Informationssäkerhetsspecialist
Är du intresserad av informationssäkerhet och vill fördjupa dig i hur information hanteras, skyddas och lagras på rätt sätt? Då är utbildningen till Informationssäkerhetsspecialist något för dig!

Bild: Freepik
Informationssäkerhet omfattar all information, oavsett om den är ny eller gammal. Det handlar om att skydda värdefull information, både den som finns i fysiska dokument som pärmar, anteckningar och arkiv men också all typ av information som lagras digitalt. Informationssäkerhet handlar mycket om hur medarbetare och ledning är skyldiga att hantera viss information, avgöra när gammal information kan och bör tas bort samt vad som enligt gällande regelverk inte får lagras alls.
Informationssäkerhet handlar också om att skydda information från att läcka ut, bli förändrad eller förstörd, samt att se till att informationen är tillgänglig när den behövs. För organisationer innebär det att skydda information mot olika hot samt minska risker och maximera vinsten på investeringar och affärsmöjligheter.
För att arbeta inom informationssäkerhet krävs en stor teoretisk kunskap, samt egenskaper som initiativförmåga, analytisk fallenhet, problemlösning, samarbetsvilja och kunna arbeta självständigt.
Utbilda dig till Informationssäkerhetsspecialist och få de kunskaper och färdigheter som krävs för att skydda värdefull information och bidra till en säker och stabil digital framtid.
Utbildningsstart
- 8 september (sista ansökningsdag 12 maj).
Information om utbildningen som pdf-dokument
Informationssäkerhetsspecialist.pdf (277 kB). Pdf, 278 kB, öppnas i nytt fönster.
- 200 YH-poäng
- 1,5 år
- 75 % av heltid
- Distans med 8 fysiska träffar i Sundsvall (3 dagar vid varje tillfälle). De fysiska träffarna är mycket viktiga för utbildningen och något som ska prioriteras. Ingen inspelning görs dessa dagar.
- Yrkeserfarenhet krävs
- 30 utbildningsplatser
- Utbildningstid: 8 september 2025 till 4 december 2026.
Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande. Då merparten av utbildningen sker på distans, behöver du har en egen dator med internetuppkoppling samt gärna en webbkamera. Examination efter varje kurs kan ske fysiskt på plats i skolans lokaler eller på distans via digital provplattform.
År 1
- Digital samhällsutveckling, 20 YH-poäng
- Systematiskt informationssäkerhetsarbete (LIS), 40 YH-poäng
- Cybersäkerhet, 35 YH-poäng
- IT-Juridik, 25 YH-poäng
- Leverantörs- och värdekedjor, 25 YH-poäng
År 2
- Organisation, ledarskap och säkerhetskultur, 20 YH-poäng
- Projekt- och förändringsledning, 15 YH-poäng
- Examensarbete, 20 YH-poäng
Tillgodoräknande av kurs
Om du har läst en kurs tidigare som motsvarar en kurs som du planerar att läsa hos oss kan du ansöka om att tillgodoräkna kurs. För att du ska kunna tillgodoräkna en kurs ska du vara antagen till en utbildning hos oss. Ansökan om tillgodoräknande av en kurs ska ansökas senast fyra veckor innan kursstart.
Läs mer under ansökan på sidan om Behörighet, ansökan och antagning Öppnas i nytt fönster..
- Camilla Eriksson, Sundsvalls kommun
- Mats Österlund, Strålsäkerhetsmyndigheten
- Johan Sällström, MSVA
- Mårten Frosth, Region Västernorrland
- Henrik Bjerneld, Härnösands kommun
- Hans Andersson, Kunsbacka kommun
- Tony Persson, SPV
- Olof Eggestig, Bolagsverket
- Per-Anders Borgström, CSN
- Anna Kamf, It-juristen
- Marika Westrin, Försäkringskassan
- Thomas Dahlbäck, Atea
- Kajsa Östlund, utbildningsledare
- Nina Åkerstedt, skolrepresentant
- André Steinthorsson, studeranderepresentant intag 2024
Ledningsgruppen för utbildningen ska:
1. se till att utbildningen genomförs enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan, denna och andra förordningar och föreskrifter som har meddelats av Myndigheten för yrkeshögskolan samt i enlighet med beslut av myndigheten
2. anta sökande till utbildningen
3. pröva frågor om tillgodoräknande enligt 2 kap. 12 §
4. utfärda examens- och utbildningsbevis
5. svara för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du har utländsk gymnasieexamen behöver du skicka med ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR), för att vi ska kunna hantera din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 1 (a, b eller c)
- Samhällskunskap 1b, eller samhällskunskap 1a1 och 1a2
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Om du saknar en behörighet till utbildningen kan du vända dig till din hemkommuns Vuxenutbildning och ansöka om det. Om du bor i Sundsvalls kommun kan du göra en ansökan på Vuxenutbildning Sundsvall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Yrkeserfarenhet
Minst 2 års yrkeserfarenhet på halvtid inom informationssäkerhet, kvalitetsarbete, verksamhetsutveckling och/eller säkerhetsområdet eller närliggande administrativt. Alternativt erfarenhet från systemtekniskt arbete.
Du behöver skicka med ett tjänstgöringsintyg till din ansökan som ska innehålla anställningsperiod, befattning och en beskrivning av arbetsuppgifterna.
Reell kompetens
Du kan hänvisa till reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte. Du behöver fylla i en kompetenskartläggning samt bifoga den i din ansökan om du vill hänvisa till reell kompetens.
Du hittar formuläret för kompetenskartläggning hos Myndigheten för yrkeshögskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om det uppstår konkurrens bland platserna kommer ett urval att göras. Urvalet baseras på ett meritvärde som beräknas utifrån ditt betyg. Detta innebär att varje sökande får ett specifikt meritvärde kopplat till sin ansökan, och det är detta värde som ligger till grund för urvalsprocessen tillsammans med yrkeserfarenheten.
Ansökan
Sök till Informationssäkerhetsspecialist. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kom ihåg att skicka med tidigare betyg, intyg eller andra dokument till din ansökan för att din ansökan ska bli godkänd.
- Observera att när det gäller ett giltigt betygsdokument betraktas inte en skärmdump från antagning.se som ett giltigt betygsdokument.
Ansökningsdatum och viktig information (med reservation för ändringar)
Ansökan öppnar
14 februari
Ansökan stänger
12 maj
Sen ansökan öppnar
13 maj
Sista kompletteringsdag
1 juni
Antagningsbesked skickas ut
18 juni
Sista dag för sen ansökan
1 september
Utbildningen startar
8 september
Kontakt
Kajsa Östlund
Utbildningsledare Informationssäkerhetsspecialist
Telefon: 073-074 78 78
E-post: kajsa.p.ostlund@sundsvall.se