Sundsvalls kommun och Polisen samarbetar mot nattligt stök och oljud på parkeringar

Allmänhet, näringsidkare och polis upplever allt mer störande av ordning. Främst vid träffar där motorintresserade ungdomar och unga vuxna möts.

Sundsvall ska vara tryggt för alla. Sena kvällar och nätter är det inte alltid så. Främst just nu på grund av träffar med motorintresserad och andra ungdomar och unga vuxna. Det är ett problem som Sundsvall delar med många andra kommuner runt om i landet och som har tilltagit under pandemin.

Träffarna sker ofta kvälls- och nattid på olika platser i kommunen, ofta parkeringar. Vid träffarna råder det olika grader av fylla. Platserna lämnas ofta ordentligt nedskräpade vilket påverkar både miljö som angränsande näringsliv. Det förekommer även drog- och sexhandel vid träffarna där våra ungdomar och unga vuxna möts. Att småbarnsfamiljer och boende i närområden inte får sova om nätterna på grund av höga ljudnivåer är en konsekvens av träffarna. Det innebär också att dessa träffar har eskalerat till att störa den allmänna ordningen.

– Det förekommer både alkohol och narkotika i dessa sammanhang och vid berusning ökar både risken att utsättas för brott eller att utsätta sig själv eller andra för ett riskfyllt beteende. De allra flesta ungdomar sköter sig, men det är ingen bra miljö att vistas i, särskilt inte för yngre personer, säger Veronica Andersson, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Nu samarbetar Sundsvalls kommun tillsammans med Polisen för att se till att dessa träffar sker med ansvar för andra. På ett tryggt sätt där ungdomar inte utsätts för fylla, droger eller utnyttjas i sexhandel, som förekommer.

– Det är viktigt att vi tillsammans med polisen gör vårt yttersta för att se till att våra unga får en trygg miljö och att dem, närboende och näringsidkare inte drabbas av de negativa effekterna utifrån dessa träffar, säger Niklas Säwén, (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Läs mer om samarbetet och vanliga frågor kring den här typen av motorträffar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.