Lastbilsförare Yrkesakademin

Ett ansvarsfullt transportyrke som både är självständigt och innehåller många kundkontakter.

BIlar och lastbilar på motorväg.

Foto: Pixabay

Yrkesförare transporterar olika sorters gods. Det kan vara allt från byggmaterial, livsmedel, kemikalier, bränsle till levande djur. Det behövs både kunskap och ansvarskänsla för att hantera godset på ett säkert sätt i trafiken. Lastbilsförare har ett självständigt yrke, som kräver att man är bra på att planera och organisera sina uppgifter. Det är också ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakter.[/caption]

En lastbilsförare kan arbeta åt nästan vilket företag som helst som är i behov av transport. Det kan innebära allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Som lastbilsförare kan du med sannolikhet komma att jobba längre pass, resa genom hela landet och kanske till och med utanför landsgränserna. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare.

Om utbildningen

Studieort: Sundsvall
Anordnare: Yrkesakademin, i Vuxenutbildningens regi.
Utbildningstid: 40 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Förkunskapskrav: Godkänt betyg i Svenska grund del 4/Svenska som andraspråk grund del 4, eller motsvarande kunskaper. Bifoga ditt betyg till din ansökan senast sista ansökningsdag. Kontakta studievägledare för kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper. Du kan inte göra kunskapstest i en kurs som du är antagen till. Fyllda 21 år vid utbildningens start. Svenskt B-körkort minst 1 år, behörighet B. Om du tidigare läst kurser inom transport kan du inte få ut en YKB. Kontakta en studie- och yrkesvägledare på yrkesutbildning@sundsvall.se 
Utbildningsstart: 2022-01-17
Sista ansökningsdag: 2021-12-12
Antalet platser på utbildningen: 15
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning m.m får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbets­lösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd.

Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare.

Du ansöker hela utbildningen på 40 veckor men blir i första läget antagen till en orienteringskurs under 3 veckor. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen.

15 % av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningen ger kompetens för:

  • C- och CE-kort samt YKB (Yrkes Kompetens Bevis)
  • ADR-transport av farligt gods
  • Truckkort A-B-C
  • HLR-Hjärt- och lungräddning
  • APV – Arbete på väg.

Lönesättning, kunskaper och arbetsuppgifter:

Lastbilsförare, Arbetsförmedlingen.

Ansökan

Ansök till Yrkesförare godstransport – lastbilsförare.

Kontakt

Frågor om yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.