VVS-montör

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör eller rörmokare arbetar du med installationer, service och reparationer av VVS-anläggningar.

Här är en film från Skolverket där en av Sveriges bästa VVS-montörer berättar om sitt yrkesval. (1:13 minuter.)

Om utbildningen

  • Studieort: Härnösand.
  • Utbildningstid: 50 veckor
  • Förkunskapskrav: Avslutad och betygsatt Svenska grund del 4 / Svenska som andra språk grund del 4,  motsvarande eller högre.

Är du en självständig, teknisk problemlösare? Då kanske VVS-montör är ett yrke för dig.

Som VVS-montör (även kallad rörmokare eller rörmontör) arbetar du med installationer av VVS-anläggningar vid ny- och ombyggnationer eller service och reparationer på befintlig utrustning. Ofta arbetar du med olika slags värmepumpar, värmepannor, golvvärmesystem och styr- och reglerutrustningar.

I arbetsuppgifterna kan det också ingå att bygga upp rörsystem från grunden. VVS-montören kapar, bockar och sammanfogar rören samt ansluter dem till den utrustning som installeras. Det sker genom exempelvis svetsning och lödning. Yrket är ett hantverk som har förnyats med ny teknik, datorer används ofta i anläggningarna. Man bör ha god fysik eftersom arbetet ofta innebär obekväma arbetsställningar och tunga lyft. Man bör också kunna arbeta självständigt och vara beredd på att fatta egna beslut.

VVS-montörer är oftast anställda av olika byggföretag eller fastighetsbolag, men kan också driva egna installationsföretag som arbetar på uppdrag av olika aktörer. Industrirörmontörer arbetar på större industrier, exempelvis pappersbruk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.

Läs om lönesättning, kunskaper och arbetsuppgifter:

VS-montör och industrirörmontör, Arbetsförmedlingen.

Kontakt

Pelle Broman Studie- och yrkesvägledare yrkesutbildning

060-19 47 13

Christine Hedin Studie- och yrkesvägledare för interna yrkesutbildningar, barn och fritid samt vård och omsorg

060-19 47 32

Navigator, Lasarettsvägen 19

Vägledningscentrum på stan Studievägledare

Skolhusallén 9 (vi tar inte emot besök just nu)

Öppettider

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.