Yrkesförare godstransport – kombo

Ett ansvarsfullt transportyrke som både är självständigt och innehåller många kundkontakter.

Kombinationsutbildningar (kombo) vänder sig till dig som kombinerar din yrkesutbildning med studier i svenska som andraspråk eller SFI.

Syntolkning: Filmen visar ett reportage om Linnéa Edvinsson Nilsson, lastbilsförare på Börje Jönsson Åkeri AB. Här får du en inblick i olika arbetssituationer och utmaningar som hon ställs inför (3:13).

Yrkesförare transporterar olika sorters gods. Det kan vara allt från byggmaterial, livsmedel, kemikalier, bränsle till levande djur. Det behövs både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset på ett säkert sätt i trafiken. Lastbilsförare har ett självständigt yrke, som kräver att man är bra på att planera och organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter.

En lastbilsförare kan arbeta åt nästan vilket företag som helst som är i behov av transport. Det kan innebära allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Som lastbilsförare kan du med sannolikhet komma att jobba längre pass, resa genom hela landet och kanske till och med utanför landsgränserna. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare.

Om du sedan tidigare läst kurser inom Transport och har ett Yrkeskompetens bevis(YKB) så kommer du inte att kunna läsa mot ett körkort hos oss. Du kan läsa kurserna för att få betyg, men övningsköra och köra upp behöver du göra privat via en trafikskola.

Om utbildningen

Studieort: Sundsvall
Anordnare: Yrkesakademin, i Vuxenutbildningens regi.
Utbildningstid: 40 veckor.
Utbildningstakt: Heltid
Förkunskapskrav: Avslutad SFI D (betygsatt senast sista ansökningsdag eller motsvarande kunskaper). Kontakta studievägledare för kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper. Du kan inte göra kunskapstest i en kurs som du är antagen till. Fyllda 21 år vid utbildningens start. Svenskt B-körkort minst 1 år, behörighet B eller högre.
Utbildningsstart: 
Sista ansökningsdag: 
Antalet platser på utbildningen: 15
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbets­lösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd.

Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare.

Du ansöker hela utbildningen på 40 veckor men blir i första läget antagen till en orienteringskurs under 3 veckor. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen.

15 % av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningen ger kompetens för:

  • C- och CE-kort samt YKB (Yrkes Kompetens Bevis)
  • ADR-transport av farligt gods
  • Truckkort A-B-C
  • HLR-Hjärt- och lungräddning
  • APV – Arbete på väg.

För dig som inte har svenska som modersmål

Det kommer det att vara ett obligatoriskt inslag med studier i SFI D på din nivå samt yrkessvenska anpassat till utbildningen. För dig som inte har Svenska grundläggande – steg 4 betygsatt, kan det eventuellt tillkomma studier i svenska på din nivå. Mer information om detta får du vid kursstart.

Lönesättning, kunskaper och arbetsuppgifter:

Lastbilsförare, Arbetsförmedlingen.

Ansökan

Om yrkesutbildningen är öppen för ansökan så kan du hitta den här: Ansök yrkesutbildningen

Kontakt

Frågor om yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.