Personbilsmekaniker
För dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på fordon.
Personbilsmekaniker gör felsökningar och utför service och reparationer på personbilar eller motorcyklar. För att ta reda på var felet sitter gör personbilsmekanikern en digital felsökning med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning. Mekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av.
Efter att reparationer är utförda ser mekanikern till att allt fungerar genom en funktionskontroll vilket ibland innebär att man provkör bilen. Arbetet kräver noggrannhet och servicekänsla. Kundkontakter ingår i arbetet. Utvecklingen inom yrket går mot att det blir alltmer elektronik och mindre mekanik för personbilsmekanikern att hantera. Man arbetar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstäder, men det finns också personbilsmekaniker som är specialiserade på ett bilmärke.
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag* |
---|---|
Inga planerade starter 2024. |
*Sen ansökan
Alla yrkesutbildningar kommer att öppnas upp för sen ansökan, en till två veckor efter sista ansökningsdag. Ansökan kommer att vara öppen två veckor in på kursstart.
Att vi öppnar upp för ny ansökan betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen. Du kan bara bli antagen om om det fortfarande finns platser lediga och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Sundsvall
Utbildningstid: 52 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 10
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Just nu kan du inte ansöka till utbildningen. Länk publiceras när ansökan öppnar.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
- E-post:
- yrkesutbildning@sundsvall.se