Undersköterska - flex
Kombinera platsbunden undervisning med studier på egen hand. Utbildningen är för dig som vill arbeta med människor inom vård och omsorg.
Som undersköterska varierar arbetsuppgifterna beroende på var du jobbar. Du kan arbeta på sjukhus, i hemmet, på boenden eller hos privata vårdgivare. Dina arbetsuppgifter kan bland annat innefatta personlig vård, stöd i dagliga rutiner och kommunikation, läkemedelshantering, planering och dokumentation, aktivering och pedagogisk vägledning.
Undersköterska är en skyddad yrkestitel i Sverige. Detta innebär att det krävs ett bevis för att ha rätt att använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.
Utbildningen passar dig som:
- har studievana och klarar att studera med stor del av självstudier utifrån undervisningsinformation via en digital lärplattform.
- är i behov av ny, ökad och fördjupad kunskap för att uppnå formell kompetens som undersköterska.
- vill kombinera jobb och studier.
- har förutsättningar i svenska språket (tal och skrift) att läsa på gymnasial nivå.
Om flex:
Flex innebär att du kombinerar platsbunden undervisning med mycket självstudier. Du har skolförlagda studier en gång i veckan, övrig tid studerar du på egen hand. Ytterligare studiedag på skolan kan tillkomma, beroende på hur många ämnen du behöver läsa. Du får också göra studiebesök under utbildningen.
I utbildningen ingår också samhällskunskap 1 a 1 och svenska 1 alternativt svenska som andraspråk 1, 100 poäng. Har du läst dessa ämnen sedan tidigare behöver du inte läsa dem igen.
Utbildningen är certifierad av Vård- och omsorgscollege.Certifieringen innebär en kvalitetsgaranti för både den studerande och för arbetsgivaren. Läs mer om certifieringen på Vård- och omsorgscollages hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen. Länk publiceras när ansökan öppnas.
Ansökningsperioder
Vecka 16-21 för höststarten.
Vecka 42-45 för vårstarten.
Studieort: Sundsvall.
Anordnare: Vuxenutbildning Sundsvall
Utbildningstid: 62 veckor
Utbildningstakt: Heltid, men vid individuellt upplägg kan studietakten variera.
Antalet platser på utbildningen: 30
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förutsättningar
Du behöver ha förutsättningar för att läsa och tillgodogöra dig en gymnasial yrkesutbildning för att bli antagen till utbildningen. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Behörighetskrav
Betyg från grundläggande svenska/ svenska som andraspråk, eller kunskaper motsvarande ett godkänt betyg krävs. Kontakta en studie- och yrkes vägledare för att boka in ett kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande under två-tre perioder (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb. Kombinerar du dina studier med arbete behöver du planera så att du kan frigöra tid för APL.