Logistiksamordnare
Är du intresserad av att samordna, samverka och ha koll på hela flödeskedjan? Då kan utbildningen till Logistiksamordnare vara rätt för dig!

Bild: Freepik
Logistik är en central del av alla verksamheter, både inom det kommersiella, men också inom transport och samhällsnytta. Oavsett om det handlar om varor eller tjänster, om det är privat eller offentlig sektor, är logistik en viktig funktion.
Med ökade satsningar på e-handel, transporter och logistikanläggningar, samt det växande behovet av krisberedskap för vatten, livsmedel, bränsle och läkemedel, ökar efterfrågan på logistiksamordnare. Yrket har dessutom förändrats med den tekniska utvecklingen och digitaliseringen, samtidigt som ett hållbarhets- och miljötänk skapar nya utmaningar som kräver uppdaterad kunskap.
För att skapa effektiva logistiklösningar är det viktigt att förstå de olika flödena i en verksamhet, både när det gäller gods- och materialflöden samt informations- och kapitalflöden.
Som logistiksamordnare behöver du både teoretisk och praktisk kunskap, samt en stark problemlösningsförmåga. Du måste kunna arbeta både strategiskt och operativt för att utveckla och införa logistiklösningar. Yrkesrollen kräver också att du har en helhetssyn och kan planera hela logistikflöden. Du ska också kunna ansvara för beställningar för att säkra behovet av rätt specialistkunskap.
Utbilda dig till logistiksamordnare och få de verktyg som behövs för att få möjligheten att påverka och effektivisera flöden i både privata och offentliga verksamheter.
Utbildningsstart
Ingen start 2025.
Information om utbildningen som pdf-dokument
Logistiksamordnare.pdf (339 kB). Pdf, 340 kB, öppnas i nytt fönster.
- 400 YH-poäng
- 2 år
- Heltid, 100%
- Distans med frivilliga träffar i Sundsvall
- 25 utbildningsplatser
I utbildningen ingår Lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats under 2 perioder på 10 veckor, där du får praktisk erfarenhet av yrket och får en chans att upptäcka vilken inriktning som passar dig bäst. Där varvas teori med praktik med målet att du ska få en anställning från dag ett efter din examen. Du kan läsa mer om LIA på Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du söker din LIA -arbetsplats på den ort du önskar vara. Utbildningsledare stödjer dig under arbetets gång. Skolan kan erbjuda LIA-platser i Sundsvallsområdet, men resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande.
År 1
- Introduktion till logistik, 10 YH-poäng
- Transportsystem och infrastruktur, 30 YH-poäng
- Distributionslogistik och lagerstyrning, 30 YH-poäng
- Kvalitet, hållbarhet och miljö, 20 YH-poäng
- Affärsengelska, 15 YH-poäng
- Ledarskap och kommunikation, 20 YH-poäng
- Projektledning och riskhantering, 25 YH-poäng
- LIA 1, 50 YH-poäng
År 2
- IT för logistiker, 30 YH-poäng
- Ekonomi, 30 YH-poäng
- Försäkrings-, inköps- och upphandlingskunskap, 25 YH-poäng
- Juridik för logistiker, 25 YH-poäng
- Farligt gods och säkerhetslogistik, 15 YH-poäng
- LIA 2, 50 YH-poäng
- Examensarbete, 25 YH-poäng
Tillgodoräknande av kurs
Om du har läst en kurs tidigare som motsvarar en kurs som du planerar att läsa hos oss kan du ansöka om att tillgodoräkna kurs. För att du ska kunna tillgodoräkna en kurs ska du vara antagen till en utbildning hos oss. Ansökan om tillgodoräknande av en kurs ska ansökas senast fyra veckor innan kursstart.
Läs mer under ansökan på sidan om Behörighet, ansökan och antagning Öppnas i nytt fönster..
Representanter i ledningsgruppen från:
- Jämtkraft
- SCA
- Delta Terminalen
- Sandahls
- Ånge Kommun
- NorthX Biologics
- Sundsvalls kommun
Ledningsgruppen för utbildningen ska:
1. se till att utbildningen genomförs enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan, denna och andra förordningar och föreskrifter som har meddelats av Myndigheten för yrkeshögskolan samt i enlighet med beslut av myndigheten
2. anta sökande till utbildningen
3. pröva frågor om tillgodoräknande enligt 2 kap. 12 §
4. utfärda examens- och utbildningsbevis
5. svara för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du har utländsk gymnasieexamen behöver du bifoga ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR), för att vi ska kunna hantera din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 2 (a, b eller c)
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Om du saknar en behörighet till utbildningen kan du vända dig till din hemkommuns Vuxenutbildning och ansöka om det. Om du bor i Sundsvalls kommun kan du göra en ansökan på Vuxenutbildning Sundsvall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Reell kompetens
Du kan hänvisa till reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte. Du behöver fylla i en kompetenskartläggning samt bifoga den i din ansökan om du vill hänvisa till reell kompetens.
Du hittar formuläret för kompetenskartläggning hos Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om det uppstår konkurrens bland platserna kommer ett urval att göras. Urvalet baseras på ett meritvärde som beräknas utifrån ditt betyg. Detta innebär att varje sökande får ett specifikt meritvärde kopplat till sin ansökan, och det är detta värde som ligger till grund för urvalsprocessen.
Ingen start 2025.