Ångemodellen (ESF-projekt)
Projektägare
Ånge kommun, utvecklingsenheten
Samverkande parter
Socialtjänsten Ånge kommun, Arbetsförmedlingen Sundsvall/Ånge, Försäkringskassan, Region Västernorrland
Kontakt
Malgorzata Hammarberg
Telefon: 0690-250 194
E-post: malgorzata.hammarberg@ange.se
Erik Kristow
Telefon: 0690-250 119
E-post: erik.kristow@ange.se
Beskrivning
Allt vanligare är att hos individer med en sammansatt problematik är arbetslösheten kopplad till ohälsa, personliga och sociala problem och/eller till funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. I det avseendet följer Ånge kommun samma mönster, och likt de flesta glesbygdskommuner står vi inför motsvarande utmaningar. Minskad och åldrande befolkning, högt antal ungdomar som varken arbetar eller studerar, ökad psykisk ohälsa samt långvarigt utanförskap bland nyanlända samtidigt som näringslivet signalerar att de har allt svårare att rekrytera medarbetare till utannonserade tjänster.
Ångemodellen är samverkansinsats som sedan juni 2019 medfinansieras av Samordningsförbundet. Från 1 februari 2020 medfinansieras Ångemodellen till stor del av Europeiska socialfonden. Projektet kommer att pågå fram till 30 juni 2022.
Ångemodellen syftar till att förbättra möjligheterna till arbete eller studier för målgruppen i projektet. Målgruppen har svag anknytning till arbetsmarknaden. Den svaga anknytningen kan ha ett flertal orsaker som exempelvis en längre sjukskrivning (hel eller delvis), fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och avsaknad av gymnasial utbildning eller brister i svenska språket. Dessa personer har av olika anledningar svårt att hitta vägar till den etablerade arbetsmarknaden och är därför i behov av särskilt stöd och individanpassade stödstrukturer.
Syfte med projektet är för den enskilde individen (målgruppen) att genom olika insatser, grupp- och individanpassade aktiviteter stärka sin självkänsla och självförtroende så att hen börjar tydliggöra sina personliga mål och ser sig själv i rollen som yrkesarbetande. För organisationen syftet är en kvalitetssäkrad arbetsmodell som består av insatser som motverkar utanförskap och bidragsberoende och att arbetsmodellen implementeras i ordinarie verksamhet.