Ideellt arbete, volontär

Att möta människor från andra länder lär oss mycket om olikheter, men framför allt om likheter mellan människor.

I Sundsvall har vi under flera år tagit emot volontärer från andra europeiska länder. De brukar arbeta vid Kultur och Fritids ungdomsavdelning. Då är de på någon fritidsgård eller arbetar med verksamheten Fritid För Alla, en fritidsverksamhet för funktionshindrade ungdomar.

Ungdomsavdelningen kan också hjälpa dig från Sundsvall som vill bli volontär.

Europeisk Volontär Tjänst, EVT

Har du energi, tid och vilja och är mellan 18 och 30 år? Då kan du bli volontär i ett annat land i Europa. Du får vara volontär mellan tre och tolv månader. Om du vill veta hur det kan vara att arbeta som volontär i ett annat europeiskt land, kan du kontakta våra volontärer i Sundsvall.

I Sverige kallar vi det för EVT (Europeisk Volontär Tjänst) och i Europa heter det EVS (European Voluntary Service). Verksamheten är finansierad genom EU:s Youth in Action-program. I Sverige är det Ungdomsstyrelsen som administrerar och organiserar ansökningarna.

Så här ska du göra – Tre steg på vägen mot att bli volontär:

1. Hitta en organisation som vill skicka iväg dig

För att bli volontär behöver du en sändande organisation, som ger dig stöd och hjälp med din ansökan och information innan du åker iväg.

  • Kontakta din kommun:
    Mona Harr Ströhlein, verksamhetsledare, Kultur och Fritid
    Telefon: 060-19 49 67, 070-190 35 77.

2. Hitta en mottagande organisation

Att hitta en mottagande organisation, alltså där du ska jobba, är nästa steg – och det allra viktigaste är att du hittar en organisation som erbjuder ett jobb/projekt som intresserar dig. Alla godkända mottagande organisationer hittar du genom att registrera dig på European Solidarity Corps webbsida.

Efter att du registrerat dig kan du börja leta efter projekt och organisationer. Nästa steg är att författa ett CV och personligt brev på engelska och skicka till de projekt du vill ansöka till. Detta dokument bör ge den mottagande organisationen en tydlig beskrivning av hur du är som person, och även vilka kunskaper och erfarenheter du har. Du behöver inte ha någon erfarenhet alls av det du vill jobba med. Huvudsaken är att du är motiverad och är beredd att lära dig mer om dina arbetsuppgifter.

3. Skicka in en ansökan till Ungdomsstyrelsen

Meddela oss så snart du får besked att du antagits som volontär hos en organisation. Vi tar då tillsammans med dig kontakt med den mottagande organisationen och hjälper dig med all information som; avresedatum, arbetsuppgifter, boende, storlek på arvode med mera.

För mer information om EU-programmet European Solidarity Corps besök Europeiska Solidaritetskåren.

Vill du veta mer?

Fler sidor på sundsvall.se

Andra webbplatser

Kontakt

Mona Harr Ströhlein Ansvarig - Internationellt ungdomsutbyte

060-19 49 67, 070-190 35 77

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.