Undersköterska - valideringsutbildning
Har du erfarenhet inom vård och omsorgsarbetet men saknar betyg eller utbildningsbevis? Då kan valideringsutbildning vara något för dig!
Att validera innebär att du visar upp dina tidigare arbetslivserfarenheter och kunskaper du har inom området, som sedan bedöms och värderas. Efter det planeras dina studier utifrån dina tidigare erfarenheter och du får en individuell studieplan. Vi jobbar med att bekräfta dina kunskaper på ett strukturerat sätt.
Utbildningen passar dig som:
- Har yrkeserfarenhet inom vård och omsorg, gärna inom flera områden eller arbetsplatser.
- Behöver ny, ökad och fördjupad kunskap för att uppnå formell kompetens som undersköterska.
- Har förmåga att studera i hög takt och klarar mycket självstudier.
- Har förutsättningar i svenska språket (tal och skrift) för att läsa på gymnasial nivå.
- Vill kombinera dina studier med arbete.
Har du läst kurser i den tidigare utbildningen (före 1 juli 2021) och vill läsa klart till undersköterska, genomförs en kartläggning innan antagningen för att planera vilka kurser du behöver läsa i den nya utbildningen.
Utbildningen är certifierad av Vård- och omsorgscollege. Certifieringen innebär en kvalitetsgaranti för både den studerande och för arbetsgivaren. Läs mer om certifieringen på Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats..
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen. Länk publiceras när ansökan öppnas.
Ansökningsperioder
Vecka 16-21 för höststarten.
Vecka 42-45 för vårstarten.
När du har gjort din ansökan kommer du att behöva bifoga betyg samt fylla i en inledande kartläggning. Den fylls i via en e-tjänst som du får tillgång till när du lämnat in din ansökan. Båda underlagen behövs för att vi ska kunna bedöma om du har rätt förutsättningar.
Om du anses sakna rätt förutsättningar för att läsa valideringsutbildning kan du bli erbjuden en utbildningsplats i en annan utbildningsform som finns hos oss, exempelvis lärlings- eller flexibel utbildning.
Det är viktigt att du tackar ja eller nej om du blir erbjuden en utbildningsplats. Om inget val registreras kommer utbildningsplatsen att gå vidare till sökande på vår reservlista.
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Vuxenutbildning Sundsvall
Utbildningstid: Individuell. Vanligt är att utbildningen pågår under två terminer eller 10 månader, om du studerar på heltid.
Utbildningstakt: Heltid om du läser alla kurser som ingår i yrkespaketet
Antalet platser på utbildningen: 30
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Inledande kartläggning
I samband med din ansökan ska du genomföra en inledande kartläggning. Det är en sammanställning av din kompetens, detta är första delen i en validering. I den inledande kartläggningen beskriver du dina tidigare utbildningar och yrkeserfarenheter, samt övriga meriter du tror kan vara betydelsefulla inom yrkesområdet. Du behöver även lämna referens till en chef du har eller har haft inom yrkesområdet.
Fördjupad kartläggning
Om du bedöms ha förutsättningar för valideringsutbildning och blir antagen blir nästa steg en fördjupad kartläggning. Den genomförs tillsammans med lärare i början av utbildningen. Under denna fas värderas och jämförs dina kunskaper med de gymnasiala kurserna som ingår i yrkespaketet.
Om du arbetar behöver du räkna med att kunna vara borta från ditt arbete en dag i veckan för den teoretiska undervisningen, samt för de tre APL-perioderna som ingår i den praktiska undervisningen.
Dina förutsättningar att bli antagen till valideringsutbildningen bedöms utifrån dina arbetslivserfarenheter och yrkeskunskaper inom vård och omsorg. Grundläggande svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande krävs.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande under två - tre perioder (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Praktisk validering kan också förekomma under utbildningen. Det innebär att du får visa dina kunskaper och färdigheter på en arbetsplats eller en arbetsplatsliknande miljö och kan ske inom det vård- och omsorgsområde som du har mer erfarenhet från.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
E-post: yrkesutbildning@sundsvall.se