Fritidsbanken
Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till 14 dagar, för alla åldrar.
Nyhet
Från och med tisdag vecka 30 finns möjlighet att låna två terränggående elrullstolar Zoom Uphill på Södra Berget Sundsvall. Läs mer under fliken - Det här kan du låna hos oss.
Öppettider för lån och återlämning
8 april - tills vidare
Dag | Tid |
---|---|
Tisdag | 09:00-17:00 |
Torsdag | 09:00-17:00 |
Stängda dagar
9 maj och 6 juni
Adress: Sallyhillsvägen 9B Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor om Fritidsbanken, kontakta kontakt@sundsvall.se eller ring 060-19 10 00.
Med flera tusen artiklar i lagret
Se vad som finns i lagret Här kan du själv leta vad vi har i vårt lager Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Eftersom vi inte har allt i butiken och för att du ska slippa åka i onödan så uppmanar vi dig att ringa innan eller komma in för att vara säker på att artikeln finns i butik. Telefon 073-271 25 87.
Välj allt
Vår ambition är att du ska kunna låna precis det du behöver av sport-, fritid och friluftsutrustning hos oss.
Vintersport är vår styrka där vi framförallt kan erbjuda dig allt inom alpint, hockey och längdåkning. Vi har också pulkor, snowracers, långfärdsskridskor och snöskor.
Under sommaren är vår största artikel inlines och vi har också tillhörande hjälmar och olika skydd. Du kan också låna en skateboard eller varför inte golfklubbor? VI får också in mer och mer prylar för friluftsliv såsom tält, stormkök, sovsäckar och fiskespön.
Vi vill inkludera många fler att röra sig mer
Att utöka vår verksamhet till att inkludera fler med olika funktionsvariationer är självklart för oss.
Ta dig fram i naturen
Från och med tisdag vecka 30 finns möjlighet att låna två terränggående elrullstolar Zoom Uphill på Södra Berget Sundsvall
Vi vill att så många som möjligt som har behov av det här hjälpmedlet ska få möjlighet att prova den. Såväl privatpersoner som omsorgs- och fritidsverksamheter är välkomna.
Zoom Uphill kommer att finnas i Sundsvall vecka 30-33 med start tisdag 23 juli. Det går att göra bokningar redan nu, fram till 5 juli och I grunden bokar man en rullstol måndag-fredag 09.30-15.30. Kan man hämta och transportera rullstolen själv så finns möjlighet att låna den även över helg eller flera dagar i sträck. Det beror på boningsläget hur länge du kan boka.
Bokningar görs på telefon 070-106 26 78 eller mejl till vår verksamhetsansvarige per.jutterstrom@sundsvall.se
Med hälsningar om en aktiv fritid för fler!
Har du en funktionsvariation och är intresserad av att komma ut i skidbacken backen då har vi en biski. En biski består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. På detta sätt och genom att vrida biskin svänger den. Med biski kan du åka både släpliftar och sittliftar.
För att få låna utrustningen ska det finnas ett intyg på att ni kan framföra utrustningen på ett säkert och tryggt sätt.
Vi har också ett samarbete med Sundsvalls OK kring en Joëlette som är snabbrullande och terränggående enhjuling. Joëletten förs framåt av minst två löpare och där du som rörelsehindrad kan få chansen att njuta av löpningens tjusning.
Allt som vi har inom parasport/fritidshjälpmedel är bokningsbart via telefon till Fritidsbanken 073-271 25 87 eller vår verksamhetsansvarig Per Jutterström 070-106 26 78.
Fritidsbanken Sverige genomför 2021-2023 ett projekt med fokus på parasport och fritidshjälpmedel och lokalt har vi i Sundsvall en samverkan med bland andra Parasport Västernorrland och Habiliteringen. Syftet är att få in mer anpassad utrustning och nå många flera användare.
Vill ni stödja vår verksamhet med material eller resurser för att vi ska kunna öka inkluderingen och få ännu fler att röra sig så ta gärna kontakt med oss
Låna på Fritidsbanken
Vi har en utlåningstid på 14 dagar för att många ska få chansen att låna och prova vår utrustning. Ibland när vi är ute och gör särskilda aktiviteter så kan du också låna hos oss bara några timmar eller för en dag.
Vad behöver jag för att låna?
Vi vill att du uppger namn, mobilnummer eller e-postadress när du lånar hos oss. När du lånar får du en sammanställning över ditt lån med ditt återlämningsdatum.
Om du lämnar tillbaka dina lån för sent eller inte alls
Vi utgår från att du sköter återlämningstiden. Om inte så tappar du din möjlighet att låna i framtiden.
Om du lämnar tillbaka förstörd utrustning eller förlorat utrustning
Vi vill förstås att du är försiktig med det du lånar och meddelar oss om olyckan skulle vara framme. Vi hjälps åt för att fler ska kunna låna och prova på fler idrotter!
Var med på vår resa till att bli Sveriges bästa Fritidsbank och en kommun där alla har möjlighet till en aktiv fritid.
Vi har en stor utmaning att fylla på med mer utrustning för att ha tillräckligt med prylar att låna ut. Vårt behov är störst när gäller att få in prylar till vår sommarturné och det utvecklingsprojekt vi har med några av kommunens skolor.
Alla som kan skänka en pryl till oss blir automatiskt en viktig del i vår utlåningsverksamhet och tillsammans får vi fler att röra sig mer. Kolla i era förråd eller garage och donera det du inte längre behöver till oss!
Under fliken ”skänka utrustning” ser du var du normalt kan skänka prylar till oss.
Tänk gärna utanför boxen och skänk vad du tror kan stödja en aktiv fritid under vår, sommar och höst, här är några exempel på vad vi behöver.
Skateboards, Inlines , Rullskridskor, Inlines skydd, Skate- och cykelhjälmar,
Kick-bike, Trampcykel 3-4 hjul, Enhjuling, Simfötter, Badleksaker, SUP bräda.
Gummibåt, Fotbollsskor, Löparskor, Vandringsskor, Kängor, Gångstavar, Bollar till alla idrotter som ex. tennis, badminton, fotboll, volleyboll, Racketsport, Målburar.
Innebandyklubbor, Sommarleksaker, Boule, Kubb, Frisbees, Rockringar, Sällskapsspel, Käpphästar, Styltor, Hopprep, Små häckar, Konor, Madrasser, Gymnastikmaterial
Tack för att du ger till en aktiv fritid!
Vi behöver få in mer av de mesta även om tillgången på slalomutrustning och skridskor börjar att se riktigt bra ut. Vi har stort behov av utrustning för friluftsliv såsom ryggsäckar, liggunderlag, sovsäckar, stövlar, kängor med mera.
Tänk på att det du skänker ska vara i gott skick. Är du osäker på om det du vill skänka håller rätt nivå får du gärna komma in till oss för att se hur det ser ut. Lämnar du direkt till återvinningen så gör vi ett urval av det som kommer in.
Du som skänker utrustning bidrar till att våra andra får testa den sport- eller fritidsaktivitet de själva är intresserade av, oberoende av ekonomi. Utöver det, bidrar du till en hållbar utveckling då vårt projekt handlar om återanvändning av bra grejer till ett gott syfte.
Här kan du lämna in ditt bidrag
Gärdehov
Måndag-Söndag 07.00-20.00
Kontakt personal: 070-275 29 76
Kretsloppsparken
Kretsloppsparken, Knävland 164
Stängt tills vidare på grund av brand.
Öppettider Kretsloppsparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Johannedals återvinningscentral
Johannedals återvinning, Johannedalsvägen 67
Öppettider Johannedals återvinningscentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svartviks återvinningscentral
Svartvik, Sandslåvägen 3
Öppettider Svartviks återvinningscentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Samtliga återvinningscentraler: Kundtjänst MittSverige vatten och avfall, telefon 020-120 25 00.
Förening
- Finns utrustning till alla sport- eller fritidsaktiviteter på Fritidsbanken?
- Vill du att din idrott eller fritidsaktivitet ska finnas representerad hos oss? Vi blir glada om så många föreningar som möjligt vill samverka med oss. Hjälp oss att bredda verksamheten i syfte att nå fler medlemmar till din idrott/aktivitet
- Behöver ni låneprylar för att kunna genomföra en prova på aktivitet? Kanske kan vi hjälpa er?
- Kontakta gärna oss om ni har idéer på samarbete eller Fritidsbanken om ni tror vi har det ni behöver låna.
Skola
- En skola eller annan kommunal verksamhet för unga planerar en friluftsdag?
- Ni vill att vi ska komma och besöka er för att informera om vår verksamhet vid ett föräldramöte?
- Det är precis sådana aktiviteter som vi kan hjälpa er med. Vi kan också köra ut och hämta utrustningen till er om ni exempelvis ska ha en dag i Sidsjöbacken. Ta kontakt med Fritidsbanken i god tid så hjälper vi er så långt det är möjligt!
Företag
- Företag som har socialt engagemang och brinner för rörelse och eller miljö?
- Ni kanske vill synas ihop med en framgångsrik social verksamhet som gör nytta för miljön och folkhälsan? Ni har kanske idéer på saker vi kan göra ihop för att förbättra för fler kommuninvånare? Kanske vill ni stödja oss med en gåva eller resurser för ökad inkludering så att fler unga Sundsvallsbor kommer i rörelse?
Tveka inte att höra av er!
Kontakta verksamhetsansvarige Per Jutterström på telefon 070-106 26 78
Samarbeten 2022/2023
- Fritidsbankerna i Västernorrland (Härnösand, Sollefteå, Ånge, Örnsköldsvik)
- MittSverige Vatten & Avfall stödjer oss med insamling löpande på sina återvinningscentraler samt med insamlingskärl till olika insamlingsaktiviteter
- Sundsvalls Slalomklubb och deras stora bytesmarknad (oktober) skänker sedan 2016 all överbliven utrustning till oss
- Individ och arbetsmarknadsförvaltningen stödjer oss med bemanning av feriearbetare
- Barn och utbildningsförvaltningen
- Koncernstaben hållbar tillväxt, folkhälsa och social hållbarhet
- Kultur- och fritidsförvaltningen, ungdomsavdelningen med alla fritidsgårdar
- Kultur- och fritidsförvaltningen, friluftsenheten
- Kultur- och fritidsförvaltningen, biblioteksverksamheten
- Stadsutveckling i Sundsvall AB
- Visit Sundsvall
- Habiliteringen Sundsvall
- RF-SISU Västernorrland
- Parasport Västernorrland
- Sundsvalls OK
- GIF Sundsvall Tillsammans
- KFUM Sundsvall Basket
- Sundsvalls Friidrott
- Bergsåkers Badminton
- Sundsvalls Handboll
- Selånger Bandy
- Sundsvall Hockey
- Svenska Golfförbundet
Besöksparkeringar att använda i vårt kvarter.
- Parallellt med Sallyhillsvägen (rakt nedanför Fritidsbanken) finns en parkering med 5 platser, avgift gäller
- Längs Knipphammargatan (rakt ovanför Fritidsbanken) finns minst 12 platser.
Vi uppmanar Fritidsbankens besökare att inte parkera på ytan med förhyrda platser för de boende, vänligen respektera.
På ytan vid entrén till Fritidsbanken råder parkeringsförbud.
Tack för att du hjälper oss och de boende!
Gör en god gärning
Idén är ganska enkel. Har du sport- eller fritidsutrustning som inte passar eller blivit över, kan du lämna den till oss. Vi lånar ut den till någon som verkligen behöver. Det är bra för dig, miljön och den andre!
Fritidsbanken som arbetsplats
Här ges möjlighet till våra medmänniskor att komma tillbaka i arbete då en del av vår personal kommer från sysselsättningsprojekt.
Hur det startade
Projektet startade under hösten 2016 och första Sportoteket öppnades i Skönsberg på Skönsbergsvägen 44 den 17 februari 2017. Vi öppnade även utlåningen i Sallyhill på Sallyhillsvägen 9B med stor invigning 28 september och smygöppnade i Ljustadalen på Söndagsvägen 4 under december med en stor invgning tillsammans med alla elever på Ljustadalens skola den 10 januari 2018. Numera finns vi som sagt i Sallyhill på Sallyhillsvägen 9B och under namnet Fritidsbanken.
Följande villkor gäller vid lån på Fritidsbanken:
- Fritidsbanken tillhandahåller sport- och fritidsutrustning för utlåning. Utrustningen är oftast begagnad och skänkt av privatpersoner, företag, föreningar, organisationer och liknande
- Det är alltid gratis att låna på Fritidsbanken
- Lånetiden är max 14 dagar
- Låntagaren ansvarar för att utrustningen återlämnas inom överenskommen tid
- Låntagaren ansvarar för att utrustningen används på ett sätt som den är avsedd för att användas på
- Skulle utrustningen gå sönder skall den ändå lämnas in till Fritidsbanken
- Inga ersättningskrav utgår om utrustningen går sönder vid normalt slitage, vid en olyckshändelse, eller liknande händelse. Ett undantag från den principen görs om utrustningen avsiktligt har vandaliserats, försvunnit, sålts vidare eller på annat sätt avyttrats
- Ej återlämnad utrustning kan komma att polisanmälas om den är stulen och/eller inte lämnas tillbaka till Fritidsbanken inom avtalad tid
- Fritidsbankens utrustning får under inga omständigheter hyras ut eller på annat sätt användas för att inbringa pengar, vare sig låntagaren är privatperson eller juridisk person
- Allt användande sker på egen risk. Fritidsbanken ansvarar ej för eventuella personskador som uppstår vid användande av vår utrustning
- Låntagaren ansvarar själv för att utrustningen, såsom exempelvis slalomskidor och snowboards, är korrekt inställda. Detta gäller även om utrustningen har justerats och anpassats av Fritidsbanken vid lånetillfället
- Fritidsbanken förbehåller sig rätten att neka utlån av säkerhetsskäl, eller om låntagaren bryter mot ovanstående punkter
- Fritidsbanken sparar information om låntagaren under lånetiden och max sex (6) månader efter att utrustningen är återlämnad. Informationen lämnas ej till tredje part och används ej i marknadsföringssyfte. Läs mer om Fritidsbankens integritetspolicy nedan.
Information enligt dataskyddsförordningen (GDPR) om hur Fritidsbanken hanterar dina personuppgifter
De personuppgifter som du lämnar när du lånar sport- eller fritidsutrustning av Fritidsbanken kommer att användas för att hantera ditt/dina lån. Behandlingen är nödvändig för att Fritidsbanken ska kunna fullgöra det avtal som uppkommer mellan dig som låntagare och Fritidsbanken när du lånar. Personuppgifterna kommer att sparas under lånetiden och upp till högst sex (6) månader efter att utrustningen har lämnats tillbaka.
Ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) är Sundsvalls kommun vilken är huvudman för Fritidsbanken Sundsvall. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på denna webbsida.
Som registrerad har du rätt att begära ett registerutdrag med information om vilka personuppgifter om dig som hanteras av Fritidsbanken. Du har också rätt att begära att felaktiga eller ofullständiga personuppgifter rättas eller raderas. Du kan även invända mot eller begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Du har rätt att få dina uppgifter flyttade enligt bestämmelser om så kallat dataportabilitet. Vänd dig till Fritidsbanken om du vill utnyttja någon av dessa rättigheter eller har frågor om hur Fritidsbanken behandlar dina personuppgifter.
Om du tycker att personuppgiftsbehandlingen är felaktig och har synpunkter på den kan du vända dig till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet på området.
Observera att Fritidsbanken har rätt att neka utlån om låntagaren inte tillhandahåller ovan nämnda personuppgifter.
Kontakt
Kontakt Sundsvall
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Kommunhusets reception
-
Öppettider:
Måndag-fredag 08.00-17.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster