Personbilsmekaniker

För dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på fordon.

Kort text om filmen.

— Film (inom kort.) —

Om utbildningen:

  • Studieort: Sundsvall.
  • Anordnare:
  • Utbildningstid: 55 veckor.
  • Förkunskapskrav:

Om yrket personbilsmekaniker:

Personbilsmekaniker gör felsökningar och utför service och reparationer på personbilar eller motorcyklar. För att ta reda på var felet sitter gör personbilsmekanikern en digital felsökning med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning. Mekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av.

Reparationsarbete innebär oftast att den del det är fel på byts ut. När felet är ett programfel i något av bilens datorprogram kodas datorerna om. Efter reparationen ser mekanikern till att allt fungerar genom en funktionskontroll vilket ibland innebär att man provkör bilen.

Arbetet kräver noggrannhet och servicekänsla. Kundkontakter ingår i arbetet. Utvecklingen inom yrket går mot att det blir alltmer elektronik och mindre mekanik för personbilsmekanikern att hantera. Man arbetar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstäder, men det finns också personbilsmekaniker som är specialiserade på ett bilmärke.

Kontakt

Pelle Broman Studie- och yrkesvägledare yrkesutbildning

060-19 47 13

Christine Hedin Studie- och yrkesvägledare för interna yrkesutbildningar, barn och fritid samt vård och omsorg

060-19 47 32

Navigator, Lasarettsvägen 19

Vägledningscentrum på stan Studievägledare

Skolhusallén 9 (vi tar inte emot besök just nu)

Öppettider

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.