Bygg och anläggning
Vill du vara en del av samhällsuppbyggnaden? Bygg och anläggning är en praktisk utbildning med stora möjligheter till jobb. Här kan du välja mellan Måleri, Betong och Mark och anläggning.

Att jobba inom byggbranschen är ett praktiskt arbete där resultatet av dagens arbete syns tydligt. Byggutbildningen vid Sundsvalls gymnasium startar med en orienteringskurs på två veckor där du får möjlighet att prova på de tre inriktningarna Måleri, Betong och Mark och anläggning. Efter orienteringskursen väljer du vilken inriktning, är det fler antal sökanden än platser till en inriktning blir det lottning.
Måleri
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.
Betong
En betongarbetare har två huvudsakliga arbetsuppgifter, den ena är armering och den andra är gjutning. Många betongarbetare har specialiserat sig på armering. Det kräver bland annat goda kunskaper i ritningsläsning. Betongarbetarens arbetsuppgifter har utvecklats och mekaniserats i större grad än övriga byggyrken. Idag underlättas tunga arbetsmoment med byggkranar, betongpumpar, slipmaskiner och andra hjälpmedel.
Mark och anläggning
Som mark- och anläggningsarbetare bygger du broar, kajer, tunnlar, gator, vägar, parker, trädgårdsanläggningar med stensättningar och mycket mer. Schaktning, rörläggning och asfaltering är exempel på vanliga arbeten vid vägbyggen. Du kan stoltsera med flertalet titlar. Men oavsett vad du kallar dig har alla jobb en sak gemensamt: du jobbar utomhus, året om, så det är en fördel om du gillar frisk luft. Jobbet kan ibland vara fysiskt, men till din hjälp har du olika maskiner och tekniskt avancerade specialinstrument.
Infon om planerade starter under 2024 kommer snart!
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag |
---|---|
Sen ansökan
Om det finns platser kvar på en yrkesutbildning efter sista ansökningsdag öppnar vi för sen ansökan. Klicka på ansökan för mer information.
Att yrkesutbildningen tar emot sena ansökningar betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen eller att din ansökan behandlas. Du kan bara få en plats om det fortfarande finns plats och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Sundsvalls gymnasium på uppdrag av Vuxenutbildningen
Utbildningstid: 42 veckor
Utbildningstakt: Heltid 100 %
Antalet platser: 20
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: