Frågor och svar om kampanjen Vad kostar ett gram?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kampanjen.
Användningen av droger ökar i Sundsvall och Timrå. Det ökar alarmerande mycket. Vi behöver prata om hur det påverkar oss, våra nära och kära och hur det påverkar vår stad, vårt Sundsvall.
Sundsvalls kommun har den senaste tiden en alarmerade stigande droganvändning och en hotbild från kriminella gäng som slåss om den attraktiva narkotikamarknaden. Denna kampanj är ett svar på det. Liknande budskap har nyligen även lyfts på nationell nivå i andra kommuner och i samverkan med polisen. Vi vill öka medvetenheten kring problemet som tyvärr finns i allra högsta grad även här i Sundsvall.
Vi vill säga att du som väljer att ta droger har ett ansvar för vad som händer när du väljer att köpa och använda droger.
Väljer du att köpa droger har du ett ansvar för alla de konsekvenser som drabbar oskyldiga som kommer i vägen för kriminella gäng. En rolig kväll på stan med droger i kroppen påverkar tryggheten för alla – även dina nära och kära.
Väljer du kokain eller cannabis en fredag kväll, väljer du de gängkriminella. Du väljer att bli deras bästa kompis genom att ge dem det de allra helst vill ha – pengar och makt. Pengar att spendera och makten att bestämma över Sundsvall.
Det största ansvaret för hur det ser ut med gängkriminaliteten idag har den som väljer att köpa droger. Slutar de att köpa droger kan vi få stopp på det dödliga våldet och gängens makt. Priset för att ha lite kul på helgen är högt och vinnarna är de gängkriminella.
De som inte tar droger har också ett ansvar. Ett ansvar att säga ifrån, ifrågasätta och berätta vilka konsekvenser köp av droger får. Genom den här kampanjen vill vi hjälpa dig med det.
Ja, så pass många köper och använder droger att det skapats en marknad som genererar stora vinster. Polisen har sett en ökning av cannabis, kokain och amfetamin. Droganvändandet sker dessutom mer utbrett än tidigare bland flera olika åldrar och bakgrund. De personer du minst anar använder idag droger.
Länsstyrelsen Västernorrland gör mätningar i länets avloppsvatten sedan 2020. De senaste tre åren har mätningarna visat att användandet av cannabis och kokain ökar kontinuerligt och tydligt i Sundsvall.
Mätningarna visar också att det receptbelagda preparatet Tramadol ökar i användning utan att de medicinska utskrivningarna från sjukvården har ökat. Tramadol är ett narkotikaklassat preparat som den senaste tiden uppmärksammats i medierna att väldigt unga människor väljer att prova.
Polisen beskriver de personer som köper droger idag i Sundsvall och Timrå som ”Vanliga Svenssons med bra jobb, ordnad och god ekonomi med ett bra boende”.
Den stereotypa bilden, att droganvändning sker främst i förorten stämmer alltså inte. Idag är det en mer ”förfinad” kundgrupp som köper utan att ta risker. Dagens köpare är långt från kontakter med gängkriminalitet, våld och social utsatthet. Men det är de som står för ökningen av droganvändandet i Sundsvall och Timrå.
Idag är det dessutom lätt att på olika sätt få tag på droger. Lika lätt som att klicka hem matkassen, plagget, parfymen etcetera.
Under ett helt år köps det droger för 54 miljoner kronor i Sundsvall. 54 miljoner som går till olika kriminella nätverk. 1 miljon i veckan läggs alltså på narkotika i Sundsvall.
Med en drogmarknad värd 52 miljoner blir Sundsvall väldigt attraktivt för kriminella grupper. Vi får hit kriminella personer som utövar olika brott.
Vinsterna från drogförsäljningen är en stor drivkraft för de organiserade kriminella, där gängen ingår.
Uppskattningsvis omsätter narkotikaförsäljningen 2,7–6,9 miljarder kronor årligen i Sverige.
I Sundsvall omsätter narkotikaförsäljningen 54 miljoner kronor årligen.
Om vi kommer till rätta med drogproblematiken, eller kraftigt minskade efterfrågan, skulle det inte finnas någon annan brottslig verksamhet som kom i närheten av att generera dessa vinster.
Nej det är det inte. Normaliseringen av narkotika är ett problem i hela landet.
Nationella siffror och fakta:
- En fjärdedel i åldern 16–44 har någon gång använt cannabis
- Användandet av cannabis hos högstadie- och gymnasieelever ökar.
- Andelen elever som upplever att det är förenat med stor risk att använda cannabis har minskat kontinuerligt under det senaste 20 åren. Normaliseringen ökar således i denna målgrupp.
Ser du någon som använder kokain, cannabis eller annan form av narkotika så är det ett brott du ser. Då ringer du 112.
Misstänker du att någon använder droger, du kanske upplever att någon beter sig annorlunda, det luktar konstigt i trappuppgången eller hemma hos någon, du hör ett samtal som verkar ovanligt då ska du ringa polisen och tipsa dem. Då ringer du 114 114.
Det förebyggande arbetet mot droger bedrivs brett i kommunen men med mest fokus inom skolan och socialtjänsten. Samarbetet med polisen är också tätt.
Vi har även startat samarbete med krogarna för att bland annat minska tillgången till droger i krogmiljön enligt konceptet Kroger mot knark.
Är du anhörig eller har egna problem med alkohol, droger eller spel erbjuder Rådgivningsbyrån hjälp till enskilda, familjer och arbetsplatser.
SBC Rådgivningsbyrån, Sundsvalls kommun
Missbruk och beroende, Timrå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi jobbar målinriktat mot ungdomar 12–18 år som vi vet ligger i riskzonen för att dras in i kriminella miljöer eller narkotikaanvändning. Målet är att ungdomarna ska ha en fungerande skolgång, en positiv fritid och ett liv fritt från kriminalitet och droger.
Kommunens arbete mot droger slutar inte efter en kampanj. Den fortsätter med full kraft på olika nivåer och där det finns behov. Vi har noll tolerans mot narkotika och jobbar varje dag med att bryta normaliseringen av narkotika.
Kampanjen ”Vad kostar ett gram” har totalt kostat 345 000 kr. Här ingår både framtagandet av olika kommunikationsinsatser, exempelvis filmen, samt annonsering. Nalta Media och mediekoncernen Bonnier News har stöttat kampanjen, och tack vare det har det varit möjligt att under sommaren synliggöra kampanjen på stadsbussarna i Sundsvall samt i Sundsvalls Tidning för en väldigt billig kostnad. Kampanjen har även annonserats i sociala medier. Den totala kostnaden för all annonsering är 75 000 kr.
Sundsvalls kommun har betalat 305 000 kr och Timrå kommun 40 000 kr.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Kommun och politik
- Anmälan om misstänkt bidragsbrottLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om kulturstipendiumLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om registerutdrag enligt dataskyddsförordningen (GDPR)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om skadestånd efter skadaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Debiteringsunderlag Bevakning efter avslutad räddningsinsatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kopia av allmän handling från kommunarkivetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna synpunktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nominera till stipendium eller utmärkelseLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Passerkort till förhyrda kommunala lokalerLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Personuppgifter förtroendevaldaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samtycke för bild i kommunal verksamhet och sociala medierLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ställ fråga till kommunfullmäktigeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sundsvalls kommuns officiella anslagstavlaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- SundsvallsförslagetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tyck till om webbplatsenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster