Lastbilsförare Yrkesakademin
Ett ansvarsfullt transportyrke som både är självständigt och innehåller många kundkontakter.
Yrkesförare transporterar olika sorters gods. Det kan vara allt från byggmaterial, livsmedel, kemikalier, bränsle till levande djur. Det behövs både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset på ett säkert sätt i trafiken. Lastbilsförare har ett självständigt yrke som kräver att du är bra på att planera och organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter.
En lastbilsförare kan arbeta åt nästan vilket företag som helst som är i behov av transport. Som lastbilsförare kan du med sannolikhet komma att jobba längre pass, resa genom hela landet och kanske till och med utanför landsgränserna. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare. Utbildningen ger kompetens för:
- C- och CE-kort samt YKB (Yrkes Kompetens Bevis)
- ADR-transport av farligt gods
- Truckkort A-B-C
- HLR-Hjärt- och lungräddning
- APV – Arbete på väg
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag |
---|---|
2023-08-28 | 2023-06-18 |
Sen ansökan
Om det finns platser kvar på en yrkesutbildning efter sista ansökningsdag öppnar vi för sen ansökan. Klicka på ansökan för mer information.
Att yrkesutbildningen tar emot sena ansökningar betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen eller att din ansökan behandlas. Du kan bara få en plats om det fortfarande finns plats och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Yrkesakademin på uppdrag av Vuxenutbildningen
Utbildningstid: 43 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 16
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du ansöker hela utbildningen på 40 veckor men blir i första läget antagen till en orienteringskurs under 3 veckor. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen.
Om du tidigare har läst kurser inom transport och har ett yrkeskompetens bevis (YKB) så kommer du inte att kunna läsa mot ett körkort hos oss. Du kan läsa kurserna för att få betyg, men du behöver övningsköra och köra upp privat via en trafikskola. Kontakta yrkesutbildning@sundsvall.se.
Svenskt B-körtkort i minst 1 år
Fyllda 21 år vid utbildningens start
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: