Nu kan du som är undersköterska specialisera dig inom akutsjukvård.
Kraven på specialiserad kompetens har ökat alltmer inom verksamheter som bedrivs inom akutsjukvård. Dagens patienter har ofta komplexa vårdbehov vilket kan kräva vårdpersonal med utökad utbildning för att säkerställa patientsäkerhet och personcentrerad vård av god kvalitet. I takt med teknisk och medicinsk utveckling har även undersköterskans yrkesroll blivit alltmer avancerad.
Specialistundersköterskor inom akutsjukvård är ett nationellt bristyrke och under de närmaste åren förväntas stora pensionsavgångar bland utbildade undersköterskor med erfarenhet i hela landet. Denna utbildning innebär en markant nivåhöjning från det basala till det mera avancerade gällande både medicin och teknik. De arbetsuppgifter och ansvar som studenten ska få ta del av är sådant som tillhör den mer erfarna undersköterskan eller sådant som tillhör specifika vårdverksamheter inom akutsjukvården.
En specialistutbildad undersköterska kan efter utbildningen förväntas ha andra uppdrag utöver patientnära arbete. Att fungera som huvudhandledare för elever och inskolningar, att driva och delta i utvecklingsarbete inom omvårdnad, att ansvara för vissa typer av vårdplanering eller andra mera specifika uppgifter utifrån behov i den verksamhet undersköterskan arbetar inom.
För att genomföra utbildningen ska du delta vid träffar, 3-5 dagar fördelat under 6 tillfällen i Sundsvall, i samband med respektive kursstart. När vi har träffar är det viktigt att du som studerande aktivt deltar. Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande. För tentor, inlämningsuppgifter och redovisningar krävs att du har webbkamera.
Utbildningen innefattar tre LIA-perioder inom följande verksamheter: Medicinsk akutsjukvård, Kirurgisk akutsjukvård och akutvårdsavdelning till exempel Akutmottagning, Intensivvårdsavdelning och Hjärtintensivavdelning. Arbetstiden under LIA kan bli både kvällar och helger, dock aldrig natt.
I första hand sökes LIA- plats i din hemkommun/region, men du kan också bli erbjuden att genomföra din LIA-period i en annan kommun/region. Om du gör din LIA-period i en annan kommun/region än din egen så bekostar du själv ditt boende och dina resor. Om du genomför din LIA-period i en annan region än Västernorrland så ska du själv vara aktiv i att söka lämplig LIA-plats.
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.
Om du har utländsk gymnasieexamen måste du bifoga ett utlåtande från UHR (universitets- och högskolerådet) för att vi ska kunna behandla din ansökan. Se mer information på UHR
Särskild behörighet
Lägst betyget E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
Vård- och omsorgsutbildning/-programmet.
Valfri fördjupningsdel som ingår i utbildningen efter de programgemensamma ämnen motsvarande 400-500 p (fördjupningsdelarna ser olika ut på olika skolor). Detta för att uppnå Vård- och omsorgscollege krav för diplom, minst 1500 poäng.
Etik och människans livsvillkor, 100p
Hälsopedagogik, 100p
Medicin 1, 150p
Psykiatri 1, 100p
Psykologi 1, 50p
Samhällskunskap 1a2, 50p
Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
Svenska 1 alt Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2, 100p
samt:
Yrkeserfarenhet 2 år (minst 50% tjänstgöring under tvåårsperioden) eller ett år (100% tjänstgöring under ettårsperioden) som undersköterska eller motsvarande, efter avslutad vård- och omsorgsutbildning. Yrkesområdet kan vara inom äldreomsorgen, funktionsnedsättningsområdet, akutsjukvården eller psykiatrivården.
Reell kompetens – motsvarande kunskaper
Du kan åberopa reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller ej.
Om det blir konkurrens om platserna måste vi göra ett urval. Urvalet görs genom att varje sökande får ett meritvärde kopplat till sin ansökan. Så här räknas meritvärdet ut till denna utbildning:
Sundsvall.se använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om kakor: www.sundsvall.se/kakor. Behandling av personuppgifter - GDPR