krävs omfattande utredning eller om det finns ett testamente eller äktenskapsförord.

Socialtjänstens förvaltarenhet ansvarar för att göra en dödsboanmälan och lämna den till Skatteverket för registrering. Inför kontakten med förvaltarenheten bör du läsa igenom Mer information om dödsboanmälan (pdf) och fylla i dödsboanmälan (blankett).

Begravningskostnader

Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till begravningskostnaderna kan du ansöka om ekonomiskt bistånd för begravningskostnader upp till fastställt normbelopp.

Fler sidor på sundsvall.se

Begravningshjälp
Bouppteckning

Kontakt

Rickard Ulin Förvaltare

060-19 21 11

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.