Kock
Gillar du att få till nya smaker och nya rätter? Lär dig allt om matlagning och service!
Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.
Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Hos oss får du lära dig om bra råvaror och hur man tillagar dem, om dryck och om service. Du får också möjlighet att utveckla din kreativitet och testa dina idéer inom matlagning. I vår egen restaurang lär du dig grunderna på ett verklighetsnära sätt, att laga mat, ta emot beställningar och servera gäster. Vi blandar teori med praktik och det bidrar till ett omväxlande lärande. Bland annat läser du kurser som ger dig kunskaper i matlagning, hygien, näringslära, service, specialkost och alkoholservering.
Vi har ett nära samarbete med restaurangbranschen, vilket ger dig ett försprång på arbetsmarknaden, både nationellt och internationellt. Då efterfrågan på utbildad arbetskraft inom restaurangyrken är stor har du goda utsikter till arbete efter utbildningen.
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag* |
---|---|
2025-01-13 | 2024-11-24 |
2025-03-24 | 2025-02-02 |
Gör en intresseanmälan!
Om det inte finns några datum för kommande starter kan du skicka in en intresseanmälan. Vi meddelar dig så snart vi har ny information. Skicka ett mejl till: yrkesutbildning@sundsvall.se
*Sen ansökan
Alla yrkesutbildningar kommer att öppnas upp för sen ansökan, en till två veckor efter sista ansökningsdag. Ansökan kommer att vara öppen två veckor in på kursstart.
Att vi öppnar upp för ny ansökan betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen. Du kan bara bli antagen om om det fortfarande finns platser lediga och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Astar, i Vuxenutbildningens regi.
Utbildningstid: 57 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 15
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till. Om du har läst Restaurang och livsmedel kombo, så är du behörig att söka denna utbildning.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
E-post: yrkesutbildning@sundsvall.se