Regler och policyer
Här kan du läsa om regler och förhållningssätt som gäller på Vuxenutbildning Sundsvall.
Dessa gäller alla på skolan, både för personal och studerande.
Regler mot alkohol, narkotika och andra droger
På Vuxenutbildning Sundsvall är det inte tillåtet att använda alkohol, narkotika eller andra droger. Det är alltså förbjudet att vara påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger under skoltid. Det gäller alla elever och personal vid Vuxenutbildningen. Alla har ett eget ansvar att detta följs. Den som inte följer dessa regler kommer erbjudas möjlighet till stöd och hjälp för att komma tillrätta med sitt problem. Personen måste då vara delaktig i de krav som skolan ställer.
Om du misstänker att någon under skoltid är påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger, ska du kontakta din lärare, en ansvarig utbildningssamordnare eller en rektor. Det kan då bli aktuellt med att skolan gör ett drogtest på personen som är misstänkt.
Om du skulle vara påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger riskerar du att bli av med din studieplats på Vuxenutbildning Sundsvall.
Du får inte fuska med olika uppgifter och prov
På Vuxenutbildning Sundsvall är det inte tillåtet att fuska. Det är förbjudet och betyder att du till exempel inte får skriva av, kopiera eller lära dig hela eller delar av texter eller annat material utantill. Det gäller både från en annan person eller från Internet.
Om du har fuskat kan inte läraren bedöma det du har lämnat in rätt information, och du kan bli av med din studieplats på Vuxenutbildningen. Läs mer om detta i Skollagen 2010: 800 kap 5 17§ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du har fuskat händer följande:
- läraren kallar eleven till samtal
- läraren dokumenterar händelsen och samtalets innehåll
- läraren lämnar en skriftlig redogörelse om händelsen till ansvarig rektor
- rektor och nämnd fattar beslut om du måste avbryta dina studier på grund av studiefusket.
Använder du någon text från Internet eller från en bok måste du hänvisa och skriva varifrån du har fått informationen och kunskapen. Detta får du lära dig på utbildningen.
Alla på skolan har samma rättigheter och alla ska därför behandlas lika oavsett:
- om det är en kvinna eller en man
- om personen har könsöverskridande identitet
- personens sexuella läggning
- vilket land man kommer ifrån (etnicitet)
- vilken religion eller tro man har
- funktionshinder
- ålder
På Vuxenutbildning Sundsvall är det inte tillåtet att göra någon illa fysiskt eller psykiskt. Du måste behandla alla på samma sätt och du får inte behandla någon på ett negativt sätt. Alla ska respektera varandra och alla ska känna sig trygga på skolan. Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.
Ett exempel på diskriminering kan vara att en person, på grund av en funktionsnedsättning, inte får tillträde till skolan. Eller att skolan inte tar hänsyn till de särskilda behoven som en funktionshindrad person kan ha, för att kunna delta i skolarbetet.
En kränkande behandling betyder att du upplever något som är nedvärderande mot dig som person. Det är alltså en personlig bedömning. Det är inte själva handlingen som avgör om den är kränkande, utan om en handling upplevs som kränkande av den som utsätts för den.
Alla på skolan är skyldiga att uppmärksamma och gripa in vid alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Om du eller någon annan utsätts för detta kan du ta kontakt med din lärare, en ansvarig utbildningssamordnare eller en rektor.
Om du kränker någon riskerar du att bli av med din studieplats på Vuxenutbildningen.
Känner du dig själv utsatt eller har du sett något som bryter mot vår drogpolicy, fuskpolicy eller likabehandlingsplan? Kontakta då din lärare, ansvarig utbildningssamordnare eller rektor på skolan.
Du är olycksfallsförsäkrad till och från skolan, och under skoltid
Det gäller oavsett vilken utbildning eller kurs du läser, eller studieform. Det gäller även dig som inte är folkbokförd i Sundsvall men studerar inom vår verksamhet. Om något händer dig på väg till eller från skolan, eller under skoltid, kan du ha rätt till ersättning för sjukhusvård, tandskadekostnader, rehabilitering och resekostnader.
Vänd dig till din lärare eller rektor om du behöver hjälp med en anmälan.
Vid tillbud och skada kan du kontakta lärare eller ansvarig utbildningssamordnare på skolan. De hjälper dig att anmäla det som hänt eller kunde hända.