Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör (startar ej 2023)
Är du intresserad av sjukvård, IT och administrativt arbete och är noggrann, service- och utvecklingsinriktad?
Vill du bli en nyckelperson inom vården? Det här är utbildningen för dig som vill göra karriär som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör! Den passar dig som vill bidra till en patientsäker vård, tycker om att arbeta självständigt och i team samt har intresse för kommunikation. Är du intresserad av administrativt arbete samt vara spindeln i nätet mellan patient, anhöriga och personal och använda dig av en hög servicegrad, lyhördhet, initiativförmåga, flexibilitet och sist men inte minst noggrannhet i det vårdadministrativa arbetet? Då ska du söka denna utbildning!
Arbetsuppgifterna är många och varierande vilket innebär en stimulerande och spännande yrkesroll där du kommer att arbeta nära respektive vårdteam och vara delaktig i rollen som kvalificerat administrativt stöd i verksamheten. Främst arbetar du med medicinsk dokumentation, journalskrivning, service och bemötande samt allmän dokumentation och receptionsarbete. Ekonomihantering, data- och statistikbearbetning och personaladministration kan också ingå i arbetsuppgifterna.
Arbetet ställer höga krav på kommunikativ förmåga, både muntligt men främst skriftligt, så du behöver ha mycket goda kunskaper i det svenska språket. Arbetsuppgifterna oavsett arbetsplats sker i de journalsystem samt administrativa vårdprogram som finns så intresse för att vilja lära de olika IT-system som används bör finnas hos den som vill arbeta som medicinsk sekreterare.
Efter din examen kan du arbeta som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör inom offentlig sektor på sjukhus eller hälsocentral, privat sjukvård, djursjukvård eller annan aktör där vårdadministration förekommer.
400 YH-poäng
Två år
Heltid, 40 timmar/vecka
Utbildningen går i huvudsak på distans med tolv (12) obligatoriska träffar i Sundsvall under de två år som du studerar. När vi har obligatoriska träffar är det viktigt att du som studerande aktivt deltar. Resa, eventuellt boende och andra utgifter bekostas av dig.
För tentamen/omtentamen, digitala föreläsningar och andra sammankomster samt inlämningsuppgifter, grupparbeten och redovisningar med mera krävs att du har tillgång till egen PC (Windows), Internet, webbkamera och Microsoft Office-paket (ordbehandling, kalkyl och presentation). Externt tangentbord samt headset med mikrofon är också att föredra.
Årskurs 1, 2023-08-28—2024-06-09
Årskurs 2, 2024-08-26—2025-05-25
Upplägg närträffar
Under de två år som du studerar förväntas du som studerande att kunna delta på plats i Sundsvall totalt tolv (12) gånger för obligatoriska närträffar/platsträffar/inneveckor. Längden på platsträffarna varierar beroende på den kurs du för tillfället läser. Vid godkänd frånvaro ligger det på dig som studerande att ta igen platsbunden undervisning som du missar och frånvaron kan även leda till extrauppgifter för att du ska kunna ta igen informationstappet.
Om du som studerande av någon anledning inte kan närvara på en tentamen som sker fysiskt på plats i Sundsvall, behöver du vid tillfället för omtentamen också komma till Sundsvall. Vid överenskommen distanstentamen sker även omtentamen på distans. Tentamen som sker på distans ska kompletteras med ljud och bild i realtid tillsammans med det verktyg som används för själva examinationen.
LIA
Under de två år som du studerar genomförs totalt 20 veckors praktik fördelat på tre perioder under termin 2, 3 och 4.
- LIA 1 (5 veckor)
- LIA 2 (7 veckor)
- LIA 3 (8 veckor).
Region Västernorrland har ett kostnadsfritt sistahandsansvar när det kommer till LIA-platser för dig som läser på skolan, men eventuella kostnader för resor, boende och mat under LIA-perioden får du som studerande stå för själv. Du kan göra din praktik hemma om du, tillsammans med mig som utbildningsledare hittar en lämplig praktikplats. Vissa regioner och privata vårdgivare (långt ifrån alla, men några) tar betalt för sina praktikplatser och SITHS*-kort. Dessa eventuella kostnader får du som studerande stå för själv om du väljer att göra din LIA utanför region Västernorrland.
*Identifieringstjänsten SITHS är en nationell säkerhetslösning som bygger på att du som anställd inom vård och omsorg har en personlig e-tjänstelegitimation som möjliggör säker identifiering.
- Anatomi, hälsa och sjukdom, 40 YH-poäng
- Arbetsmiljöpsykologi och bemötande, 20 YH-poäng
- Ekonomi och statistik, 20 YH-poäng
- Examensarbete, 25 YH-poäng
- Hälso- och sjukvårdsjuridik, 35 YH-poäng
- IT-verktyg, 15 YH-poäng
- Kommunikativ svenska, 20 YH-poäng
- Kultur, etik och genus, 15 YH-poäng
- LIA 1, 25 YH-poäng
- LIA 2, 35 YH-poäng
- LIA 3, 40 YH-poäng
- Medicinsk dokumentation och yrkesanpassad datakunskap, 25 YH-poäng
- Medicinsk engelska, 20 YH-poäng
- Medicinsk terminologi, 35 YH-poäng
- Psykiatri, 10 YH-poäng
- Sjukdomsklassificering, 20 YH-poäng
400 YH-poäng
- Lena Calissendorff, ordförande
- Anna-Carin Sundlöf
- Elin Wallin
- Ulrika Ejesjö
- Anna-Lena Pedersén
- Ingrid Hammarstrand
- Mattias Söderberg
- Ylva Byström
- Jessica Jonsson
- Studeranderepresentant
- Ingela Johansson, Utbildningsledare
- Annelie Hjelm, Rektor Yrkeshögskolan Mitt.
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.
Om du har utländsk gymnasieexamen måste du bifoga ett utlåtande från UHR (Universitets- och högskolerådet) för att vi ska kunna behandla din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild behörighet
Utöver gymnasieexamen behövs lägst betyget E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Engelska B/6
- Svenska B/2 eller Svenska som andraspråk 2.
Reell kompetens – motsvarande kunskaper
Du kan åberopa reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte utifrån utbildningsledarens rekommendationer.
Vid högt söktryck med många behöriga sökande kommer ingen med reell kompetens att antas till utbildningen. Antagningen sker då enbart utifrån behörighet och meritvärde.
Om det blir konkurrens om platserna gör vi ett urval utifrån meritvärde, det vill säga den med högst betyg kommer att erbjudas plats först. Därefter erbjuds plats utifrån din placering på reservlistan och ditt meritvärde i turordning, om/när någon före dig i kön tackar nej.
Utbildningen startar ej 2023.