Skogsmaskinförare
Ett självständigt yrke för den som gillar teknik och trivs i skogen.
Syntolkning: Här är en film från Vuxenutbildningen Sundsvall om arbetet som skogsmaskinförare (2:30 minuter).
Skogsmaskinförare arbetar i skogen med att gallra, avverka och transportera virke ut till platser där det sen hämtas med lastbil. Till hjälp i arbetet har man skogsmaskiner såsom skördare och skotare.
Som skogsmaskinförare arbetar man med stort eget ansvar. Man behöver kunskaper både om maskiner och teknik och om skogen man arbetar i. Som maskinförare använder man datoriserade system och mobil teknik. I skördarna finns till exempel datoriserad utrustning som mäter trädstammarnas längd och diameter och räknar ut hur de ska kapas för att ge bästa ekonomiska utbyte. Via dator och mobiltelefon kan man också sända information om volymer och kvaliteten på avverkat virke. GPS är ett viktigt hjälpmedel i moderna avverkningsmaskiner.
Det är även viktigt med kunskaper om skogen man arbetar i, till exempel för att kunna avgöra vilka träd som ska gallras ut för att de som sparas ska få en bättre tillväxt. Kraven på kunskaper inom miljö- och naturvård ökar och en viktig del i arbetet är att bidra till ett miljömässigt hållbart skogsbruk. Ansvaret för att planera och följa upp arbetet förs alltmer över till den enskilde skogsmaskinföraren. Det gäller ibland också naturvårdsplanering och miljöuppföljning. Beroende på säsong och behov kan det förekomma att man också arbetar med röjning och skogsvård.
Om utbildningen
Studieort: Skiftar men inom Västernorrland
Anordnare: Dille Gård, i Vuxenutbildningens regi.
Utbildningstid: 30 veckor.
Utbildningstakt: Heltid
Förkunskapskrav: Godkänt betyg i Svenska grund del 2/Svenska som andraspråk grund del 2, eller motsvarande kunskaper. Kontakta studievägledare för kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper. Du kan inte göra kunskapstest i en kurs som du är antagen till.
Utbildningsstart:
Sista ansökningsdag:
Antalet platser på utbildningen: 12
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
B-körkort (erhållit senast sista ansökningsdag).
I utbildningen ingår kurser som ger certifieringar, Bland annat kurserna Grönt kort / kultur och miljöhänsyn, Heta arbeten samt Motorsåg AB.
Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.
Ansökan
Just kan du inte söka denna utbildning.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: