VVS montör - lärlingsutbildning
Är du en självständig, teknisk problemlösare? Då kanske VVS-montör är ett yrke för dig!
Syntolkning: Här är en film från Skolverket där en av Sveriges bästa VVS-montörer berättar om sitt yrkesval (1:13 minuter).
Förkortningen VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör arbetar du med installationer, service och reparationer av VVS-anläggningar vid ny- och ombyggnationer eller service och reparationer på befintlig utrustning. Ofta arbetar du med olika slags värmepumpar, värmepannor, golvvärmesystem och styr- och reglerutrustningar.
I arbetsuppgifterna kan det också ingå att bygga upp rörsystem från grunden. VVS-montören kapar, bockar och sammanfogar rören samt ansluter dem till den utrustning som installeras. Det sker genom exempelvis svetsning och lödning. Yrket är ett hantverk som har förnyats med ny teknik, datorer används ofta i anläggningarna. Man bör ha god fysik eftersom arbetet ofta innebär obekväma arbetsställningar och tunga lyft. Man bör också kunna arbeta självständigt och vara beredd på att fatta egna beslut.
VVS-montörer är oftast anställda av olika byggföretag eller fastighetsbolag, men kan också driva egna installationsföretag som arbetar på uppdrag av olika aktörer. Industrirörmontörer arbetar på större industrier, exempelvis pappersbruk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.
Efter utbildningen gör du två års företagslärling. När lärlingstiden är klar gör du branschprovet för att bli certifierad. Branschprovet kräver Svenska 1, Engelska 5 och Matematik 1 (a,b eller c).
Infon om planerade starter under 2024 kommer snart!
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag |
---|---|
Sen ansökan
Om det finns platser kvar på en yrkesutbildning efter sista ansökningsdag öppnar vi för sen ansökan. Klicka på ansökan för mer information.
Att yrkesutbildningen tar emot sena ansökningar betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen eller att din ansökan behandlas. Du kan bara få en plats om det fortfarande finns plats och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Härnösand
Anordnare: Härnösands gymnasium
Utbildningstid: 50 veckor.
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 3
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: