Tack vare en yrkesutbildning har Herman en karriär framför sig: ” Det är så värt det för det är så lätt att få jobb!”
Herman Göransson, 24 år, har alltid varit intresserad av restaurang och matlagning. När han tog studenten från en samhällsvetenskaplig linje visste han inte vad han skulle göra och framtiden var oviss. Det var då han hittade kockutbildningen på Vuxenutbildning Sundsvall.
Enda sedan Herman var liten har han haft ett brinnande intresse för kockyrket och matlagning, när han gick i grundskolan handlade varje praktik om att besöka nya verksamheter inom branschen. Men det var inte förrän efter gymnasiet som möjligheten dök upp att faktiskt göra verklighet av en dröm.
- Jag hade tagit studenten och läst samhälle på gymnasiet, jag kom inte ut i något yrke. Det var då jag gick in på Vuxenutbildningens hemsida och kollade var som fanns, och det var givet att jag valde kockutbildningen, berättar Herman.
Flexibel, stabil och strukturerad utbildning
Herman berättar att skolan gav honom en bra bas i matlagning, men han har alltid velat satsa mer och var väldigt målmedveten, vilket lärarna såg och tog till vara på. Efter att första APL-perioden, arbetsplatsförlagt lärande, var slut fick han fortsätta på arbetsplatsen för att lära sig mer, vilket skolan hjälpte till att lösa för att Herman skulle få ut så mycket som möjligt av tiden han studerade.
Fick jobb direkt efter avslutad utbildning
- Min andra praktikperiod var på Edvalls Guld, och där vart jag också erbjuden jobb direkt efter slutförd utbildning. Det är så värt att gå en yrkesutbildning för det är så lätt att få jobb, säger Herman.
Praktiken var avgörande för Herman, möjligheten att få komma ut i verksamheter var väldigt lärorikt.
- Det gjorde mig attraktiv, berättar Herman.
Positiv framtid
Idag jobbar Herman heltid på Edvalls Guld och håller på att klättra på karriärsstegen, just nu lär han sig att bli souschef, kökschefens högra hand, vilket innebär väldigt mycket ansvar.
- Jag älskar det! Det är tryck hela tiden, mycket att göra och vi kollegor blir som en familj här, vi får väldigt fin gemenskap och är ett sammansvetsat gäng, säger Herman.
Rekommenderar andra att söka en yrkesutbildning
Kockutbildningen har gett Herman en väldigt bra grund och tack vare utbildningen och yrkesbeviset har han också ökat i lön. Just nu håller han även på att lära upp sig att bli sous chef, chefens högra hand. Vilket innebär mycket ansvar för matlagningen, prepp, samt lära upp nya kollegor.
- Det är ju skitkul att laga mat, och sannolikheten att man får ett jobb är så stor så vill man satsa är det bara att köra! säger Herman.