Arbetsmiljöingenjör
Vill du arbeta med att ansvara för och leda arbetsmiljöarbetet på en arbetsplats? Då är utbildningen arbetsmiljöingenjör något för dig!

Att arbeta som arbetsmiljöingenjör handlar om att skapa hälsosamma arbetsplatser genom att kartlägga risker och föreslå förbättringar för arbetsmiljön. Målet är att skapa en bra arbetsmiljö och minska riskerna för skador eller besvär av arbetsmiljön samt verka förebyggande.
Arbetet kan se olika ut beroende på om du kommer att jobba i en kommun, en fabrik, ett konsultföretag eller på en byggarbetsplats. Som arbetsmiljöingenjör arbetar ofta nära både ledning och medarbetare för att genomföra riskbedömningar, föreslå förbättringar och skapa handlingsplaner för en säker arbetsmiljö.
Utbildningen till arbetsmiljöingenjör på Yrkeshögskolan Mitt är en utbildning där du får kunskaper inom flera områden inom arbetsmiljö. Det är en utbildning som öppnar dörrar till en viktig och ansvarsfull roll där du gör en direkt skillnad för människors hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen. Genom att kombinera tekniska kunskaper med ett stort engagemang för människor kan du bidra till att bygga arbetsmiljöer som bidrar till både produktivitet och långsiktig hälsa.
Utbildningsstart
- 18 augusti (sista ansökningsdag 12 maj).
Information om utbildningen som pdf-dokument
Arbetsmiljöingenjör.pdf (334 kB) Pdf, 334 kB, öppnas i nytt fönster.
- 400 YH-poäng
- 2 år
- Heltid, 100 %
- Distans med 10 fysiska träffar i Sundsvall (3-4 dagar vid varje tillfälle)
- 32 utbildningsplatser
- Utbildningstid: 18 augusti 2025 – 28 maj 2027.
Resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande.
Då merparten av utbildningen sker på distans, behöver du har en egen dator med internetuppkoppling samt gärna en webbkamera. Vid tentor behöver du vara på plats i Sundsvall.
I utbildningen ingår Lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats under 2 perioder på 10 veckor. Där du får praktisk erfarenhet av yrket och får en chans att upptäcka vilken inriktning som passar dig bäst. Där varvas teori med praktik med målet att du ska få en anställning från dag ett efter din examen. De olika LIA perioderna som ingår i utbildningen kan du göra på valfri ort. Du kan läsa mer om LIA på Myndigheten för yrkeshögskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du söker din LIA -arbetsplats på den ort du önskar vara. Utbildningsledare stödjer dig under arbetets gång. Skolan kan erbjuda LIA-platser i Sundsvallsområdet, men resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande.
År 1
- Allmän arbetsmiljökunskap, 20 YH-poäng
- Projektledning och kommunikation, 25 YH-poäng
- Organisatorisk och social arbetsmiljö, 30 YH-poäng
- Arbetsmiljö och säkerhet, 40 YH-poäng
- Arbetsmiljöarbetets styrning, 30 YH-poäng
- LIA 1, 50 YH-poäng
År 2
- Belastningsergonomiska faktorer, 30 YH-poäng
- Fysikaliska faktorer, 40 YH-poäng
- Kemiska faktorer, 40 YH-poäng
- Yttre miljö, 15 YH-poäng
- LIA 2, 50 YH-poäng
- Examensarbete, 30 YH-poäng
Tillgodoräknande av kurs
Om du har läst en kurs tidigare som motsvarar en kurs som du planerar att läsa hos oss kan du ansöka om att tillgodoräkna kurs. För att du ska kunna tillgodoräkna en kurs ska du vara antagen till en utbildning hos oss. Ansökan om tillgodoräknande av en kurs ska ansökas senast fyra veckor innan kursstart.
Läs mer under ansökan på sidan om Behörighet, ansökan och antagning Öppnas i nytt fönster..
- Afry
- Hamskonsulterna
- Holmen/Iggesunds Bruk
- Infra Aktion
- Mittuniversitetet
- Ovako
- Samhall
- SCA
- Sundsvalls kommun
- Södra Cell
Ledningsgruppen för utbildningen ska:
1. se till att utbildningen genomförs enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan, denna och andra förordningar och föreskrifter som har meddelats av Myndigheten för yrkeshögskolan samt i enlighet med beslut av myndigheten
2. anta sökande till utbildningen
3. pröva frågor om tillgodoräknande enligt 2 kap. 12 §
4. utfärda examens- och utbildningsbevis
5. svara för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till Yrkeshögskolan behöver du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Om du har utländsk gymnasieexamen behöver du skicka med ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR), för att vi ska kunna hantera din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 2 (a, b eller c)
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Om du saknar en behörighet till utbildningen kan du vända dig till din hemkommuns Vuxenutbildning och ansöka om det. Om du bor i Sundsvalls kommun kan du göra en ansökan på Vuxenutbildning Sundsvall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Reell kompetens
Du kan hänvisa till reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte. Du behöver fylla i en kompetenskartläggning samt bifoga den i din ansökan om du vill hänvisa till reell kompetens.
Du hittar formuläret för kompetenskartläggning hos Myndigheten för yrkeshögskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om det uppstår konkurrens bland platserna kommer ett urval att göras. Urvalet baseras på ett meritvärde som beräknas utifrån ditt betyg. Detta innebär att varje sökande får ett specifikt meritvärde kopplat till sin ansökan, och det är detta värde som ligger till grund för urvalsprocessen.
Ansökan
Sök till arbetsmiljöingenjör. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kom ihåg att skicka med tidigare betyg, intyg eller andra dokument till din ansökan för att din ansökan ska bli godkänd.
- Observera att när det gäller ett giltigt betygsdokument betraktas inte en skärmdump från antagning.se som ett giltigt betygsdokument.
Ansökningsdatum och viktig information (med reservation för ändringar)
Ansökan öppnar:
14 februari
Ansökan stänger:
12 maj
Sista kompletteringsdag:
15 juni
Antagningsbesked skickas ut:
25 juni
Utbildningen startar:
18 augusti
Kontakt
Christine Hedin
Utbildningsledare Arbetsmiljöingenjör
Telefon: 073-060 11 73
E-post: christine.hedin@sundsvall.se