Information om vård och omsorg i Västernorrland
Regionen står inför en stor utmaning och riskerar att uppleva en allvarlig brist på vård- och omsorgsutbildade fram till år 2035.
I Västernorrland hade omkring 6 300 personer en vård- och omsorgsutbildning på gymnasial nivå år 2018. Av dessa arbetade cirka 50 procent inom äldreomsorg, 15 procent inom hälso- och sjukvård och resterande i andra vårdrelaterade områden. Den vanligaste yrkesrollen var undersköterska. Trots nuvarande brist på undersköterskor, förväntas tillgången på utbildade inom vård och omsorg att minska med omkring 15 procent under prognosperioden.
Efterfrågan ökar
Prognosen visar att omkring 1 300 personer som är folkbokförda i Västernorrland kommer att examineras från gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram under perioden. Dessutom förväntas ett tillskott på 2 400 personer genom vuxenutbildning och 310 genom arbetsmarknadsutbildningar. Dock beräknas pensionsavgångarna bli större än genomsnittet på arbetsmarknaden, med cirka 3 600 personer som lämnar arbetskraften till följd av pensionering fram till 2035.
Samtidigt som tillgången på vård- och omsorgsutbildade minskar, beräknas efterfrågan öka med cirka 35 procent fram till 2035. Detta beror främst på den åldrande befolkningen i Västernorrland.
Risk för stor brist år 2035
Just nu satsar många delar av landet på att bygga ut den kommunala vuxenutbildningen (komvux). Många som tar examen på komvux kommer att vara en viktig del av framtiden. Men även om fler vuxna studenter klarar sina utbildningar, kommer det ändå inte att vara tillräckligt för att täcka behovet. Därför är det ett bra val att utbilda sig inom vård och omsorg, en sektor med stort behov av arbetskraft i framtiden.
Källa: Trender och prognoser Västernorrland. Utbildning och arbetsmarknad med sikte på år 2035.Länk till rapporten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Yrken att satsa på inom vård och omsorg
På Arbetsförmedlingens hemsida hittar du exempel på specifika yrken inom branschen som har goda möjligheter till arbete nu och på några års sikt. Där får du, förutom arbetsuppgifter, koll på lön, jobbmöjlighet i olika delar av landet, och vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för jobbet. Läs mer på Arbetsförmedlingens hemsida. Länk till deras sida Yrken och framtid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vuxenutbildning Sundsvall erbjuder olika yrkesutbildningar inom branschen. Med en yrkesutbildning kan du vara klar på ungefär ett år. Du får praktiska kunskaper och erfarenheter som är direkt anpassade till arbetsmarknadens behov. Läs mer om våra yrkesutbildningar:
- Undersköterska-flex Öppnas i nytt fönster.
- Undersköterska-reguljär Öppnas i nytt fönster.
- Undersköterska-validering Öppnas i nytt fönster.
- Vårdbiträde rättpsykiatri-flex Öppnas i nytt fönster.
- Vård och omsorg-kombination sfi Öppnas i nytt fönster.
- Vård och omsorg-kombination grundläggande Öppnas i nytt fönster.
Från och med januari 2025 är det fritt för alla kommunmedborgare att söka den yrkesutbildning eller yrkesämne man vill i hela länet. Du gör din ansökan via kommunen som anordnar utbildningen du är intresserad av.
Kommuner i Västernorrland som kommer att erbjuda utbildningar inom branschen under 2025:
- Härnösand: Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kramfors: Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sollefteå: Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Timrå: Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ånge:Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Örnsköldsvik:Länk till yrkesutbildningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
OBS! Informationen uppdateras löpande på de kommunala sidorna. Titta gärna in senare om du inte hittar en utbildning. Vid frågor eller funderingar kring deras utbildningar, kontakta respektive kommun.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
E-post: yrkesutbildning@sundsvall.se