Betongarbetare
Betongarbetare tillverkar grunden till hus, vägar och anläggningar. I arbetet ingår att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner.
Syntolkning: Filmen visar exempel på olika arbetsuppgifter i olika miljöer (1 minut).
Att jobba inom byggbranschen är ett praktiskt arbete där resultatet av dagens arbete syns tydligt. Det kan vara husgrunder, golv, väggar, pelare och broar. Betongarbetare monterar också prefabricerade betongelement som levereras till byggarbetsplatsen från en fabrik, vilket blir allt vanligare i dagens byggande.
En betongarbetare har två huvudsakliga arbetsuppgifter, den ena är armering och den andra är gjutning. Många betongarbetare har specialiserat sig på armering. Det kräver bland annat goda kunskaper i ritningsläsning.
Betongarbetarens arbetsuppgifter har utvecklats och mekaniserats i större grad än övriga byggyrken. Idag underlättas tunga arbetsmoment med byggkranar, betongpumpar, slipmaskiner och andra hjälpmedel. Nya beräknings- och arbetsmetoder samt betongkvalitéer utvecklas ständigt därför behövs det kvalificerade och välutbildade betongarbetare. Pensionsavgångar kommer dessutom att medföra att efterfrågan på arbetskraft kommer att öka ytterligare.
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag |
---|---|
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Sundsvalls gymnasium i Vuxenutbildningens regi
Utbildningstid: 46 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 6
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: