Behörighet, ansökan och antagning

Här beskrivs grundläggande och särskild behörig, reell behörighet och antagningsprocessen.

Gör dig redo att ansökan till våra utbildningar! Under respektive utbildning ser du vilka förkunskaper som krävs. På den här sidan får du veta allt om behörighetsregler, hur du ansöker och hur antagningen går till. Har du frågor om detta så är du välkommen att kontakta Vägledningscentrum.

Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala och kravet är du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Det innebär:

 1. Gymnasieexamen från gymnasieskolan, kommunal vuxenutbildning eller
 2. svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 eller
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen (Reell kompetens). Din behörighet kommer då att bedömas genom kartläggning.

När det gäller punkt 2 så har Myndigheten för yrkeshögskolan förtydligat reglerna för vad som gäller om du har läst in behörighet på folkhögskola. Se myndighetens föreskrift om vad som gäller betyg från Folkhögskola.

Detta måste du styrka med att bifoga dina betyg med ansökan.

Vissa utbildningar kan även ha krav på särskild behörighet. Särskild behörighet kan vara exempelvis yrkeserfarenhet eller betyg i en eller flera kurser på gymnasienivå.

Detta måste du styrka med betyg eller tjänstgöringsintyg med ansökan.

Om du åberopar Reell kompetens i din ansökan så betyder det att du saknar formella betyg men har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt.

För att vi ska kunna bedöma om du uppfyller behörighetskraven genom din reella kompetens så måste du fylla i dokumentet Reel kompetens. Det ifyllda formuläret bifogar du digitalt tillsammans med din ansökan.

Saknar du behörighet till en utbildning du är intresserad av? Läs mer om rätten att läsa upp behörighet på komvux.

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen. Skolan kan nämligen göra undantag om man bedömer att en sökande kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Dessa platser får utgöra max 20% av utbildningens beviljade studieplatser. Det är alltid utbildningens ledningsgrupp som antar sökande till utbildningen.

Läs mer om ledningsgruppens ansvar och arbete.

Ansökan görs i vårt antagningssystem Yh-antagning.se

Har du skyddad folkbokföring eller sekretessmarkerade personuppgifter?

Om du fått skyddad folkbokföring eller sekretessmarkerade personuppgifter från Skatteverket så kan du göra en webbansökan ändå.

Klicka på länken ”Jag har inget svenskt personnummer” när du registrerar ett konto i vårt antagningssystem. Då behöver du inte ange ditt personnummer.

Du måste dock ange en mejladress.  När du sedan skall ange dina adressuppgifter så använder du de som du fått av Skatteverket, eller så skriver du Skyddade i fälten. Fälten kan inte lämnas tomma.

Så här ser antagningsprocessen ut:

 1. Vi kontrollerar din behörighet och räknar ut ditt meritvärde. Ju högre meritvärde – desto större chans till en utbildningsplats om vi måste göra ett urval. Urval sker när vi inte kan erbjuda plats till alla behöriga. Ditt meritvärdet är summan av de poäng du fått på:
  • Betyg,
  • Särskilt prov (ej aktuellt för antagning under 2022)
  • Yrkeserfarenhet (endast till utbildningen Specialistundersköterska inom barnsjukvård, specialistsjuksköterska inom akutsjukvård samt Säkerhetssamordnare).
 2. Ledningsgruppen tar beslut.
 3. Antagningsbesked skickas ut via Yhantagning.se
  • Om du blir erbjuden plats måste du tacka ja inom viss tid. Detsamma gäller om du blir erbjuden reservplats. För att ge alla reserver en chans att tacka ja inom rimlig tid så är det viktigt att också tacka nej om du inte avser att studera på den erbjudna utbildningen.

Har du frågor om dina betyg eller din behörighet till yrkeshögskola så är du välkommen att kontakta studievägledare. Studievägledarnas kontaktuppgifter hittar du på Vuxenutbildningens webbsida.

Kontakt

Vägledningscentrum

Studievägledare svarar på ditt mejl inom fem dagar.

Öppettider

Endast bokade samtal.
Boka ditt samtal

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.